W zeszłym roku zrobiłam swoje pierwsze przetwory, w tym pierwszą nalewkę i to nie byle jaką, bo aroniową. Mam nadzieję, że umili nam długie, zimowe wieczory.
Nalewka z aronii (aroniówka)

nalewka z aronii, aroniówka, nalewka z aronią

1 kg aronii
litr wody
750 g cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
wódka lub spirytus
Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sok wymieszać z alkoholem – można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą – 700 ml soku i 300 ml spirytusu.
Przelać do butelek i zamknąć.
Gotowa będzie po miesiącu.
nalewka z aronii, aroniówka, nalewka z aronią

@dusiowakuchnia

39 Replies to “Nalewka z aronii (aroniówka)”

  1. magdam says: 2 września 2013 at 15:11

    domowe alkohole są niesamowite 🙂 u mnie też kilka już "dochodzi" w oczekiwaniu na zimę 🙂

  2. Abc Mojej Kuchni says: 2 września 2013 at 17:55

    A wiesz Dusia że chyba się skuszę:) Aronii całe mnóstwo, soków dzieci pić nie chcą, dżemów tez nie chcą jeść, ale my z mężusiem naleweczki lubimy!:)

  3. Magdalena M says: 2 września 2013 at 20:33

    Mam trochę aronii w tym roku, czeka na wykorzystanie, oj kusisz, kusisz 😉

  4. Majana says: 2 września 2013 at 21:14

    Musi być boska! Cudne zdjęcia 🙂

  5. Misia says: 3 września 2013 at 16:31

    Super! Nie ma to jak spiżarnia wypełniona domowymi wyrobami 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

  6. prawie-wyszlo says: 3 września 2013 at 16:55

    Hej Dusia, śledzę Twój blog od dawna i bardzo się wczoraj ucieszyłam widząc komentarz od Ciebie na pod wpisem o sernikobrownies.:)

  7. Anonimowy says: 7 września 2013 at 07:09

    Witam , czy nalewkę z aronii można zrobić bez wody , bez cukru tylko z wódką i fruktozą lub miodem gryczanym lub lipowym ? Pytam ,czy bez wody aby nalewka była bardziej skoncentrowana ,a bez cukru (lub tak aby cukru /miodu/fruktozy było znacznie mniej) tak aby ludzie z problemami prawidłowym poziomem cukru we krwi także mogli się nią delektować . Nigdy nie robiłam takiej nalewki. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

  8. Anonimowy says: 7 września 2013 at 07:52

    Mam na imię Bożena i pierwszy raz wżyciu piszę na blogu, niestety nie jestem obeznana w tych profilach itp. Pozdrawiam. Nawet nie wiem czy moje pytanie dotarło na ten blog DUSI . Przepraszam, próbowałam wybrać profil lecz mi nie wyszło dlatego zostałam przy łatwym profilu /anonimowy/.

  9. Anonimowy says: 8 września 2013 at 09:50

    Właśnie dopijam kieliszeczek z rocznika 2011 i zaraz przecedzam do butelek już tegoroczny. Mam niemal identyczny przepis. Przepyszna.

    1. Anonimowy says: 9 września 2013 at 18:42

      a jak dodałem alkohol na początku to coś mi wyjdzie jeszcze i czy gazy nie rozerwią słoja ?

    2. Dusia says: 9 września 2013 at 18:50

      Kiedy na początku? Na początku gotowania? – jeśli tak to cały alkohol wyparował 😉

  10. Anonimowy says: 10 września 2013 at 09:32

    ja bardzo przepraszam robiłem nalewkę z malin i tam się nie gotuje tylko kiedy zrobiłem dałem maliny cukier i alkohol i zamknołem w słoju taki miałem przepis z internetu ale przez przypadek na innych stronach z przepisami znalazłem żeby alkohol dodawać dopiero jak maliny puszczą sok lub zaczęły fermentować i teras szukam porady czy to wyjdzie czy nie robiłem to dwa dni temu.jak pani coś wie proszę o odpowieć,z góry dzięki.

    1. Dusia says: 10 września 2013 at 09:51

      Powinno wyjść, tylko przemieszaj raz na jakiś czas, żeby cukier się mógł rozpuścić.

    2. Anonimowy says: 10 września 2013 at 13:55

      dzięki!!!!

  11. Urszula - Proste potrawy says: 20 września 2013 at 16:48

    Z aronii nalewki sama nie robiłam, ale piłam. Smakowała mi:)
    A co przemrażania owoców to zgadzam się, ja nie czekam na mrozy, a przemrażam w zamrażalniku, pozdrawiam:)

  12. Asymaka says: 21 września 2013 at 09:48

    właśnie takiego przepisu szukałam,dziękuję 🙂

  13. Anonimowy says: 25 września 2013 at 16:42

    napisałas że dajesz więcej soku niż alkoholu i wtedy jest mocniejsza ?mam 2 litry soku i nie wiem ile dać alkoholu ;/

    1. Dusia says: 25 września 2013 at 16:52

      proporcja to : 700 ml soku i 300 ml spirytusu, więc w Twoim przypadku dałabym około litra spirytusu jeśli lubisz mocną nalewkę.
      wyślij zdjęcie do albumu czytelników jak zrobisz:)

    2. kika0948 says: 17 września 2016 at 16:34

      Ja daję na 2 l. soku 1 litr spirytusu o mocy około 32%

  14. Danuta says: 28 września 2013 at 18:06

    Właśnie skończyłam rozlewanie do butelek naleweczkę z aronii.Mam z własnego ogrodu i nie bardzo wiedziałam co zrobić z tej aronii,a dżemów mało znikało,tylko soki dzieci dolewały do herbaty.Teraz mają dżemy ze śliwek i truskawek a my dorośli naleweczkę.Szukam dobrego przepisu na ciemne kwaskowe winogrono ogrodowe:)

    1. Dusia says: 28 września 2013 at 18:15

      Naleweczka jest obłędnie dobra 🙂 Z winogron ogrodowych dobre wino można zrobić, wystarczy zasypać cukrem, potem wodę dolać – albo już syrop cukrowy. Niestety winogron już dawno nie miałam, więc nie mam przepisu na nie

  15. Danuta says: 5 października 2013 at 20:43

    Myślałam o nalewce z winogron ,ale ja właściwie prawie w ogóle alkoholu nie pijam zdecydowałam się na soki.Zrobiłam w dwóch wersjach,1-sokownik,sok pyszny,klarowny a 2;wersja,zasypałam winogrono cukrem na kilka minut,wymieszałam i dolałam wody;na 2kg-0,5 litra wody.zagotowałam,mieszając co jakiś czas.Tak gotowałam ok.10 min.Ponieważ winogrono miało dużo pestek musiałam przecedzić przez sitko.Sok bardzo dobry,ale nie taki klarowny jak z sokownika.

  16. Anonimowy says: 5 października 2013 at 21:40

    ten spirytus 95%?

  17. Anonimowy says: 5 października 2013 at 21:43

    czy to normalne że przed przelaniem do butelek czuć bardzo spirytus? czy to sie zgubi jakoś? przegryzie? troche sie zaniepokoilam… mialam proporcje 1,3l soku i 0,5l spirytusu 95%

    1. Dusia says: 6 października 2013 at 07:27

      Dlatego odstawiamy najlepiej do zimy by się przegryzło 🙂

  18. Anonimowy says: 6 października 2013 at 15:43

    dziękuje za odpowiedzi 🙂 ostatnie pytanie… trzymac przy kaloryferze czy raczej w chlodnym miejscu?

    1. Dusia says: 6 października 2013 at 16:39

      W chlodnym i ciemnym, swoje trzymam w piwnicy 🙂 poprosze fotke z komorki nalewki do albumu czytelników:)

  19. Anonimowy says: 6 października 2013 at 17:10

    dodalam na funpage fb 🙂 pzdr

  20. NEST - karafki do nalewek says: 28 października 2013 at 17:12

    Idealna propozycja na chłodne jesienne wieczory! 🙂

  21. Anonimowy says: 6 sierpnia 2014 at 09:40

    ile soku z cytryny

    1. Dusia says: 6 sierpnia 2014 at 10:12

      z jednej cytryny

  22. naleśniki says: 22 sierpnia 2015 at 22:02

    Twoja nalewka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

  23. Anonimowy says: 18 grudnia 2015 at 20:15

    mam sok wycisniety z aroni jak zrobic nalewke ?????.

    1. Dusia says: 19 grudnia 2015 at 20:32

      omiń 3 pierwsze zdania i postępuj wedle przepisu 🙂

  24. Grzegorz T says: 3 września 2017 at 15:53

    Mam 2 butelki spirytusu 96% jedna 60%i ze100ml wódki.

    Chce 6L nalewki tak ok 25-30% ile mam wlać?
    Wlałem 750ml spirytusu tj 500ml 96%, 250ml 60% i te 100ml wódki
    Ale cos słabe to, dolać więcej spirolu czy nabierze to mocy?

  25. Grzegorz T says: 3 września 2017 at 15:55

    Ile mam wlać spirolu na 6L soku z wodą rak by miała 20-35%?

    Wlałem 500ml spirytu 96% do tego 200ml 60% i 150ml wódki ale coś to słabe… Nabierze mocy wraz z leżakowaniem?

    1. Dusia says: 3 września 2017 at 19:37

      Odrobinę, ale jeśli lubisz mocne trunki to zalecam dolać coś jeszcze. Nie mam pojecia ile dolać byś osiągnął 35% 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.