Dwa miesiące temu publikowałam wpis z serii „nowe lokale w Trójmieście”, a tu już mam naprawdę dla Was niezłą kolekcję nowych miejsc do przetestowania. Epidemia namąciła, ale nieustraszonych nie brakuje, więc szybciutko sprawdzajcie ile dobrego na Was czeka. Na końcu wpisu podsumowani zamknięć.
Zapraszam do mojej grupy na fb, gdzie mamy już 15 tysięcy smakoszy!
Aby być na bieżąco z moimi kulinarnymi wyprawami musisz obserwować mnie na Instagramie:
Nowe kulinarne lokale w Trójmieście #17
MUSHE SUSHI – to malutka restauracja serwująca od niedawna sushi na gdańskiej Zaspie. Miałam okazję już zawitać u nich i to czym się wyróżnić mogą to na pewno takim świeżym pomysłem na rolki. Jest tu dużo wariacji z owocami, nietypowe połączenia, jest kolorowo i fusion. Jak będą słuchać gości i dopracują technikę zwijania rolek to będzie super.
MESO RAMEN – bardzo lubimy ich lokal na Przymorzu, a teraz wkroczyli na Śródmieście i otworzyli nowy i dużo większy lokal na ul. Spichrzowej w centrum Gdańska. Nie brakuje tam ich słynnego już ramenu (zobacz mój wpis o Meso) , są robione na miejscu pierożki gyoza z przeróżnymi farszami i na pewno pojawi się jeszcze coś ciekawego.
PO KAWAŁKU – otworzyła swój drugi gdyński oddział, tym razem na ul. Morskiej. Opinie na mojej grupie zbierają wzorowe, a właściciele to młode osoby, pasjonaci kuchni włoskiej i jak widać wychodzi im to świetnie.
ANDIANO A ROMA – słynna już rzymska pizza na kawałki z Gdyni otworzyła swój oddział teraz w Sopocie w pobliżu Dworca PKP. Chwalą się też kawą wypalaną z okolic Rzymu. Nie brakuje też produktów delikatesowych oraz wypiekanego na miejscu pieczywa. Czeka tutaj na Was też menu restauracyjne.
HORA DE ESPANA – ta hiszpańska restauracja w Gdańsku Głównym narobiła już sporo zamieszania na grupie i ma świetne opinie. Są paellas z różnymi dodatkami i w dwóch rozmiarach, są deski tapasów, jest sangria i deser kataloński.
ALGA STREET FOOD – to miejsce z azjatyckim street foodem, którego brakowało w Trójmieście. Zjecie tu okonomiyaki, handrolle, tori katsu czy mix owoców morza w tempurze. Są opcje wegetariańskie i ma być wkładka sezonowa.
ZORBA – to z kolei gdańska restauracja otwarta w miejscu dawnej Szafarni. Otwierają się już od godz. 7 i serwują śniadania. Od godz.12 do 16 dostępna jest oferta baru, aby już po godz.16 serwować wszystkie dania z karty.
MARIACKA 1 – nowa restauracja w stylu steakhouse znajdująca się tuż przy Bazylice Mariackiej, którą już odwiedziłam i sprawdziłam, że serwują również naprawdę pyszne śniadania. W menu głównym czekają na Was steki z różnych części wołowiny, jagnięciny lub tuńczyka.
NEW PORT – to lokal w Nowym Porcie serwujący kuchnię z różnych stron świata, zjecie tu amerykańskie burgery, włoską pizzę czy angielskie fish&chips.
SALUT – to gdyński coctail bar, który uraczy Was drineczkami, nalewkami, browarkiem, ale również w towarzystwie dobrego (jak donosi moja grupa) jedzonka. Mają przekąski, ale i również coś na większy głód jak np. wursty w różnych wariacjach.
GLUTEN TAK – to miejsce, które serwuje pizzę w 17 wariantach zlokalizowane w Sopocie przy ul. Niepodległości.
FISHERIA – to restauracja, która będzie specjalizować się w rybach i owocach morza powstała przy Stadionie Lekkoatletycznych w Sopocie.
ZAMKNIĘTE LOKALE
- Prologue
- Szafarnia 10
- Long Street 52
- Medusa Bar
- Piqnik
- Moje Miejsce
- Mr. Pancake
- Suave
- Brytfanka
- Szaman
- Moje Miejsce
- Oh My Dog
- Negroni
- Cafe Pub Bruderschaft
- Radiostacja
- Kociołek
- La Vita.
Wszystkie zdjęcia we wpisie, za wyjątkiem głównego na górze, są własnością restauracji.