W zeszłym roku zrobiłam swoje pierwsze przetwory, w tym pierwszą nalewkę i to nie byle jaką, bo aroniową. Mam nadzieję, że umili nam długie, zimowe wieczory.
Nalewka z aronii (aroniówka)
1 kg aronii
litr wody
750 g cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
wódka lub spirytus
Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sok wymieszać z alkoholem – można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą – 700 ml soku i 300 ml spirytusu.
Przelać do butelek i zamknąć.
Gotowa będzie po miesiącu.
domowe alkohole są niesamowite 🙂 u mnie też kilka już "dochodzi" w oczekiwaniu na zimę 🙂
A wiesz Dusia że chyba się skuszę:) Aronii całe mnóstwo, soków dzieci pić nie chcą, dżemów tez nie chcą jeść, ale my z mężusiem naleweczki lubimy!:)
Mam trochę aronii w tym roku, czeka na wykorzystanie, oj kusisz, kusisz 😉
Musi być boska! Cudne zdjęcia 🙂
Pyszna 🙂
Super! Nie ma to jak spiżarnia wypełniona domowymi wyrobami 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Hej Dusia, śledzę Twój blog od dawna i bardzo się wczoraj ucieszyłam widząc komentarz od Ciebie na pod wpisem o sernikobrownies.:)
Witam , czy nalewkę z aronii można zrobić bez wody , bez cukru tylko z wódką i fruktozą lub miodem gryczanym lub lipowym ? Pytam ,czy bez wody aby nalewka była bardziej skoncentrowana ,a bez cukru (lub tak aby cukru /miodu/fruktozy było znacznie mniej) tak aby ludzie z problemami prawidłowym poziomem cukru we krwi także mogli się nią delektować . Nigdy nie robiłam takiej nalewki. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Mam na imię Bożena i pierwszy raz wżyciu piszę na blogu, niestety nie jestem obeznana w tych profilach itp. Pozdrawiam. Nawet nie wiem czy moje pytanie dotarło na ten blog DUSI . Przepraszam, próbowałam wybrać profil lecz mi nie wyszło dlatego zostałam przy łatwym profilu /anonimowy/.
Właśnie dopijam kieliszeczek z rocznika 2011 i zaraz przecedzam do butelek już tegoroczny. Mam niemal identyczny przepis. Przepyszna.
a jak dodałem alkohol na początku to coś mi wyjdzie jeszcze i czy gazy nie rozerwią słoja ?
Kiedy na początku? Na początku gotowania? – jeśli tak to cały alkohol wyparował 😉
ja bardzo przepraszam robiłem nalewkę z malin i tam się nie gotuje tylko kiedy zrobiłem dałem maliny cukier i alkohol i zamknołem w słoju taki miałem przepis z internetu ale przez przypadek na innych stronach z przepisami znalazłem żeby alkohol dodawać dopiero jak maliny puszczą sok lub zaczęły fermentować i teras szukam porady czy to wyjdzie czy nie robiłem to dwa dni temu.jak pani coś wie proszę o odpowieć,z góry dzięki.
Powinno wyjść, tylko przemieszaj raz na jakiś czas, żeby cukier się mógł rozpuścić.
dzięki!!!!
Z aronii nalewki sama nie robiłam, ale piłam. Smakowała mi:)
A co przemrażania owoców to zgadzam się, ja nie czekam na mrozy, a przemrażam w zamrażalniku, pozdrawiam:)
właśnie takiego przepisu szukałam,dziękuję 🙂
napisałas że dajesz więcej soku niż alkoholu i wtedy jest mocniejsza ?mam 2 litry soku i nie wiem ile dać alkoholu ;/
proporcja to : 700 ml soku i 300 ml spirytusu, więc w Twoim przypadku dałabym około litra spirytusu jeśli lubisz mocną nalewkę.
wyślij zdjęcie do albumu czytelników jak zrobisz:)
Ja daję na 2 l. soku 1 litr spirytusu o mocy około 32%
Właśnie skończyłam rozlewanie do butelek naleweczkę z aronii.Mam z własnego ogrodu i nie bardzo wiedziałam co zrobić z tej aronii,a dżemów mało znikało,tylko soki dzieci dolewały do herbaty.Teraz mają dżemy ze śliwek i truskawek a my dorośli naleweczkę.Szukam dobrego przepisu na ciemne kwaskowe winogrono ogrodowe:)
Naleweczka jest obłędnie dobra 🙂 Z winogron ogrodowych dobre wino można zrobić, wystarczy zasypać cukrem, potem wodę dolać – albo już syrop cukrowy. Niestety winogron już dawno nie miałam, więc nie mam przepisu na nie
Myślałam o nalewce z winogron ,ale ja właściwie prawie w ogóle alkoholu nie pijam zdecydowałam się na soki.Zrobiłam w dwóch wersjach,1-sokownik,sok pyszny,klarowny a 2;wersja,zasypałam winogrono cukrem na kilka minut,wymieszałam i dolałam wody;na 2kg-0,5 litra wody.zagotowałam,mieszając co jakiś czas.Tak gotowałam ok.10 min.Ponieważ winogrono miało dużo pestek musiałam przecedzić przez sitko.Sok bardzo dobry,ale nie taki klarowny jak z sokownika.
ten spirytus 95%?
Tak
czy to normalne że przed przelaniem do butelek czuć bardzo spirytus? czy to sie zgubi jakoś? przegryzie? troche sie zaniepokoilam… mialam proporcje 1,3l soku i 0,5l spirytusu 95%
Dlatego odstawiamy najlepiej do zimy by się przegryzło 🙂
dziękuje za odpowiedzi 🙂 ostatnie pytanie… trzymac przy kaloryferze czy raczej w chlodnym miejscu?
W chlodnym i ciemnym, swoje trzymam w piwnicy 🙂 poprosze fotke z komorki nalewki do albumu czytelników:)
dodalam na funpage fb 🙂 pzdr
Idealna propozycja na chłodne jesienne wieczory! 🙂
ile soku z cytryny
z jednej cytryny
Twoja nalewka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
mam sok wycisniety z aroni jak zrobic nalewke ?????.
omiń 3 pierwsze zdania i postępuj wedle przepisu 🙂
Mam 2 butelki spirytusu 96% jedna 60%i ze100ml wódki.
Chce 6L nalewki tak ok 25-30% ile mam wlać?
Wlałem 750ml spirytusu tj 500ml 96%, 250ml 60% i te 100ml wódki
Ale cos słabe to, dolać więcej spirolu czy nabierze to mocy?
Ile mam wlać spirolu na 6L soku z wodą rak by miała 20-35%?
Wlałem 500ml spirytu 96% do tego 200ml 60% i 150ml wódki ale coś to słabe… Nabierze mocy wraz z leżakowaniem?
Odrobinę, ale jeśli lubisz mocne trunki to zalecam dolać coś jeszcze. Nie mam pojecia ile dolać byś osiągnął 35% 🙂