Konkurs dla wszystkich moich czytelników, którzy przeczytali ten wpis – KLIK.
Do wygrania patelnia do omletów Ballarini z linii Firenze.
Zadanie konkursowe
Podaj ciekawy przepis na naleśniki lub omlety – pamiętajcie, że naleśniki podajemy nie tylko na słodko, zaskoczcie mnie. Można podać kilka propozycji w oddzielnych komentarzach.
Każdy proszony jest o pozostawienie do siebie emaila.
Konkurs trwa do 25 sierpnia do 23.59.
Polecam zaglądać tutaj aby trafić w mój gust 🙂
Dusiu, to moja pierwsza propozycja, zdecydowanie wytrawna. Mam nadzieję, że spodoba Ci się pomysł 🙂
Ściskam
Koreański pancake warzywny
Potrzebne będą:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 szklanka wody
czerwona papryka
marchew
cebula
szczypior
1 jajo
olej
posiekana natka pietruszki
Warzywa myjemy i kroimy w zapałki (słupki)i wkładamy do miseczki. Z mąki, soli, pieprzu i wody wyrabiamy ciasto, którym następnie zalewamy warzywa. Całość mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy, aż ciasto od spodu się zetnie i obracamy na drugą stronę. Dobrze jest przerzucić lub obrócić przy użyciu talerza. Zanim ciasto całkowicie się zetnie, na górę rozbijamy jedno jajko, przykrywamy patelnię.
Gotowy pancake podajemy posypany pietruszką i z sosem.
Sos
4 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała czerwona papryczka
Paprykę kroimy w maleńką kosteczkę, wkładamy do miseczki. Dosypujemy pietruszkę, następnie zalewamy octem i sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, alby smaki się połączyły.
Ostatnio jadłam bajkowe naleśniki z, których jestem strasznie dumna! Są to naleśniki obiadowe, wytrawne i mam nadzieję, że wpadną w Twojego ''gusta'' 😉
Ziołowe naleśniki z parmezanem i kurkami
Składniki /1porcja/:
•1 jajko
•1/2 szklanki mąki
•1/2 szklanki mleka na pół z wodą gazowaną
•sól, pieprz, oregano, papryczka słodka i granulowana cebulka
•1 łyżka masła
•1 gałązka rozmarynu
•1 spory oscypek
•1 szklanka kurek
Jajko, mąkę, mleko, wodę i przyprawy (bez rozmarynu) łączymy w całość aby powstała nam masa na ziołowe naleśniki. Ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło z tymiankiem i podsmażamy na nim uprzednio oczyszczone kurki. Po podsmażeniu pozostawiamy je na ciepłej patelni i bierzemy się za naleśniki. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto aby wyszły nam śliczne cienkie sztuki. Gdy przewrócimy na drugą stronę naleśnika wrzucamy do środka odrobinę kurek, które zasypujemy oscypkiem i składamy naleśnika na pół aby ser lekko stopniał. Gdy naleśnik będzie gotowy przekładamy go na talerz i zajadamy puki ciepły 🙂
Smacznego!
nataliekudli@gmail.com
naleśniki z mąki gryczanej zapiekane na patelni z mozarella, suszonymi pomidorami, serkiem kozim, posypane rukola. Pycha!
monikakili@op.pl
i propozycja nr 2- na słodko: banany, nutella i prazone na patelni płatki migdalow
monikakili@op.pl
propozycja nr 3: mascarpone , kawałki białej czekolady, maliny.. aż robię się glodna 🙂
monikakili@op.pl
Moimi ulubionymi naleśnikami w wersji wytrawnej są nalesniki gryczane z rybą:
Składniki na 8 małych naleśników:
100 g mąki gryczanej
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
1 cebula
1 łyżka masła
400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona)
100 g śmietany 18%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
pieprz
odrobina soku z cytryny
1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki.
2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć.
3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.
4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki.
5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu.
mój e-mail: malgorzata.grochowska@op.pl
Ulubione naleśniki na słodko to czekoladowe z truskawkami:)
Składniki na 5 małych naleśników:
100 g mąki orkiszowej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju
szczypta soli
cukier wg uznania
Nadzienie:
1 opakowanie serka naturalnego lub serka homogenizowanego
150-200 g truskawek (część pokrojona na kawałki, część zmiksowana na mus)
cukier wg uznania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem i solą. Białka ubić na pianę, dodać do masy naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować.
Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni.
Serek wymieszać z cukrem.
Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym.
mój e-mail: malgorzata.grochowska@op.pl
Naleśniki ze szpinakiem i sosem pieczarkowym
Składniki:
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
pieprz
0,5 kg twarogu
Sos:
10-15 szt. pieczarek
pół dużej cebuli
0,5 l bulionu
ziele angielskie
liść laurowy
3 łyżki mąki
śmietana do zagęszczenia
pieprz
sól
Naleśniki:
0,5 litra mleka
2 jajka
3 szklanki mąki
sól
Sposób przygotowania:
1.Rozmroź szpinak z odrobiną oleju na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj z twarogiem. Posmaruj powstałą masą naleśniki i zwiń je w rulony.
2.Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki, podduś na tłuszczu. Cebulę pokrojoną w kostkę także poddusić na oleju.
3.Ugotuj bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj pieczarki i cebulę, gotuj jakiś czas. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku.
4.Polej naleśniki tuż przed podaniem gorącym sosem.
kontakt@pasjasmaku.com
Naleśniki po meksykańsku
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
cebula
2 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
chilli
pieprz
oregano
kostka bulionowa
10 dag żółtego sera
Naleśniki:
0,5 litra mleka
2 jajka
3 szklanki mąki
sól
słodka papryka
Wykonanie:
1. Mąkę, jajka, mleko i sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron.
2. Mięso smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka.
3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa.
4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli.
5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko.
6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem.
7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia sera.
kontakt@pasjasmaku.com
Osobiście korzystam z przepisu od mojej przyjaciółki na Shrek'owe Naleśniki:
6 dużych jajek
6 łyzek otrąb owsianych
3 łyzki otrab pszennych
około 100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz, gałgka muszkatołowa do smaku
2 zabki czosnku (ja dałam łyżkę soli czosnkowej)
450 g szpinaku mrożonego (odcisnąć z wody).
Jajka ubić, dodać resztę składników i wymieszać . Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. I smażymy ! 😉
Farsz (proporcje według uznania):
pierś z kurczaka
pieczarki
przyprawa gyros
cebulka
Pierś z kurczaka pokroić kostkę i przyprawić przyprawą do gyrosa , podsmażyć na patelce.
Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i starte na tarce pieczarki. Doprawić solą i pieprzem
A teraz już jak kto woli albo naleśniki z farszem zawijamy albo po prostu kładziemy farsz na wierzch 😉 Ja żeby wszystko było ciepłe wrzucam naleśniki do piekarnika posypuje żółtym serem a po wyciągnięciu jeszcze polewam sosem czosnkowym 😉
Smacznego ! 😉
Martyna (tysia225@wp.pl)
Podaję przepis na Galettes Bretonnes, którymi się zajadałam w Bretanii…:
1. 250 g mąki gryczanej
2 .sól
3 .2 jajka
4.50 cl wody
5. 40 g miękkiego masła
i na nadzienie:::))
-masło solone(może być zwykłe)
-jajko
-biała szynka
-tarty ser (ementaler, gruyere)
Wszystkie składniki wymieszać dobrze i zostawić na dwie godziny. Potem smażyć na odpowiedniej patelni. Do środka można dodać szynkę , wbić jajko i posypać serem. Naleśnika zagiąć z każdej strony i tak smażyć, aż serek się rozpuści a jajko zetnie..Pysznee..Polecam 🙂
mail: awasniewska@poczta.onet.pl
w jaki sposób dodać przepis na konkurs? czy tutaj?
Ja proponuję naleśniki w formie wytrawnego tortu – szczególnie dla mięsożerców 😉
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
sól, pieprz
łyżka oleju
Farsz:
200 g mięsa
250 g przecieru
4-5 pieczarek
0,5 papryki
1 cebula
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
sól
świeżo zmielony pieprz
kawałek sera
2 łyżki ketchupu
Przygotować ciasto na naleśniki: wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zmiksować, odstawić przynajmniej na pół godziny 😉 Smażyć na suchej patelni (chyba, że nie macie dobrej, tak jak ja :c wtedy co dwa naleśniki posmarować patelnię olejem przy pomocy pędzelka).
Cebulę pokroić w kostkę, podobnie pieczarki i paprykę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, chwilę smażyć na mniejszym ogniu. Dorzucić pieczarki i smażyć kilka minut. Zdjąć warzywa na talerz, na oliwie usmażyć mięso mielone. Po odparowaniu wody z mięsa dodać warzywa i przecier.Pogotować trochę bez pokrywki, żeby sos zgęstniał. Przyprawić. Naleśniki układać naprzemiennie z farszem w tortownicy wysmarowanej tłuszczem – ja miałam masłem, ale oliwą czy olejem będzie równie dobrze 🙂
Piekarnik nagrzać do 200 st. Wierzch torciku posmarować ketchupem i posypać startym serem. Zapiec na najwyższej półce do zrumienienia.
Taka porcja starcza na dwie, ew. trzy osoby 😉 enjoy c:
Sushi 🙂 Ruloniki nadziane pysznym farszem z łososia wędzonego, sałaty zielonej i fety 🙂
Składniki (na ok. 30 roladek):
CIASTO NALEŚNIKOWE
400 ml mleka 2%
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
3 szczypty soli
3 łyżki oleju
olej do smażenia
NADZIENIE
łosoś wędzony sałatkowy (ok. 200g)
zielona sałata
ser typu feta (ok. 150g)
Ciasto na naleśniki mieszamy w misce. Jeśli będzie zbyt gęste – możemy rozcieńczyć je nieco wodą. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Na ostudzonych plackach, po całości układamy liście sałaty, wzdłuż kawałki łososia i sera feta. Dokładnie zwijamy i ostrym nożem kroimy na roladki.
Czy placki typu "pancakes" też można zgłaszać? 🙂
A ja proponuję taki oto omlet:
1/2 szklanki mąki kasztanowej
2 duże jaja
100 g sera białego zmielonego
szczypta soli
1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
2 łyżki miodu
Z białek ubić pianę, dodać wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Usmażyć i podawać z własnej roboty frużeliną wiśniową 🙂
Mój pomysł to naleśniki po meksykańsku 🙂
Składniki na farsz:
– 1 cebula
– 1/2 kg mięsa mielonego
– 1 puszka fasolki czerwonej
– 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– pieprz, sól, czerwona papryka
– sos pomidorowy
Składniki na naleśniki:
– 150 g mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 jajko
– 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
– szczypta soli
– szczypta proszku do pieczenia
– olej do smażenia
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku.
W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewany odrobinę oleju i chochelką równomiernie nalewamy ciasto i smażymy naleśniki z obu stron.
Po usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy zawijać w nie farsz i układamy w brytfance. Wierzch wszystkich naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi.
Gotowe naleśniki możemy polać gotowym lub zrobionym sosem pomidorowym.
Smacznego 🙂
Mail: magda@kuchennewariacje.pl
Przyznam się, mam dość naleśników, bo dzieci moje je uwielbiały od zawsze, dzieci brata do potęgi za nimi przepadały.Ale nieraz uwielbiam na śniadanie zrobić naleśniki z dynią i twarogiem oraz z kukurydzą. Podaję przepis na farsz:szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion,twarogu ile uważasz, no i garść kukurydzy z puszki. A do tego sos imbirowy
-250 ml soku pomarańczowego, 1 łyżeczka miodu, szczypta, a nawet dwie świeżo startego imbiru.Pychota….ale dzieci i tak wolą naleśniki z jabłkami.
mail:alicjamo@wp.pl
mój sposób na wytrawne naleśniki:
ciasto do naleśników wedle uznania robione (jak każdy lubi) 🙂
pora kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni ze śmietaną na małym ogniu. po podgrzaniu dodajemy puszkę tuńczyka (w wodzie, bo najzdrowszy :)) i podsmażamy na patelni z porem. nakładamy ciepły farsz do naleśników i zawijamy. najlepiej smakuje z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez i czosnek wyciskany, doprawione pieprzem). Smacznego
moja druga opcja to farsz z kurczaka, którego kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni wkładamy do naleśnika, posypujemy startym żółtym serem i podgrzewamy (w mikrofali lub piekarniku) do rozpuszczenia sera.. możemy podawać znów z sosem czosnkowym, lub innym ulubionym (ja po prostu szaleję za sosem czosnkowym :))
Moje ostatnie odkrycie 🙂
Omlet z wędzoną makrelą -cudowny !
Składniki : ( na 1 porcję )
* 2 jajka,
* 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę,
* 50 g wędzonej makreli, bez skóry i ości, podzielonej na kawałki,
* sól, pieprz,
* odrobina masła,
Przygotowanie :
Na małej patelni rozgrzej tłuszcz ( możesz to pominąć, jeżeli Twoja patelnia nadaje się do smażenia bez tłuszczu ), dodaj posiekaną cebulkę i podsmażaj chwilkę aby zmiękła.
Jajka wbij do miseczki, zmieszaj, dopraw solą i pieprzem, wylej na patelnię.
Na wierzchu ułóż kawałki wędzonej makreli.
Smaż około 2-3 minut na wolnym ogniu, przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.
Podawaj zaraz po przygotowaniu 🙂
Pozdrawiam Jusia
justynka0312@o2.pl
I jeszcze jeden z moich ulubionych.
Omlet z chorizo i czerwoną papryką.
Składniki : ( na 1 porcję )
* 1/2 łyżeczki masła,
* 50 g chorizo, pokrojone w półplasterki,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski,
* 1/2 cebuli, posiekanej w kostkę,
* 2 jajka, roztrzebane w miseczce,
* sól, pieprz,
* szczypiorek, drobno posiekany,
Przygotowanie :
Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone chorizo, paprykę i cebulę.
Smaż do czasu aż papryka zmięknie.
Jajka przypraw do smaku solą i pieprzem, wylej na patelnie.
Smaż aż omlet będzie złocisty od spodu, przewróć na drugą stronę i smaż moment.
Gotowy omlet zdejmij z patelni, złóż na pół i posyp szczypiorkiem.
Jusia
justynka0312@o2.pl
Zawsze lubiłam naleśniki w wersji mocno przaśnej 🙂 oto mój pomysł na nie:
Przaśne naleśniki z pieczarkami i kiełbasą
ciasto:
2 jajka
1,5 szkl. mleka
2 szkl. zimnej wody
2 szkl. maki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. zwykłej mąki pszennej
łyżka oliwy
szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy by nie było grudek. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy łyżką wazową porcję ciasta i rozprowadzamy kręcąc patelnią. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Obracamy placek na drugą stronę i smażymy by się ze złocił.
Po zdjęciu z patelni jednego naleśnika nalewamy kolejną porcje ciasta i smażymy j.w. Nie ma potrzeby kolejnego smarowania patelni. Otrzymujemy ok. 15tu placków.
Farsz:
250 g pieczarek
200 g cienkiej kiełbasy
1 szalotka
160 g żółtego sera startego na małych oczkach
łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
po łyżce masła i oliwy do smażenia
Pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim pokrojone warzywa. Gdy pieczarki się przyrumienią dodajemy na patelnię pokrojoną w ćwierć plasterki kiełbasę i smażymy aż nabierze złotego koloru. Solimy i pieprzymy. Wyłączamy gaz i dodajemy koncentrat. Mieszamy energicznie. Gdy składniki przestygną wsypujemy do nich ser i mieszamy.
Na placki naleśnikowe nakładamy farsz i zwijamy tak jak krokiet. Odsmażamy na oleju by ser w naleśnikach się roztopił.
Pozdrawiam cieplutko.
Wiewióra
kuchennawiewiora@onet.eu
Innym wg mnie smakowitym naleśnikowym wariantem są pszenne tortille, tez w końcu naleśniki, z nadzieniem wege.
tortille:
500 ml mleka
50 g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500 g mąki pszennej (w zależności od tego, ile zabierze ciasto)
Mleko wlewamy do wysokiego garnka, dodajemy masło i podgrzewamy mieszając, aż masło się rozpuści.
Wyłączamy palnik i do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia, od razu mieszamy – mleko się spieni i podniesie, dlatego trzeba używać wysokiego garnka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy – początkowo łopatką lub łyżką, a potem całość wyłożyć na blat i wyrabiać ręcznie dosypując odpowiednią ilość mąki. Ja wyrabiałam hakiem miksera. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do rąk.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut (w tym czasie można się zająć przygotowaniem nadzienia). Następnie kulę dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy małą kuleczkę, znów przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy patelni, na której będziemy je potem smażyć.
Smażymy na mocno rozgrzanej nie przywierającej patelni po około 20 sekund z każdej strony.
nadzienie:
rukola
2 czerwone cebule
ząbek czosnku
olej
sok z cytryny
kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
Na podgrzane tortille układamy listki rukoli, podsmażoną na oleju z czosnkiem cebulę, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy kawałki mozzarelli i zwijamy.
Pozdrawiam.
Wiewióra
kuchennawiewiora@onet.eu
Naleśniki z kasztanową masą.
Naleśniki:
1,5 szklanki mąki
3 jaja
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oleju lub stopionego masła
Z gładkiej masy naleśnikowej, smażymy cienkie naleśniki.
Nadzienie:
250g kasztanów
1 szklanka wody
1 laska wanilii lub cukier waniliowy
50g kakao
50g cukru pudru
50g uprażonych posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
50g suchych ciastek czekoladowych lub maślanych
170g marmolady pomarańczowej lub morelowej (może być dżem ale wtedy dajemy go połowę mniej bo jest słodszy)
Kasztany naciąć i włożyć na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ostudzić i obrać.
Zagotować je w wodzie z wanilią lub cukrem waniliowym.
Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając.
Wyjąć wanilię jeśli użyliśmy. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sito.
Taką kasztanową masę mieszamy z cukrem pudrem, kakao, migdałami, pokruszonymi ciastkami i marmoladą.
Smarujemy nadzieniem naleśniki i dowolnie składamy. Polewamy odrobiną deserowej czekolady z kapką
likieru np.pomarańczowego lub morelowego albo rumu. Posypujemy migdałami prażonymi.
Pozdrawiam, Maria
mail: mariamarysia@interia.pl
Jeszcze jedna propozycja bardzo pyszna, tylko leń jest jak trzeba orzechy łuskać 🙂 ale warto!
Naleśniki biszkoptowe z masą orzechową (troszkę "pijane" 🙂 )
160g mąki
szklanka mleka
4 jaja
pół szklanki wody
10g cukru
szczypta soli
Oczywiście z gładkiej masy naleśnikowej smażymy cienkie naleśniki.
200g orzechów włoskich
150g cukru pudru
80g masła
2 łyżki śmietanki słodkiej
30g rodzynek namoczonych
1 kieliszek rumu
Zmielone orzechy na gładką masę (najlepiej za pomocą młynka do kawy) ucierać z masłem, cukrem pudrem, śmietanką.
Na koniec dodać rum i rodzynki.
Jeśli jedzą je dzieci to przepis modyfikujemy odpowiednio:) Taką masą smarujemy naleśniki i zwijamy dowolnie.
Polewa:
100g czekolady deserowej
2 łyżki mleka
50g kakao
150g cukru
pół szklanki słodkiej śmietanki
20g mąki
kieliszek rumu
1 łyżka spirytusu
Czekoladę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka, dodajemy cukier i kakao, stopniowo dolewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Do jednolitej czekolady wlewamy rum i spirytus.
Polewamy naleśniki orzechowe.
Polecam i pozdrawiam, Maria
mail: mariamarysia@interia.pl
I ja spróbuję ze swoimi piwnymi naleśnikami, z pastą paprykową i słodko-pikantnym kurczakiem:
2 jaja
6 łyżek mąki
1-1,5 szklanki ciepłego jasnego piwa
1 łyżka oliwy
1 łyżka koniaku (ja jeśli nie mam daję whisky, brandy)
po 1 łyżeczce suszonych ulubionych ziół (u mnie koperek, bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki)
Wszystkie składniki łączymy w gładką i jednolitą masę. Smażymy naleśniki z obu stron najlepiej na tłuszczu wytopionym ze słoninki ale na oleju też może być.
Smarujemy pastą paprykową:
2 papryki czerwone
3 papryczki chilli bez pestek
5 ząbków czosnku
duża szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
6 łyżek pestek słonecznika
natka pietruszki świeża, czasami dodaję odrobinę tymianku
odrobina oliwy do zapiekania
Paprykę i czosnek pieczemy w oliwie. Obieramy ze skórki i miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami pasty.
Na pastę kładziemy słodko-pikantne kawałki filetu z kurczaka:
Filet 0,5 kg pokrojony w kostkę smażymy na oliwie, dodajemy dżem śliwkowy (2-3łyżki), przyprawiamy solą i ostrą papryką. Zalewamy odrobiną jasnego piwa i dusimy do jego zredukowania.
Smacznego!
Beata, gapcio22@go2.pl
Witam,
jak zwykle na ostatnią chwilę ale mam smaczną propozycję:
Zapiekane pomarańczowe naleśniki na ciepło, z gałką ladów i polewą cukiniową:
Ciasto naleśnikowe:
*szklanka mąki pełnoziarnistej
*szklanka mąki pszennej
*3jaja
*5 łyżek oleju
*szklanka mleka
*szklanka wody
*sok z połowy pomarańczy
*2 łyżeczki skórki pomarańczowej
*1/3 szklanki cukru
*szczypta soli
Do zapiekania dwóch naleśników:
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru brązowego
sok z połowy pomarańczy
lody waniliowe lub śmietankowe
dżem cukiniowy, o smaku pomarańczowym, który robie w tym roku i podam przepis na większą porcję w słoiki:
1 kg cukini
0,5 kg cukru
sok z połowy cytryny
1 galaretka pomarańczowa
Zaczynamy od dżemu cukiniowego. Obieramy i drążymy cukinię, kroimy na małe kawałki i gotujemy przez jakiś czas do miękkości.
Miksujemy na gładką masę blenderem, dodajemy cukier, sok z cytryny i galaretkę.
Gotujemy do uzyskania preferowanej gęstości.Jeszcze ciepłym polewamy naleśniki, ale to za chwilę:)
Robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
Zapiekamy każdy naleśnik: rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, chwilę smażymy na karmel,
zalewamy sokiem z pomarańczy, mieszamy do jednolitej konsystencji i układamy na tych słodkościach naleśniki
złożone na pól, obsmażamy z każdej strony.
Na talerzu składamy jeszcze raz na pół i na ciepłe kładziemy po kulce lodów i polewamy dżemikiem,
który jeszcze ciepły ma rzadką konsystencję… miodzio 😉
betart@interia.pl
Mój przepis na ekspresowy omlet,świetny na śniadanie w jesienne,chłodniejsze poranki:
w miseczce roztrzepać 4 jajka,dodać szczyptę soli i pieprzu,na ogniu rozgrzać średnią patelnię z łyżeczką margaryny,wlać połowę jajek,podpiec na lekkim ogniu,położyć plastry ulubionej szynki,przykryć 3 plastrami żółtego sera,na to wlać resztę jajek,gdy jajka się przypieką od spodu delikatnie przełożyć na drugą stronę i przyrumienić.Podawać ciepłe z ulubionym pieczywem.
Zamiast szynki można dać odsączonego z oleju tuńczyka.
Jest to idealna porcja dla dwóch osób.
Basia
baskawoj2@op.pl
Często robię naleśniki,ponieważ moje córeczki je uwielbiają.Najczęściej serwuję je z ulubionym,domowym dżemem truskawkowym,a czasami podaję podsmażone z twarożkiem waniliowym – to smaki mojego dzieciństwa:)
Naleśniki przygotować wg swojego ulubionego przepisu(ja miksuję mleko z wodą mineralną,2 jajkami,mąką,łyżką oleju,szczyptą soli i cukrem waniliowym do konsystencji śmietanki),następnie przygotować nadzienie: 25 dkg twarogu utrzeć z cukrem waniliowym i łyżką cukru,dodać 2 łyżki śmietany i żółtko,rozetrzeć wszystko na gładką masę(robię to widelcem w miseczce).Upieczone naleśniki smarować twarożkiem,składać w trójkąty i podsmażyć na patelni na złoto.Podawać ciepłe.Można polać strużkami roztopionej czekolady.Smakują niesamowicie.Polecam na słodki podwieczorek lub drugie danie.
Basia
baskawoj2@op.pl
Witaj,
ale fajny konkurs z cudowną nagrodą:-)
Uwielbiam naleśniki od dziecka. Mogłabym jeść je codziennie. Lubię je zarówno w wersji na słodko, jak również w wersji wytrawnej. Lubię je nawet same, bez żadnych dodatków, ale z pysznym domowym dżemem, konfiturą, czy kremem nie mają sobie równych. W wersji wytrawnej często zapiekam je w domowym sosie ze świeżych pomidorów z bazylią prosto z krzaczka, wypełniając je pysznym nadzieniem. Na słono pasuje również do nich sos serowy ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Mogłabym pisać i pisać o naleśnikach, ale ……jako naleśniki w wersji wytrawnej bardzo polecam pyszne naleśniki z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do naleśników a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
Naleśniki:
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka
– 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– olej rzepakowy do smażenia
Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz:
– około 400 gram kurek
– garść włoskich orzechów
– 2 ząbki czosnku
– opakowanie świeżego szpinaku
– sól i pieprz do smaku
Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i krótko gotujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i farsz nakładamy na naleśniki. Naleśniki zwijamy jak krokiety i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewany śmietanką kremówką 36%, posypujemy parmezanem (lub kozim serem jak ktoś woli) i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.
Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
W wersji na słodko proponuję puszyste, waniliowe naleśniki z domowym kremem czekoladowym, domowym sosem truskawkowym i truskawkami (lub malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, wiśniami):
Ciasto na puszyste naleśniki:
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka
– 1 szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
– 1,5 szklanki mąki
– szczypta soli
– 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
– olej rzepakowy do smażenia
W misce dobrze wymieszać mokre składniki (jajka, mleko, maślankę). Dodać do nich przesianą mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta najpierw rozgrzać kolejną bardzo małą porcję oleju.
Domowy krem czekoladowy:
– 1 szklanka śmietanki kremówki
– 4 łyżki cukru
– 5 łyżek kakao
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.
Domowy sos truskawkowy (lub malinowy, jagodowy, z borówek, jeżyn, wiśni):
świeże truskawki (lub inne owoce) zmiksować z niewielką ilością cukru
Usmażone naleśniki smarować kremem czekoladowym. Na krem położyć świeże truskawki (lub inne letnie owoce). Naleśnik zwinąć w rulon, polać sosem truskawkowym (lub innym owocowym) i domową polewą czekoladową (polewę czekoladową przygotowujemy identycznie jak krem, krócej gotując, do uzyskania konsystencji polewy, nie kremu). Naleśnik udekorować świeżymi truskawkami (lub innymi letnimi owocami). Zdjęcia tych naleśników wysyłam na maila:-)
Jako dodatek do naleśników na słodko proponuję również pieczone w wanilii gruszki:
Potrzebujemy:
– 4 dojrzałe gruszki
– sok z 1 cytryny
– laska wanilii
– 4 łyżki cukru
Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Naleśniki z pieczonymi w wanilii gruszkami polać domową polewą czekoladową.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania moich propozycji:-)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
kiedy wyniki?
na dniach 🙂 proszę zaglądać 🙂