Pizza z salami, pieczarkami i kaparami
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki oliwy
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
sos pomidorowy:
400 ml passaty pomidorowej
łyżka oliwy
cebula
sól, pieprz
bazylia/oregano
2 ząbki czosnku
dodatki:
salami
pieczarki
kapary
czerwona cebula
salami
pieczarki
kapary
czerwona cebula
Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
W tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i ząbki czosnku – podsmażyć.
Dolać passatę pomidorową, doprawić solą, pierzem i ziołami.
Gotować aż sos zgęstnieje – wystudzić.
Ciasto ponownie wyrobić, następnie wywałkować na dwa placki, jak najcieniej – przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej mąką).
Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, który przykryć warstwą startego sera.
Ułożyć dodatki na pizzy (pieczarki bez podsmażania pokroić w plasterki).
Piec przez 15 minut w temp. 200 st.C, a przez 5 minut podpiec przy funkcji grilla.