Konkurs dla wszystkich moich czytelników, którzy przeczytali ten wpis – KLIK.
Do wygrania patelnia do omletów Ballarini z linii Firenze.

Zadanie konkursowe
Podaj ciekawy przepis na naleśniki lub omlety – pamiętajcie, że naleśniki podajemy nie tylko na słodko, zaskoczcie mnie. Można podać kilka propozycji w oddzielnych komentarzach.
Każdy proszony jest o pozostawienie do siebie emaila.
Konkurs trwa do 25 sierpnia do 23.59. 
Polecam zaglądać tutaj aby trafić w mój gust 🙂

36 Replies to “Patelnia do wygrania”

  1. Kuchnia Ilony says: 19 sierpnia 2014 at 21:56

    Dusiu, to moja pierwsza propozycja, zdecydowanie wytrawna. Mam nadzieję, że spodoba Ci się pomysł 🙂
    Ściskam
    Koreański pancake warzywny
    Potrzebne będą:
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
    1 szklanka wody
    czerwona papryka
    marchew
    cebula
    szczypior
    1 jajo
    olej
    posiekana natka pietruszki
    Warzywa myjemy i kroimy w zapałki (słupki)i wkładamy do miseczki. Z mąki, soli, pieprzu i wody wyrabiamy ciasto, którym następnie zalewamy warzywa. Całość mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy, aż ciasto od spodu się zetnie i obracamy na drugą stronę. Dobrze jest przerzucić lub obrócić przy użyciu talerza. Zanim ciasto całkowicie się zetnie, na górę rozbijamy jedno jajko, przykrywamy patelnię.
    Gotowy pancake podajemy posypany pietruszką i z sosem.

    Sos

    4 łyżki jasnego sosu sojowego
    3 łyżki octu ryżowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    mała czerwona papryczka

    Paprykę kroimy w maleńką kosteczkę, wkładamy do miseczki. Dosypujemy pietruszkę, następnie zalewamy octem i sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, alby smaki się połączyły.

  2. Natalie says: 19 sierpnia 2014 at 22:27

    Ostatnio jadłam bajkowe naleśniki z, których jestem strasznie dumna! Są to naleśniki obiadowe, wytrawne i mam nadzieję, że wpadną w Twojego ''gusta'' 😉
    Ziołowe naleśniki z parmezanem i kurkami
    Składniki /1porcja/:
    •1 jajko
    •1/2 szklanki mąki
    •1/2 szklanki mleka na pół z wodą gazowaną
    •sól, pieprz, oregano, papryczka słodka i granulowana cebulka
    •1 łyżka masła
    •1 gałązka rozmarynu
    •1 spory oscypek
    •1 szklanka kurek
    Jajko, mąkę, mleko, wodę i przyprawy (bez rozmarynu) łączymy w całość aby powstała nam masa na ziołowe naleśniki. Ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło z tymiankiem i podsmażamy na nim uprzednio oczyszczone kurki. Po podsmażeniu pozostawiamy je na ciepłej patelni i bierzemy się za naleśniki. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto aby wyszły nam śliczne cienkie sztuki. Gdy przewrócimy na drugą stronę naleśnika wrzucamy do środka odrobinę kurek, które zasypujemy oscypkiem i składamy naleśnika na pół aby ser lekko stopniał. Gdy naleśnik będzie gotowy przekładamy go na talerz i zajadamy puki ciepły 🙂
    Smacznego!

    nataliekudli@gmail.com

  3. monikakili says: 20 sierpnia 2014 at 05:57

    naleśniki z mąki gryczanej zapiekane na patelni z mozarella, suszonymi pomidorami, serkiem kozim, posypane rukola. Pycha!
    monikakili@op.pl

  4. monikakili says: 20 sierpnia 2014 at 05:58

    i propozycja nr 2- na słodko: banany, nutella i prazone na patelni płatki migdalow
    monikakili@op.pl

  5. monikakili says: 20 sierpnia 2014 at 06:00

    propozycja nr 3: mascarpone , kawałki białej czekolady, maliny.. aż robię się glodna 🙂
    monikakili@op.pl

  6. Moja Galeria Smaku says: 20 sierpnia 2014 at 06:44

    Moimi ulubionymi naleśnikami w wersji wytrawnej są nalesniki gryczane z rybą:

    Składniki na 8 małych naleśników:
    100 g mąki gryczanej
    250 ml mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    1 cebula
    1 łyżka masła
    400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona)
    100 g śmietany 18%
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
    pieprz
    odrobina soku z cytryny

    1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki.
    2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć.
    3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.
    4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki.
    5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu.

  7. Moja Galeria Smaku says: 20 sierpnia 2014 at 06:45

    Ulubione naleśniki na słodko to czekoladowe z truskawkami:)
    Składniki na 5 małych naleśników:
    100 g mąki orkiszowej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    cukier wg uznania

    Nadzienie:

    1 opakowanie serka naturalnego lub serka homogenizowanego
    150-200 g truskawek (część pokrojona na kawałki, część zmiksowana na mus)
    cukier wg uznania

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem i solą. Białka ubić na pianę, dodać do masy naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować.
    Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni.
    Serek wymieszać z cukrem.
    Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym.

  8. Edyta Kondrat says: 20 sierpnia 2014 at 08:06

    Naleśniki ze szpinakiem i sosem pieczarkowym

    Składniki:

    Farsz:

    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    0,5 kg twarogu

    Sos:

    10-15 szt. pieczarek
    pół dużej cebuli
    0,5 l bulionu
    ziele angielskie
    liść laurowy
    3 łyżki mąki
    śmietana do zagęszczenia
    pieprz
    sól

    Naleśniki:

    0,5 litra mleka
    2 jajka
    3 szklanki mąki
    sól

    Sposób przygotowania:

    1.Rozmroź szpinak z odrobiną oleju na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj z twarogiem. Posmaruj powstałą masą naleśniki i zwiń je w rulony.
    2.Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki, podduś na tłuszczu. Cebulę pokrojoną w kostkę także poddusić na oleju.
    3.Ugotuj bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj pieczarki i cebulę, gotuj jakiś czas. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku.
    4.Polej naleśniki tuż przed podaniem gorącym sosem.

    kontakt@pasjasmaku.com

  9. Edyta Kondrat says: 20 sierpnia 2014 at 08:07

    Naleśniki po meksykańsku

    Składniki:

    0,5 kg mięsa mielonego
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    cebula
    2 pomidory
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    chilli
    pieprz
    oregano
    kostka bulionowa
    10 dag żółtego sera

    Naleśniki:

    0,5 litra mleka
    2 jajka
    3 szklanki mąki
    sól
    słodka papryka

    Wykonanie:

    1. Mąkę, jajka, mleko i sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron.
    2. Mięso smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka.
    3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa.
    4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli.
    5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko.
    6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem.
    7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia sera.

    kontakt@pasjasmaku.com

  10. Anonimowy says: 20 sierpnia 2014 at 08:26

    Osobiście korzystam z przepisu od mojej przyjaciółki na Shrek'owe Naleśniki:

    6 dużych jajek
    6 łyzek otrąb owsianych
    3 łyzki otrab pszennych
    około 100 ml jogurtu naturalnego
    sól, pieprz, gałgka muszkatołowa do smaku
    2 zabki czosnku (ja dałam łyżkę soli czosnkowej)
    450 g szpinaku mrożonego (odcisnąć z wody).

    Jajka ubić, dodać resztę składników i wymieszać . Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. I smażymy ! 😉

    Farsz (proporcje według uznania):

    pierś z kurczaka
    pieczarki
    przyprawa gyros
    cebulka

    Pierś z kurczaka pokroić kostkę i przyprawić przyprawą do gyrosa , podsmażyć na patelce.
    Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i starte na tarce pieczarki. Doprawić solą i pieprzem

    A teraz już jak kto woli albo naleśniki z farszem zawijamy albo po prostu kładziemy farsz na wierzch 😉 Ja żeby wszystko było ciepłe wrzucam naleśniki do piekarnika posypuje żółtym serem a po wyciągnięciu jeszcze polewam sosem czosnkowym 😉

    Smacznego ! 😉

    Martyna (tysia225@wp.pl)

  11. Anonimowy says: 20 sierpnia 2014 at 08:35

    Podaję przepis na Galettes Bretonnes, którymi się zajadałam w Bretanii…:
    1. 250 g mąki gryczanej
    2 .sól
    3 .2 jajka
    4.50 cl wody
    5. 40 g miękkiego masła
    i na nadzienie:::))
    -masło solone(może być zwykłe)
    -jajko
    -biała szynka
    -tarty ser (ementaler, gruyere)
    Wszystkie składniki wymieszać dobrze i zostawić na dwie godziny. Potem smażyć na odpowiedniej patelni. Do środka można dodać szynkę , wbić jajko i posypać serem. Naleśnika zagiąć z każdej strony i tak smażyć, aż serek się rozpuści a jajko zetnie..Pysznee..Polecam 🙂
    mail: awasniewska@poczta.onet.pl

  12. Anonimowy says: 20 sierpnia 2014 at 08:37

    w jaki sposób dodać przepis na konkurs? czy tutaj?

  13. Agata Z. says: 20 sierpnia 2014 at 09:02

    Ja proponuję naleśniki w formie wytrawnego tortu – szczególnie dla mięsożerców 😉

    Składniki:
    Naleśniki:

    1 szklanka mąki
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    sól, pieprz
    łyżka oleju

    Farsz:

    200 g mięsa
    250 g przecieru
    4-5 pieczarek
    0,5 papryki
    1 cebula
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    kawałek sera
    2 łyżki ketchupu

    Przygotować ciasto na naleśniki: wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zmiksować, odstawić przynajmniej na pół godziny 😉 Smażyć na suchej patelni (chyba, że nie macie dobrej, tak jak ja :c wtedy co dwa naleśniki posmarować patelnię olejem przy pomocy pędzelka).

    Cebulę pokroić w kostkę, podobnie pieczarki i paprykę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, chwilę smażyć na mniejszym ogniu. Dorzucić pieczarki i smażyć kilka minut. Zdjąć warzywa na talerz, na oliwie usmażyć mięso mielone. Po odparowaniu wody z mięsa dodać warzywa i przecier.Pogotować trochę bez pokrywki, żeby sos zgęstniał. Przyprawić. Naleśniki układać naprzemiennie z farszem w tortownicy wysmarowanej tłuszczem – ja miałam masłem, ale oliwą czy olejem będzie równie dobrze 🙂

    Piekarnik nagrzać do 200 st. Wierzch torciku posmarować ketchupem i posypać startym serem. Zapiec na najwyższej półce do zrumienienia.

    Taka porcja starcza na dwie, ew. trzy osoby 😉 enjoy c:

  14. Majka says: 20 sierpnia 2014 at 09:39

    Sushi 🙂 Ruloniki nadziane pysznym farszem z łososia wędzonego, sałaty zielonej i fety 🙂

    Składniki (na ok. 30 roladek):
    CIASTO NALEŚNIKOWE
    400 ml mleka 2%
    300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 jajka
    3 szczypty soli
    3 łyżki oleju
    olej do smażenia
    NADZIENIE
    łosoś wędzony sałatkowy (ok. 200g)
    zielona sałata
    ser typu feta (ok. 150g)

    Ciasto na naleśniki mieszamy w misce. Jeśli będzie zbyt gęste – możemy rozcieńczyć je nieco wodą. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
    Na ostudzonych plackach, po całości układamy liście sałaty, wzdłuż kawałki łososia i sera feta. Dokładnie zwijamy i ostrym nożem kroimy na roladki.

  15. Martyna says: 20 sierpnia 2014 at 10:37

    Czy placki typu "pancakes" też można zgłaszać? 🙂

  16. ~elle says: 20 sierpnia 2014 at 10:59

    A ja proponuję taki oto omlet:
    1/2 szklanki mąki kasztanowej
    2 duże jaja
    100 g sera białego zmielonego
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
    2 łyżki miodu
    Z białek ubić pianę, dodać wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Usmażyć i podawać z własnej roboty frużeliną wiśniową 🙂

  17. Kuchenne Wariacje says: 20 sierpnia 2014 at 12:30

    Mój pomysł to naleśniki po meksykańsku 🙂

    Składniki na farsz:
    – 1 cebula
    – 1/2 kg mięsa mielonego
    – 1 puszka fasolki czerwonej
    – 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    – pieprz, sól, czerwona papryka
    – sos pomidorowy
    Składniki na naleśniki:
    – 150 g mąki
    – 1 szklanka mleka
    – 1 jajko
    – 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    – szczypta soli
    – szczypta proszku do pieczenia
    – olej do smażenia
    W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku.
    W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewany odrobinę oleju i chochelką równomiernie nalewamy ciasto i smażymy naleśniki z obu stron.
    Po usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy zawijać w nie farsz i układamy w brytfance. Wierzch wszystkich naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi.
    Gotowe naleśniki możemy polać gotowym lub zrobionym sosem pomidorowym.
    Smacznego 🙂

    Mail: magda@kuchennewariacje.pl

  18. Anonimowy says: 20 sierpnia 2014 at 14:50

    Przyznam się, mam dość naleśników, bo dzieci moje je uwielbiały od zawsze, dzieci brata do potęgi za nimi przepadały.Ale nieraz uwielbiam na śniadanie zrobić naleśniki z dynią i twarogiem oraz z kukurydzą. Podaję przepis na farsz:szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion,twarogu ile uważasz, no i garść kukurydzy z puszki. A do tego sos imbirowy
    -250 ml soku pomarańczowego, 1 łyżeczka miodu, szczypta, a nawet dwie świeżo startego imbiru.Pychota….ale dzieci i tak wolą naleśniki z jabłkami.
    mail:alicjamo@wp.pl

  19. M@ggie says: 22 sierpnia 2014 at 16:07

    mój sposób na wytrawne naleśniki:

    ciasto do naleśników wedle uznania robione (jak każdy lubi) 🙂

    pora kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni ze śmietaną na małym ogniu. po podgrzaniu dodajemy puszkę tuńczyka (w wodzie, bo najzdrowszy :)) i podsmażamy na patelni z porem. nakładamy ciepły farsz do naleśników i zawijamy. najlepiej smakuje z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez i czosnek wyciskany, doprawione pieprzem). Smacznego

  20. M@ggie says: 22 sierpnia 2014 at 16:13

    moja druga opcja to farsz z kurczaka, którego kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni wkładamy do naleśnika, posypujemy startym żółtym serem i podgrzewamy (w mikrofali lub piekarniku) do rozpuszczenia sera.. możemy podawać znów z sosem czosnkowym, lub innym ulubionym (ja po prostu szaleję za sosem czosnkowym :))

  21. Justyna Kwil says: 22 sierpnia 2014 at 17:36

    Moje ostatnie odkrycie 🙂

    Omlet z wędzoną makrelą -cudowny !

    Składniki : ( na 1 porcję )

    * 2 jajka,
    * 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę,
    * 50 g wędzonej makreli, bez skóry i ości, podzielonej na kawałki,
    * sól, pieprz,
    * odrobina masła,

    Przygotowanie :

    Na małej patelni rozgrzej tłuszcz ( możesz to pominąć, jeżeli Twoja patelnia nadaje się do smażenia bez tłuszczu ), dodaj posiekaną cebulkę i podsmażaj chwilkę aby zmiękła.
    Jajka wbij do miseczki, zmieszaj, dopraw solą i pieprzem, wylej na patelnię.
    Na wierzchu ułóż kawałki wędzonej makreli.
    Smaż około 2-3 minut na wolnym ogniu, przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.

    Podawaj zaraz po przygotowaniu 🙂

    Pozdrawiam Jusia

    justynka0312@o2.pl

  22. Justyna Kwil says: 22 sierpnia 2014 at 17:38

    I jeszcze jeden z moich ulubionych.

    Omlet z chorizo i czerwoną papryką.

    Składniki : ( na 1 porcję )

    * 1/2 łyżeczki masła,
    * 50 g chorizo, pokrojone w półplasterki,
    * 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski,
    * 1/2 cebuli, posiekanej w kostkę,
    * 2 jajka, roztrzebane w miseczce,
    * sól, pieprz,
    * szczypiorek, drobno posiekany,

    Przygotowanie :

    Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone chorizo, paprykę i cebulę.
    Smaż do czasu aż papryka zmięknie.
    Jajka przypraw do smaku solą i pieprzem, wylej na patelnie.
    Smaż aż omlet będzie złocisty od spodu, przewróć na drugą stronę i smaż moment.
    Gotowy omlet zdejmij z patelni, złóż na pół i posyp szczypiorkiem.

    Jusia

    justynka0312@o2.pl

  23. Wiewióra says: 24 sierpnia 2014 at 08:00

    Zawsze lubiłam naleśniki w wersji mocno przaśnej 🙂 oto mój pomysł na nie:

    Przaśne naleśniki z pieczarkami i kiełbasą

    ciasto:
    2 jajka
    1,5 szkl. mleka
    2 szkl. zimnej wody
    2 szkl. maki pszennej pełnoziarnistej
    1 szkl. zwykłej mąki pszennej
    łyżka oliwy
    szczypta soli

    Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy by nie było grudek. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy łyżką wazową porcję ciasta i rozprowadzamy kręcąc patelnią. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Obracamy placek na drugą stronę i smażymy by się ze złocił.
    Po zdjęciu z patelni jednego naleśnika nalewamy kolejną porcje ciasta i smażymy j.w. Nie ma potrzeby kolejnego smarowania patelni. Otrzymujemy ok. 15tu placków.

    Farsz:
    250 g pieczarek
    200 g cienkiej kiełbasy
    1 szalotka
    160 g żółtego sera startego na małych oczkach
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    po łyżce masła i oliwy do smażenia

    Pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim pokrojone warzywa. Gdy pieczarki się przyrumienią dodajemy na patelnię pokrojoną w ćwierć plasterki kiełbasę i smażymy aż nabierze złotego koloru. Solimy i pieprzymy. Wyłączamy gaz i dodajemy koncentrat. Mieszamy energicznie. Gdy składniki przestygną wsypujemy do nich ser i mieszamy.
    Na placki naleśnikowe nakładamy farsz i zwijamy tak jak krokiet. Odsmażamy na oleju by ser w naleśnikach się roztopił.

    Pozdrawiam cieplutko.
    Wiewióra
    kuchennawiewiora@onet.eu

  24. Wiewióra says: 24 sierpnia 2014 at 08:10

    Innym wg mnie smakowitym naleśnikowym wariantem są pszenne tortille, tez w końcu naleśniki, z nadzieniem wege.

    tortille:
    500 ml mleka
    50 g masła
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 500 g mąki pszennej (w zależności od tego, ile zabierze ciasto)

    Mleko wlewamy do wysokiego garnka, dodajemy masło i podgrzewamy mieszając, aż masło się rozpuści.
    Wyłączamy palnik i do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia, od razu mieszamy – mleko się spieni i podniesie, dlatego trzeba używać wysokiego garnka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy – początkowo łopatką lub łyżką, a potem całość wyłożyć na blat i wyrabiać ręcznie dosypując odpowiednią ilość mąki. Ja wyrabiałam hakiem miksera. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do rąk.
    Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut (w tym czasie można się zająć przygotowaniem nadzienia). Następnie kulę dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy małą kuleczkę, znów przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na co najmniej 30 minut.
    Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy patelni, na której będziemy je potem smażyć.
    Smażymy na mocno rozgrzanej nie przywierającej patelni po około 20 sekund z każdej strony.

    nadzienie:
    rukola
    2 czerwone cebule
    ząbek czosnku
    olej
    sok z cytryny
    kulka mozzarelli, pokrojona w plastry

    Na podgrzane tortille układamy listki rukoli, podsmażoną na oleju z czosnkiem cebulę, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy kawałki mozzarelli i zwijamy.

    Pozdrawiam.
    Wiewióra
    kuchennawiewiora@onet.eu

  25. Anonimowy says: 24 sierpnia 2014 at 19:54

    Naleśniki z kasztanową masą.

    Naleśniki:
    1,5 szklanki mąki
    3 jaja
    1 szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    1 szklanka wody gazowanej
    szczypta soli
    3 łyżki oleju lub stopionego masła

    Z gładkiej masy naleśnikowej, smażymy cienkie naleśniki.

    Nadzienie:
    250g kasztanów
    1 szklanka wody
    1 laska wanilii lub cukier waniliowy
    50g kakao
    50g cukru pudru
    50g uprażonych posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
    50g suchych ciastek czekoladowych lub maślanych
    170g marmolady pomarańczowej lub morelowej (może być dżem ale wtedy dajemy go połowę mniej bo jest słodszy)

    Kasztany naciąć i włożyć na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ostudzić i obrać.
    Zagotować je w wodzie z wanilią lub cukrem waniliowym.
    Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając.
    Wyjąć wanilię jeśli użyliśmy. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sito.
    Taką kasztanową masę mieszamy z cukrem pudrem, kakao, migdałami, pokruszonymi ciastkami i marmoladą.
    Smarujemy nadzieniem naleśniki i dowolnie składamy. Polewamy odrobiną deserowej czekolady z kapką
    likieru np.pomarańczowego lub morelowego albo rumu. Posypujemy migdałami prażonymi.

    Pozdrawiam, Maria
    mail: mariamarysia@interia.pl

  26. Anonimowy says: 25 sierpnia 2014 at 03:57

    Jeszcze jedna propozycja bardzo pyszna, tylko leń jest jak trzeba orzechy łuskać 🙂 ale warto!

    Naleśniki biszkoptowe z masą orzechową (troszkę "pijane" 🙂 )

    160g mąki
    szklanka mleka
    4 jaja
    pół szklanki wody
    10g cukru
    szczypta soli

    Oczywiście z gładkiej masy naleśnikowej smażymy cienkie naleśniki.

    200g orzechów włoskich
    150g cukru pudru
    80g masła
    2 łyżki śmietanki słodkiej
    30g rodzynek namoczonych
    1 kieliszek rumu

    Zmielone orzechy na gładką masę (najlepiej za pomocą młynka do kawy) ucierać z masłem, cukrem pudrem, śmietanką.
    Na koniec dodać rum i rodzynki.
    Jeśli jedzą je dzieci to przepis modyfikujemy odpowiednio:) Taką masą smarujemy naleśniki i zwijamy dowolnie.

    Polewa:
    100g czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    50g kakao
    150g cukru
    pół szklanki słodkiej śmietanki
    20g mąki
    kieliszek rumu
    1 łyżka spirytusu

    Czekoladę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka, dodajemy cukier i kakao, stopniowo dolewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Do jednolitej czekolady wlewamy rum i spirytus.
    Polewamy naleśniki orzechowe.

    Polecam i pozdrawiam, Maria
    mail: mariamarysia@interia.pl

  27. Anonimowy says: 25 sierpnia 2014 at 14:15

    I ja spróbuję ze swoimi piwnymi naleśnikami, z pastą paprykową i słodko-pikantnym kurczakiem:

    2 jaja
    6 łyżek mąki
    1-1,5 szklanki ciepłego jasnego piwa
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka koniaku (ja jeśli nie mam daję whisky, brandy)
    po 1 łyżeczce suszonych ulubionych ziół (u mnie koperek, bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki)
    Wszystkie składniki łączymy w gładką i jednolitą masę. Smażymy naleśniki z obu stron najlepiej na tłuszczu wytopionym ze słoninki ale na oleju też może być.

    Smarujemy pastą paprykową:
    2 papryki czerwone
    3 papryczki chilli bez pestek
    5 ząbków czosnku
    duża szczypta soli
    4 łyżki oliwy z oliwek
    6 łyżek pestek słonecznika
    natka pietruszki świeża, czasami dodaję odrobinę tymianku
    odrobina oliwy do zapiekania

    Paprykę i czosnek pieczemy w oliwie. Obieramy ze skórki i miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami pasty.

    Na pastę kładziemy słodko-pikantne kawałki filetu z kurczaka:
    Filet 0,5 kg pokrojony w kostkę smażymy na oliwie, dodajemy dżem śliwkowy (2-3łyżki), przyprawiamy solą i ostrą papryką. Zalewamy odrobiną jasnego piwa i dusimy do jego zredukowania.

    Smacznego!
    Beata, gapcio22@go2.pl

  28. Bet says: 25 sierpnia 2014 at 15:53

    Witam,
    jak zwykle na ostatnią chwilę ale mam smaczną propozycję:
    Zapiekane pomarańczowe naleśniki na ciepło, z gałką ladów i polewą cukiniową:

    Ciasto naleśnikowe:
    *szklanka mąki pełnoziarnistej
    *szklanka mąki pszennej
    *3jaja
    *5 łyżek oleju
    *szklanka mleka
    *szklanka wody
    *sok z połowy pomarańczy
    *2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    *1/3 szklanki cukru
    *szczypta soli

    Do zapiekania dwóch naleśników:
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    1 łyżka cukru brązowego
    sok z połowy pomarańczy

    lody waniliowe lub śmietankowe

    dżem cukiniowy, o smaku pomarańczowym, który robie w tym roku i podam przepis na większą porcję w słoiki:
    1 kg cukini
    0,5 kg cukru
    sok z połowy cytryny
    1 galaretka pomarańczowa

    Zaczynamy od dżemu cukiniowego. Obieramy i drążymy cukinię, kroimy na małe kawałki i gotujemy przez jakiś czas do miękkości.
    Miksujemy na gładką masę blenderem, dodajemy cukier, sok z cytryny i galaretkę.
    Gotujemy do uzyskania preferowanej gęstości.Jeszcze ciepłym polewamy naleśniki, ale to za chwilę:)
    Robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
    Zapiekamy każdy naleśnik: rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, chwilę smażymy na karmel,
    zalewamy sokiem z pomarańczy, mieszamy do jednolitej konsystencji i układamy na tych słodkościach naleśniki
    złożone na pól, obsmażamy z każdej strony.
    Na talerzu składamy jeszcze raz na pół i na ciepłe kładziemy po kulce lodów i polewamy dżemikiem,
    który jeszcze ciepły ma rzadką konsystencję… miodzio 😉

    betart@interia.pl

  29. Anonimowy says: 25 sierpnia 2014 at 19:50

    Mój przepis na ekspresowy omlet,świetny na śniadanie w jesienne,chłodniejsze poranki:
    w miseczce roztrzepać 4 jajka,dodać szczyptę soli i pieprzu,na ogniu rozgrzać średnią patelnię z łyżeczką margaryny,wlać połowę jajek,podpiec na lekkim ogniu,położyć plastry ulubionej szynki,przykryć 3 plastrami żółtego sera,na to wlać resztę jajek,gdy jajka się przypieką od spodu delikatnie przełożyć na drugą stronę i przyrumienić.Podawać ciepłe z ulubionym pieczywem.
    Zamiast szynki można dać odsączonego z oleju tuńczyka.
    Jest to idealna porcja dla dwóch osób.
    Basia
    baskawoj2@op.pl

  30. Anonimowy says: 25 sierpnia 2014 at 20:04

    Często robię naleśniki,ponieważ moje córeczki je uwielbiają.Najczęściej serwuję je z ulubionym,domowym dżemem truskawkowym,a czasami podaję podsmażone z twarożkiem waniliowym – to smaki mojego dzieciństwa:)
    Naleśniki przygotować wg swojego ulubionego przepisu(ja miksuję mleko z wodą mineralną,2 jajkami,mąką,łyżką oleju,szczyptą soli i cukrem waniliowym do konsystencji śmietanki),następnie przygotować nadzienie: 25 dkg twarogu utrzeć z cukrem waniliowym i łyżką cukru,dodać 2 łyżki śmietany i żółtko,rozetrzeć wszystko na gładką masę(robię to widelcem w miseczce).Upieczone naleśniki smarować twarożkiem,składać w trójkąty i podsmażyć na patelni na złoto.Podawać ciepłe.Można polać strużkami roztopionej czekolady.Smakują niesamowicie.Polecam na słodki podwieczorek lub drugie danie.
    Basia
    baskawoj2@op.pl

  31. Aneta76 says: 25 sierpnia 2014 at 21:37

    Witaj,
    ale fajny konkurs z cudowną nagrodą:-)
    Uwielbiam naleśniki od dziecka. Mogłabym jeść je codziennie. Lubię je zarówno w wersji na słodko, jak również w wersji wytrawnej. Lubię je nawet same, bez żadnych dodatków, ale z pysznym domowym dżemem, konfiturą, czy kremem nie mają sobie równych. W wersji wytrawnej często zapiekam je w domowym sosie ze świeżych pomidorów z bazylią prosto z krzaczka, wypełniając je pysznym nadzieniem. Na słono pasuje również do nich sos serowy ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Mogłabym pisać i pisać o naleśnikach, ale ……jako naleśniki w wersji wytrawnej bardzo polecam pyszne naleśniki z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do naleśników a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
    Potrzebujemy:
    Naleśniki:
    – 2 jajka
    – 1,5 szklanki mleka
    – 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    – 2 szklanki mąki
    – szczypta soli
    – olej rzepakowy do smażenia

    Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

    Farsz:
    – około 400 gram kurek
    – garść włoskich orzechów
    – 2 ząbki czosnku
    – opakowanie świeżego szpinaku
    – sól i pieprz do smaku

    Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i krótko gotujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i farsz nakładamy na naleśniki. Naleśniki zwijamy jak krokiety i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewany śmietanką kremówką 36%, posypujemy parmezanem (lub kozim serem jak ktoś woli) i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.
    Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  32. Aneta76 says: 25 sierpnia 2014 at 21:38

    W wersji na słodko proponuję puszyste, waniliowe naleśniki z domowym kremem czekoladowym, domowym sosem truskawkowym i truskawkami (lub malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, wiśniami):
    Ciasto na puszyste naleśniki:
    – 2 jajka
    – 1,5 szklanki mleka
    – 1 szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
    – 1,5 szklanki mąki
    – szczypta soli
    – 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
    – olej rzepakowy do smażenia

    W misce dobrze wymieszać mokre składniki (jajka, mleko, maślankę). Dodać do nich przesianą mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta najpierw rozgrzać kolejną bardzo małą porcję oleju.
    Domowy krem czekoladowy:
    – 1 szklanka śmietanki kremówki
    – 4 łyżki cukru
    – 5 łyżek kakao

    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

    Domowy sos truskawkowy (lub malinowy, jagodowy, z borówek, jeżyn, wiśni):
    świeże truskawki (lub inne owoce) zmiksować z niewielką ilością cukru

    Usmażone naleśniki smarować kremem czekoladowym. Na krem położyć świeże truskawki (lub inne letnie owoce). Naleśnik zwinąć w rulon, polać sosem truskawkowym (lub innym owocowym) i domową polewą czekoladową (polewę czekoladową przygotowujemy identycznie jak krem, krócej gotując, do uzyskania konsystencji polewy, nie kremu). Naleśnik udekorować świeżymi truskawkami (lub innymi letnimi owocami). Zdjęcia tych naleśników wysyłam na maila:-)

    Jako dodatek do naleśników na słodko proponuję również pieczone w wanilii gruszki:
    Potrzebujemy:
    – 4 dojrzałe gruszki
    – sok z 1 cytryny
    – laska wanilii
    – 4 łyżki cukru

    Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Naleśniki z pieczonymi w wanilii gruszkami polać domową polewą czekoladową.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania moich propozycji:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  33. Anonimowy says: 27 sierpnia 2014 at 13:43

    kiedy wyniki?

    1. Dusia says: 28 sierpnia 2014 at 20:33

      na dniach 🙂 proszę zaglądać 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.