Co powiecie na pesto z jarmużu i słonecznika? To kolejna propozycja smarowidła do pieczywa, ale pesto z jarmużu sprawdzi się też do makaronu. 
Pesto z jarmużu i słonecznika

2-3 liście jarmużu
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
3 łodyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju lub oliwy
2 łyżki wody
pół łyżeczki soli i pieprzu

Małe kawałki jarmużu zmiksować przy użyciu blendera ze słonecznikiem i natką pietruszki.
Dolać sok z cytryny, olej lub oliwę, wodę zmiksować.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wymieszać, doprawić do smaku – w razie gdyby pesto było za gęste dolać trochę oliwy lub wody.

2 Replies to “Pesto z jarmużu”

  1. gin says: 12 października 2015 at 19:33

    Z jarmużu musiało być wyjątkowo pyszne 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.