Pamiętacie o konkursie?
Tutaj zapraszam : klik.
Pancakes – naleśniki amerykańskie II
szklanka mąki (250ml)
jajko
2 łyżki oleju
250ml mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajko roztrzepać w misce.
Dodać mleko z olejem i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cukrem.
Do suchych wlać mokre(do mąki wlewamy mieszankę mleczno-jajeczną).
Dobrze zmiksować i odstawić na 30min.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta.
Smażyć aż pojawią się pęcherzyki i przekręcić na drugą stronę.
Przepis na bardzo podobne pankejki tutaj – klik.
Uwielbiam takie klasyczne pancakes. Pięknie wyglądają : )
Cieszę się, że wyszły, ja polecam Ci szczególnie z masełkiem i syropem klonowym 🙂
Uwielbiam ^^
Właśnie od kilku dni planuję pankejki, ale z dodatkiem kawy 😉
A takie klasyczne z syropem klonowym albo dżemem.. pyszne!
też mam swój ulubiony przepis na amerykańskie pankejki 🙂
Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich nalesników, wyglądają pysznie :-)takie pulchniutkie 🙂
Wyglądają cudnie 🙂
Wyobrażam je sobie polane syropem klonowym…:D
Uwielbiam:)
Takie naleśnikowe piramidki nigdy nie przestaną mnie zachwycać. Pycha 🙂
pięknie ujęłaś na zdjęciu ich świeżość – te parujące pancake'i wyglądają niezwykle apetycznie!:)
Akurat siostra poprosiła mnie o pankejki w weekend na śniadanie, pewnie skorzystam z przepisu 🙂
Strasznie lubię. 🙂 Nigdy z olejem nie robiłam, przeważnie dodaję do ciasta na zwykłe naleśniki, a do pankejków masło. Ale wyglądają obłędnie. 😀
Ach, jak je je uwielbiam!
pyszniutkie 🙂
mniam mniam mniam ! jem oczami ;d
Fajna na smużka unosząca się z nad pankejków.
Pyszne, lubię:)
Uwielbiam tak 🙂
Takie pancakes chodzą za mną od dawnaaaa! 😀
wieki nie robiłam klasycznych pankejków. Ślicznie wyglądają :).
Jakie równiutkie! Jak Ty to robisz? Masz jakąś specjalną obręcz na patelnię? :p
no co Ty, łyżkę nalewam zawsze na patelni środek i już 🙂
jakie idealnie okrąglutkie;)
Smażysz je na suchej patelni? Mi zawsze przywierają, więc spryskuję ją olejem (kupiłam sobie specjalnie atomizer do zwykłego oleju rzepakowego ;)) – kalorii niby więcej, ale za to witaminek trochę 😉
tak smażę na suchej, mam taką jedną ulubioną patelnię do nalesników ( z biedornki za 10zł) i na niej zawsze się udają, na innych nie koniecznie.
śliczne te twoje czekoladki! 🙂 Marzą mi się "czekoladowe" foremki 🙂
Chciałam zapytać ile wychodzi pancakes z tego przepisu? 🙂
koło 15 sztuk:)
świetny przepis 🙂
pancakes wychodzą bardzo dobre, a z dżemem są wrecz genialne!:)