Pamiętacie o konkursie?
Tutaj zapraszam : klik.

Pancakes – naleśniki amerykańskie II
szklanka mąki (250ml)
jajko
2 łyżki oleju
250ml mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajko roztrzepać w misce.
Dodać mleko z olejem i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cukrem.
Do suchych wlać mokre(do mąki wlewamy mieszankę mleczno-jajeczną).
Dobrze zmiksować i odstawić na 30min.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta.
Smażyć aż pojawią się pęcherzyki i przekręcić na drugą stronę.
Przepis na bardzo podobne pankejki tutaj – klik.

28 Replies to “Pancakes-naleśniki amerykańskie II.”

  1. soot says: 19 marca 2012 at 13:32

    Uwielbiam takie klasyczne pancakes. Pięknie wyglądają : )

  2. Domi w kuchni says: 19 marca 2012 at 13:39

    Cieszę się, że wyszły, ja polecam Ci szczególnie z masełkiem i syropem klonowym 🙂

  3. Barbara says: 19 marca 2012 at 15:48

    Właśnie od kilku dni planuję pankejki, ale z dodatkiem kawy 😉
    A takie klasyczne z syropem klonowym albo dżemem.. pyszne!

  4. Dominika says: 19 marca 2012 at 16:03

    też mam swój ulubiony przepis na amerykańskie pankejki 🙂

  5. agattekh says: 19 marca 2012 at 16:12

    Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich nalesników, wyglądają pysznie :-)takie pulchniutkie 🙂

  6. Don'tforgettosmile says: 19 marca 2012 at 17:00

    Wyglądają cudnie 🙂
    Wyobrażam je sobie polane syropem klonowym…:D

  7. slyvvia says: 19 marca 2012 at 17:15

    Takie naleśnikowe piramidki nigdy nie przestaną mnie zachwycać. Pycha 🙂

  8. goh. says: 19 marca 2012 at 17:36

    pięknie ujęłaś na zdjęciu ich świeżość – te parujące pancake'i wyglądają niezwykle apetycznie!:)

  9. ruda says: 19 marca 2012 at 17:53

    Akurat siostra poprosiła mnie o pankejki w weekend na śniadanie, pewnie skorzystam z przepisu 🙂

  10. Sue says: 19 marca 2012 at 17:56

    Strasznie lubię. 🙂 Nigdy z olejem nie robiłam, przeważnie dodaję do ciasta na zwykłe naleśniki, a do pankejków masło. Ale wyglądają obłędnie. 😀

  11. Asia says: 19 marca 2012 at 18:28

    Ach, jak je je uwielbiam!

  12. noclaudine says: 19 marca 2012 at 18:32

    mniam mniam mniam ! jem oczami ;d

  13. Majana says: 19 marca 2012 at 19:51

    Fajna na smużka unosząca się z nad pankejków.
    Pyszne, lubię:)

  14. Kamila says: 19 marca 2012 at 20:28

    Uwielbiam tak 🙂

  15. ola says: 19 marca 2012 at 20:56

    Takie pancakes chodzą za mną od dawnaaaa! 😀

  16. niebochce says: 19 marca 2012 at 21:33

    wieki nie robiłam klasycznych pankejków. Ślicznie wyglądają :).

  17. Sandy says: 19 marca 2012 at 21:36

    Jakie równiutkie! Jak Ty to robisz? Masz jakąś specjalną obręcz na patelnię? :p

  18. Dusia says: 19 marca 2012 at 23:37

    no co Ty, łyżkę nalewam zawsze na patelni środek i już 🙂

  19. Panna Malwinna says: 20 marca 2012 at 07:12

    jakie idealnie okrąglutkie;)

  20. gruszka says: 20 marca 2012 at 10:41

    Smażysz je na suchej patelni? Mi zawsze przywierają, więc spryskuję ją olejem (kupiłam sobie specjalnie atomizer do zwykłego oleju rzepakowego ;)) – kalorii niby więcej, ale za to witaminek trochę 😉

  21. Dusia says: 20 marca 2012 at 10:45

    tak smażę na suchej, mam taką jedną ulubioną patelnię do nalesników ( z biedornki za 10zł) i na niej zawsze się udają, na innych nie koniecznie.

  22. kuchenny bałagan says: 20 marca 2012 at 13:24

    śliczne te twoje czekoladki! 🙂 Marzą mi się "czekoladowe" foremki 🙂

  23. Anonimowy says: 22 marca 2012 at 15:24

    Chciałam zapytać ile wychodzi pancakes z tego przepisu? 🙂

  24. Dusia says: 22 marca 2012 at 15:38

    koło 15 sztuk:)

  25. Anonimowy says: 25 września 2013 at 15:54

    świetny przepis 🙂
    pancakes wychodzą bardzo dobre, a z dżemem są wrecz genialne!:)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.