Co zrobić z torebką ugotowanego ryżu po obiedzie? przygotować placuszki ryżowe na kolację lub śniadanie. wczoraj wpadłam na taki pomysł i placuszki mają zaskakującą konsystencję. Wszystkie przepisy na placuszki i naleśniki tu.

Placuszki z ugotowanego ryżu

torebka ugotowanego ryżu (użyłam basmati)
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
łyżka oleju
Wszystkie składniki wymieszać łyżką ze sobą.
Smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej (gdyby się przyklejały, ale nie powinny to wlać odrobinę oleju na patelnię).
Podawać z cukrem pudrem lub konfiturą.

3 Replies to “Placuszki z ugotowanego ryżu”

  1. Anonimowy says: 4 marca 2017 at 17:00

    ale świetny pomysł z tym ryżem,koniecznie muszę wypróbować:)
    Basia

  2. Hanka Kowalska says: 1 czerwca 2018 at 10:44

    O rany! Jaka świetna alternatywa dla pancake wrocław;skic, które jem nagminnie! Bardzo fajne wykorzystanie ryżu z niedzieli, który nam został i nie chcemy go wyrzucać. Widze je z bananami albo syropem klonowym, tak jak amerykańskie pankejki właśnie. Domyślam się że nie jest to najbardziej fit śniadanie ale pomysł jest naprawdę bardzo ciekawy. Dziękuje 😉

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.