Pierniczki 
pierniczki przepis, przepis na pierniczki, ekspresowe pierniczki, pierniczki najlepsze

pierniczki przepis, przepis na pierniczki, ekspresowe pierniczki, pierniczki najlepsze


55 dag mąki
12 dag masła
30 dag miodu
10 dag cukru
1 duże jajko 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do pierników (tyle ile kto lubi, ja dałam pół opakowania)

Miód z cukrem i masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić jajko do środka. 

Dodać masę miodowo-cukrowo-masłową.



Zagnieść. Wycinać kształty i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 



Piec w 180 st.C ok 7-8min. 


Print Friendly and PDF

pierniczki przepis, przepis na pierniczki, ekspresowe pierniczki, pierniczki najlepsze
pierniczki przepis, przepis na pierniczki, ekspresowe pierniczki, pierniczki najlepsze



pierniczki, przepis na pierniczki, pierniki, pierniczki świąteczne
pierniczki, przepis na pierniczki, pierniki, pierniczki świąteczne

Z tego przepisu wychodzą mi zawsze 3 blaszki pierniczków.


22 Replies to “Pierniczki.”

  1. damurek says: 21 grudnia 2010 at 09:30

    Witaj Klaudiu w kuchnnych progach … ja pomalutku z kuchni ,,wychodzę,, – słodką pałeczkę przekazałam mojej córce:) właśnie piecze ciasteczka … ja tylko pomagam (i radą służę jeżeli trzeba:))

    Podglądam co tworzysz, będę też podglądać Cię w kuchni … tak po cichutku będę wpadać.

    A Twoje pierniczki aż tutaj pachną:)

    Powodzenia!

  2. zuziucha says: 21 grudnia 2010 at 13:57

    O rany, co Ty jeszcze wymyślisz! Niesamowita jesteś.

  3. vinka says: 18 listopada 2012 at 17:04

    Dusiu!
    A powiedz mi, czy te pierniczki są później mięciutkie, czy raczej w formie kruchych ciasteczek?

    1. Dusia says: 18 listopada 2012 at 17:09

      One są od razu takie krucho-miękkie. Nie należą do tych twardych na pewno.

    2. Anonimowy says: 13 listopada 2013 at 08:00

      A, czy takie krucho – miękkie pozostaną do Świąt? np. w sytuacji kiedy bym zrobiła je na początku grudnia?

    3. Dusia says: 13 listopada 2013 at 10:31

      Nie zmieniają konsystencji jeśli są odpowiednio przechowywane np. w słoiczku.

    4. Anonimowy says: 13 listopada 2013 at 12:13

      Dziękuję za odpowiedź, dziś zaopatrzyłam się się w puszkę na pierniczki, myślę, że się nada:)

    5. Dusia says: 13 listopada 2013 at 12:31

      proszę pochwalić się potem efektami pieczenia 🙂 dołączę fotkę do galerii czytelników na fanpagu

    6. Anonimowy says: 13 listopada 2013 at 19:16

      Oczywiście jak tylko z córcią je zrobimy, to nie omieszkamy się pochwalić 🙂

  4. grazyna says: 18 listopada 2012 at 17:06

    Pysznie wyglądają 🙂

  5. Aga Strzęciwilk says: 18 listopada 2012 at 17:17

    ja pierniczę!!! są bardzo fajne, aż zapachniało świętami :)) Pozdrawiam

  6. MałgosiaZ says: 18 listopada 2012 at 17:38

    dzisiaj nic innego nie przychodzi mi do głowy jak tylko pierniki i pierniki a Ty już upiekłaś! zazdaszczam:)

  7. Feniksowa Kuchnia says: 19 listopada 2012 at 06:56

    Och ! Pycha! To przepis dla mnie, bo ja nigdy nie mogę się doczekać aż pierniczki zmiekną 🙂

  8. Anonimowy says: 11 grudnia 2012 at 15:33

    zdradzisz gdzie kupiłaś to czerwone????

    1. Dusia says: 11 grudnia 2012 at 15:34

      to papier do scrapbookingu 🙂

  9. Anonimowy says: 15 grudnia 2013 at 17:26

    miód sztuczny dodawałaś ? 🙂

    1. Dusia says: 15 grudnia 2013 at 17:29

      nie używam w swojej kuchni sztucznego miodu 🙂

  10. dp says: 21 grudnia 2013 at 11:17

    Dzisiaj działam w kuchni i spróbuje powtórzyć Twój przepis na pierniczki 😉 <3

  11. dp says: 21 grudnia 2013 at 11:18

    Duśka! dzisiaj ja spróbuje powtórzyć Twój przepis na pierniczki <3

    doris

    1. Dusia says: 21 grudnia 2013 at 11:26

      Na pewno się uda, trzymam kciuki i czekam na informację i fotkę zwrotną do albumu czytelników 🙂

  12. Kamila says: 12 listopada 2015 at 09:12

    No to już mam przepis na święta. Ile wcześniej trzeba robić, żeby na święta były w sam raz do jedzenia?

    1. Dusia says: 12 listopada 2015 at 11:14

      Nie trzeba ich przygotowywać dużo wcześniej, bo są gotowe od razu 🙂 Taki fajny przepis 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.