Kiedy zobaczyłam ten film wiedziałam, że muszę zrobić pierniczki renifery na bazie kształtu ciasteczkowego ludzika.
Wszystkie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie.
Pierniczki renifery II
55 dag mąki
12 dag masła
30 dag miodu
10 dag cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
domowa przyprawa do pierników (2-3 łyżeczki)
50 g czekolady gorzkiej
czerwone groszki czekoladowe
Miód z cukrem i masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić jajko do środka.
Dodać masę miodowo-cukrowo-masłową.
Zagnieść. Wycinać kształt ciasteczkowego ludka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180 st.C ok 7-8minut, wystudzić na kratce.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, włożyć do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.
Ciasteczka odwrócić do góry nogami – w miejsce nóg ludzika zrobić czekoladowe poroże, niżej oczy i kropkę na nos – w te miejsce przykleić czekoladowy groszek.
O proszę, nie pomyślałabym, że to ciasteczkowy ludzik 😛 🙂 Piękne i bardzo pomysłowe!
kurcze,w życiu bym na to nie wpadła,są super :)!