Już dawno miałam ten przepis wstawić, ale ciągle mi gdzieś umykał, a jest to naprawdę fajny przepis i pomysł na przygotowanie dorsza pieczonego w całości. 

Pieczony dorsz w całości z kruszonką

kilka niedużych wypatroszonych dorszy
masło + koperek
sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy
bułka tarta + oliwa + sok z połowy cytryny

Dorsze natrzeć od środka i zewnątrz przyprawami: solą, pieprzem ziołowym i cytrynowym.
Do środka ryby włożyć masło wymieszać z posiekanym koperkiem.
Bułkę tartą wymieszać z sokiem cytrynowym, lekko posolić bułkę, a następnie dodać stopniowo oliwę aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Kruszonką z bułki posypać ryby, można dodać na wierzch koperek i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C.
Piec przez 30 minut. 

One Reply to “Pieczony dorsz w całości”

  1. zetka says: 14 sierpnia 2017 at 08:37

    Takie rybki są najlepsze, cała siła smaku w prostocie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.