O restauracji Serio po raz pierwszy pisałam Wam na blogu całkiem niedawno, bo podczas festiwalu Restaurant Week (klik). Niedawno w zacnym gronie blogerów miałam zaszczyt poznać nowe pozycje z karty menu Serio, która powstała dzięki nowemu szefowi kuchni Krzysztofowi Grymm. Dania przypadną do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków.
Poniżej część nowych propozycji w menu – dania na zdjęciach są w porcjach degustacyjnych.

Rybna zupa z małżami, krewetkami, dorszem, łososiem, pomidorami z chili.

Mój faworyt – carpaccio z tuńczyka, oliwa, rukola i salsa z mango.

Arancini, czyli panierowane kulki ryżowe smażone w tłuszczu z grzybami, parmezanem i sosem arrabiata.
Bruschetta na opiekanej focacci własnego wyrobu z musem z wątróbki i konfiturą z pomidorów.
Podwójne ravioli z ziołową ricottą (własnego wyrobu), duszoną wołowiną, parmezanem i szałwią.
Makaron z polędwicą wołową, suszonymi pomidorami i śmietaną – zacna propozycja.

Czarne tagliatelle z łososiem, kaparami, pomidorkami cherry na białym winie.

Szafranowe risotto z kalmarami, krewetkami, mulami i szyjkami rakowymi.

Łosoś zapiekany w folii, sos z pieczonej papryki i bakłażana, pomarańcza, grillowane warzywa i polenta.

Duszone eskalopki z cielęciny,  sos winno-maślany, karmelizowana szalotka, blanszowana marchewka i ziemniaczki.

Polędwica wołowa w sosie pieprzowo-krewetkowym.

Obłędne ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem i sosem z wiśniówki.

Mus na śmietanie i białej czekoladzie z musem z mango, który nieco mnie zawiódł konsystencją nie tak aksamitną, jakbym sobie życzyła.
A jakby było Wam mało to w restauracji jest wielki piec opalany drewnem, a to oznacza jedno – dobrą, włoską pizzę, którą sama muszę jeszcze sprawdzić :).
Serio, ul. 3 Maja 21 Gdynia

2 Replies to “Nowa karta dań w restauracji Serio”

  1. Joanna says: 12 grudnia 2016 at 14:21

    Wygląda tak bardzo apetycznie, aż mam ochotę się tam wybrać! 😀 Obawiam się tylko, że nie najem się takimi malutkimi porcjami. 🙁

    1. Dusia says: 12 grudnia 2016 at 16:02

      Joanno tak jak napisałam u góry to były porcje degustacyjne na spotkanie blogerów, w restauracji normalne porcje są serwowane dużo większe, więc koniecznie się wybierz 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.