Biały puch.
Za oknem.
I w cieście.
Na słodkie.
Rozgrzanie.
Pleśniak (Skubaniec)
przepis rodzinny
pleśniak, ciasto pleśniak, skubaniec, ciasto skubaniec, przepis na pleśniaka, przepis na skubańca, przepis na ciasto,
4 szklanki mąki krupczatki Gdańskie Młyny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru
6 jaj
1 i 1/3 kostki margaryny (330 gram)
2 łyżki kakao
łyżka mąki ziemniaczanej
słoik kwaśnego dżemu (np. agrestowy, porzeczkowy)

Oddzielić białka od żółtek.
Przesianą mąkę z proszkiem zagnieść z margaryną, żółtkami i szklanką cukru.
Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść.
Włożyć do 3 woreczków i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodawać powoli resztę cukru, czyli 3/4 szklanki oraz mąkę ziemniaczaną.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami pierwszą część jasnego ciasta( jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, a będziecie się spieszyć to po prostu wyklejcie nim dno).
Następnie rozsmarować kwaśny dżem, u mnie agrestowy i wiśniowy.
Zetrzeć ciemne ciasto.
Wyłożyć ubitą pianę.
Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.
Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.
pleśniak, ciasto pleśniak, skubaniec, ciasto skubaniec, przepis na pleśniaka, przepis na skubańca, przepis na ciasto,
pleśniak, ciasto pleśniak, skubaniec, ciasto skubaniec, przepis na pleśniaka, przepis na skubańca, przepis na ciasto,

22 Replies to “Pleśniak (skubaniec)”

  1. martex.82 says: 20 lutego 2013 at 07:16

    fajny skubany ten pleśniak, oj fajny 🙂

  2. Karmel-itka. says: 20 lutego 2013 at 07:28

    pleśniak! to było pierwsze ciacho, jakie upiekłam z Babcią.

  3. Inspirowane Smakiem says: 20 lutego 2013 at 07:44

    Jak ja uwielbiam to ciasto!

  4. Antenka says: 20 lutego 2013 at 08:22

    ochhhhhh kocham to ciacho!:)
    znam te talerzyki;) moja babcia ma takie same;)

  5. Helen says: 20 lutego 2013 at 08:42

    Lubię pleśniaka:)

  6. teenager ;) says: 20 lutego 2013 at 08:46

    przymierzam się do tego ciacha , apetycznie wygląda ;d

  7. Olimpia Davies says: 20 lutego 2013 at 10:03

    Wygląda przepysznie, uwielbiam ciacha z owocami:-)

  8. Gosia says: 20 lutego 2013 at 12:24

    Pleśniak nadaje się także na szarlotkę, super efekt 🙂

  9. Gosia says: 20 lutego 2013 at 13:01

    gdybym musiała wybrać ulubione ciasto to chyba byłby własnie pleśniak, prosty a pyszny 🙂

  10. madlene17 says: 20 lutego 2013 at 13:36

    Klasyka w najlepszym wydaniu:)

  11. Angie says: 20 lutego 2013 at 13:53

    Pysznie wygląda! Całe wieki go nie jadłam.

  12. Justyna Bąk says: 20 lutego 2013 at 14:31

    pyszne ciasto, bardzo je lubię:)

  13. MartynCia ^^ says: 20 lutego 2013 at 19:18

    jadłam to ciacho wiele razy, jednak nigdy nie piekłam…chyba trzeba nadrobic 🙂

  14. Roz Airad says: 20 lutego 2013 at 19:40

    kocham to ciacho ;d

  15. Kamciss says: 20 lutego 2013 at 20:12

    uwielbiam, bardzo ładnie wygląda 🙂 U mnie też biało za oknem :<

  16. Majana says: 21 lutego 2013 at 07:35

    Bardzo lubimy pleśniaka. Nie mogę się doczekać, by zrobić go ze swieżymi porzeczkami ,taki kocham najbardziej. No,ale ten z dżemem jest także pyszny:)

  17. Catus says: 21 lutego 2013 at 08:36

    Jedno z moich ulubionych ciast 🙂

  18. Kulinarny Zenit says: 21 lutego 2013 at 10:47

    Bardzo lubię pleśniaka, najlepiej ze świeżymi truskawkami, rabarbarem lub tartym jabłkiem. PYCHA!

  19. Ivka says: 21 lutego 2013 at 12:26

    Pleśniak jest w mojej 10 najlepszych ciast 🙂

  20. bielinka says: 21 lutego 2013 at 20:04

    Dawno nie jadłam pleśniaka, a uwielbiam! 🙂

  21. Daria Diering says: 20 lipca 2013 at 14:21

    Uwielbiam! Robiłam ostatnio z Twojego przepisu i wyszedł bardzo dobry! :))

    1. Dusia says: 21 lipca 2013 at 20:10

      Ogromnie się cieszę 🙂 koniecznie następnym razem podeślij zdjęcie do galerii czytelników 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.