Opadające ciasto czekoladowe w smaku przypomina wilgotne i mocno czekoladowe brownie, ale jest w mojej ocenie dużo lżejszej konsystencji niż brownie. Jednym słowem to jedno z najpyszniejszych ciast jakie zrobiłam. Czekoladowe ciasto z kremem i borówkami to istne niebo w gębie.
Mamy już październik, ale śliwki wciąż królują w warzywniakach, więc podrzucam Wam też:
Mocno czekoladowe ciasto z kremem i borówkami

ciasto:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 2 łyżki oleju
- 130 g cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
wierzch:
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietany 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- borówki
Przygotowanie ciasta
Do miseczki wrzucić połamane na kawałki czekolady, masło oraz olej. Rozpuścić całość w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszać aż masa będzie gładka i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Do misy miksera wbić 2 jajka oraz 4 żółtka (białkami zajmiemy się później) oraz szczyptę soli i wymieszać. Wlać do nich masę czekoladową i znowu wymieszać.
Ubić 4 białka na sztywno, a potem stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż powstanie lśniąca, gęsta piana bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dodawać pianę stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie mieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na to ciasto. Piec przez 30 minut w temp. 180 st.C. Zostawić ciasto do ostudzenia – środek ciasta powinien się zapaść tworząc miejsce na krem.
Przygotowanie kremu
Kiedy ciasto jest już wystudzone to przygotować krem. Ubić ze sobą mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem na sztywno. Krem wyłożyć w środek ciasta, a na wierzchu ciasto posypać borówkami.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

