Była uczta.
Był tort.
Tort zrobił furorę.
25-lecie ślubu rodziców.

Tort angielski (z masą plastyczną)
inspiracja

Biszkopt rzucany(forma okrągła 22cm)
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia(nie trzeba dodawać)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno i wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Biszkopt przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.
krem waniliowy – przygotować wg opakowania
dżem malinowy
Przełożyć blaty kremem, jeden z blatów przełożyć dżemem.
Na zewnątrz biszkopt posmarować też kremem.
Lukier plastyczny:
ok.800g cukru pudru (może być więcej/mniej zależy ile się wchłonie)
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzącej wody
Do szklanki nalać wodę, dodać żelatynę i szybko mieszać.
Po chwili dodać glukozę, by też się rozpuściła.
Na stolnicę wysypać cukier ok.3 szklanki i wlewać powoli żelatynę, zagarniając.
Jak załapie cukier puder i widać kulę, to zacząć zagniatać rękoma.
Gnieść i dosypywać cukier.
Taką gotową masę można barwić barwnikami, ja mały kawałek zabarwiłam na delikatny róż dodając zagęszczony sok malinowy i dosypując do tej części cukru pudru.
Stolnicę wysmarować olejem i rozwałkować masę w kształt koła.
Sprawdzić miarką średnicę tortu i średnicę tortu (dodać w cm boki tortu).
Jeśli się zgadza przełożyć na tort.
Z reszty masy wykrawać dowolne kształty, ja formowałam kwiatki i wycinałam serduszka.

17 Replies to “Miłość.”

  1. Aciri says: 29 września 2011 at 14:06

    Wspaniała rocznica i tort przepiękny! Gratuluję Jubilatom!

  2. slyvvia says: 29 września 2011 at 14:28

    Niezwykły tort na niezwykłą okazję. Cudny 🙂

  3. Barbara says: 29 września 2011 at 14:32

    Piękny! Gratulacje dla Jubilatów 🙂

  4. Joasiunia:) says: 29 września 2011 at 15:47

    Mniam ależ cudny tort!!! Szalejesz w kuchni kochaniutka:):*

  5. zauberi says: 29 września 2011 at 17:35

    piękny! 🙂 też bym chciała taki dostać na rocznicę ślubu, choć do 25tej to jeszcze dalekooooo

  6. Kubełek Smakowy says: 29 września 2011 at 17:43

    Duś, jest bajkowy. Piękny! Dzięki za przepis na lukier 😉

  7. Majana says: 29 września 2011 at 18:49

    Ach, jaki piękny tort!
    Wszystkiego najlepszego dla Rodziców!:)

  8. shy says: 30 września 2011 at 06:24

    wspaniale wyszedł Ci ten tort! Pogratuluj rodzicom 🙂

  9. burczymiwbrzuchu says: 30 września 2011 at 16:11

    Gratulacje! Nie dziwię się, że zrobił furorę, wygląda super 🙂

  10. KUCHARNIA, Anna-Maria says: 30 września 2011 at 17:49

    Podziwiam! Bardzo, bardzo! Piękny wyszedł!
    Pozdrawiam:)

  11. gruszka z fartuszka says: 1 października 2011 at 13:18

    love is in the air 😉 oj zjadłabym kawałeczek 🙂

  12. zjedz_mnie says: 5 października 2011 at 07:28

    Śliczny tort na niecodzienną rocznicę ;] Pozdrowienia dla rodziców ;]

  13. Titania yng Nghymru says: 8 października 2011 at 22:04

    tort świetny i za prawdę brytjski albowiem u "nas" tylko takie 🙂 nie dziwie się, ze zrobił wrażenie
    ja jednak tej cukrowej plastelinie mówie stanowcze NIE 😛 a wraz ze mną moje zęby 😛

  14. anahitka9 says: 18 grudnia 2011 at 21:58

    Przepieknie wyglada:)

  15. Anonimowy says: 12 lutego 2013 at 08:18

    przypadkiem trafiłam na Twoją stronę bo szukałam słodkiej inspiracji.Przeglądam już któryś z kolei przepis i stwierdzam,że jesteś rewelacyjna 🙂

    Pozdrawiam Maja

    1. Dusia says: 12 lutego 2013 at 10:54

      Dziękuję za tak miłe słowa, zapraszam na fanpage 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.