Biały puch.
Za oknem.
I w cieście.
Na słodkie.
Rozgrzanie.
Pleśniak (Skubaniec)
przepis rodzinny
4 szklanki mąki krupczatki Gdańskie Młyny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru
6 jaj
1 i 1/3 kostki margaryny (330 gram)
2 łyżki kakao
łyżka mąki ziemniaczanej
słoik kwaśnego dżemu (np. agrestowy, porzeczkowy)
Oddzielić białka od żółtek.
Przesianą mąkę z proszkiem zagnieść z margaryną, żółtkami i szklanką cukru.
Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść.
Włożyć do 3 woreczków i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodawać powoli resztę cukru, czyli 3/4 szklanki oraz mąkę ziemniaczaną.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami pierwszą część jasnego ciasta( jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, a będziecie się spieszyć to po prostu wyklejcie nim dno).
Następnie rozsmarować kwaśny dżem, u mnie agrestowy i wiśniowy.
Zetrzeć ciemne ciasto.
Wyłożyć ubitą pianę.
Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.
Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.
fajny skubany ten pleśniak, oj fajny 🙂
pleśniak! to było pierwsze ciacho, jakie upiekłam z Babcią.
Jak ja uwielbiam to ciasto!
ochhhhhh kocham to ciacho!:)
znam te talerzyki;) moja babcia ma takie same;)
Lubię pleśniaka:)
przymierzam się do tego ciacha , apetycznie wygląda ;d
Wygląda przepysznie, uwielbiam ciacha z owocami:-)
Pleśniak nadaje się także na szarlotkę, super efekt 🙂
gdybym musiała wybrać ulubione ciasto to chyba byłby własnie pleśniak, prosty a pyszny 🙂
Klasyka w najlepszym wydaniu:)
Pysznie wygląda! Całe wieki go nie jadłam.
pyszne ciasto, bardzo je lubię:)
jadłam to ciacho wiele razy, jednak nigdy nie piekłam…chyba trzeba nadrobic 🙂
kocham to ciacho ;d
uwielbiam, bardzo ładnie wygląda 🙂 U mnie też biało za oknem :<
Bardzo lubimy pleśniaka. Nie mogę się doczekać, by zrobić go ze swieżymi porzeczkami ,taki kocham najbardziej. No,ale ten z dżemem jest także pyszny:)
Jedno z moich ulubionych ciast 🙂
Bardzo lubię pleśniaka, najlepiej ze świeżymi truskawkami, rabarbarem lub tartym jabłkiem. PYCHA!
Pleśniak jest w mojej 10 najlepszych ciast 🙂
Dawno nie jadłam pleśniaka, a uwielbiam! 🙂
Uwielbiam! Robiłam ostatnio z Twojego przepisu i wyszedł bardzo dobry! :))
Ogromnie się cieszę 🙂 koniecznie następnym razem podeślij zdjęcie do galerii czytelników 🙂