Sernik to najpopularniejsze ciasto na całym świecie. Jego korzenie sięgają czasów starożytnego Imperium Rzymskiego i na przestrzeni wieków wykształciło się nieskończenie wiele sposobów na jego odmienne przygotowanie.

W różnych zakątkach kuli ziemskiej spotkamy niezwykle oryginalne odmiany tego deseru, które budzą ciekawość niejednego sernikowego łakomczucha. Często mamy skłonność do porównywania tych wersji i
zastanawiania się, która z nich zasługuje na miano tego jedynego i najlepszego. Przekonajmy się!

W odległej i orientalnej części azjatyckiego kontynentu, a dokładnie w Japonii – sernik wykonuje się w nieco odmienny sposób, niż w Polsce. Jego konsystencja jest mocno delikatna, gąbczasta i porównywana do aksamitnego sufletu. Sekret tkwi w procedurze przygotowania, ponieważ jest zupełnie inna od tej, którą znamy. Na początku umieszcza się w misce trzy główne składniki ciasta – czyli kremowy biały ser twarogowy, mleko oraz masło, a następnie miesza się go z dobrze ubitymi białkami w celu napowietrzenia mieszanki. Aby zachować delikatną strukturę, całość piecze się w kąpieli wodnej i odpowiednio chłodzi, aby nie spowodować szybkiego opadnięcia ciasta.

Jeśli chodzi o wymyślne tajniki pieczenia, sernik baskijski budzi niejedną kontrowersję. Niezwykle kremowy i aksamitny środek jest mocno skontrastowany z intensywnie przypalonym wierzchem. Utworzona brązowa skórka nadaje lekko karmelowego smaku i idealnie wpasuje się w całość kompozycji, nie mniej widok spalonej góry może budzić zmieszanie u niejednego smakosza.

Jak już jesteśmy przy kremowych środkach, nie możemy zapomnieć o klasyku cenionym i odtwarzanym na całym świecie – serniku nowojorskim. Swoje subtelne wnętrze zawdzięcza użyciu białego sera twarogowego i niskiej temperaturze pieczenia. Tutaj w odróżnieniu od sernika baskijskiego, nie mamy możliwości przypalenia całości wypieku. Chodzi tylko o ścięcie się konsystencji i nie jest potrzebne długie przetrzymywanie go w piekarniku.

A jaki Waszym zdaniem jest najlepszy polski sernik? Niezależnie od regionu bazą dobrej jakości ciasta jest biały ser twarogowy i to właśnie w nim tkwi cały sekret. Najpopularniejszym reprezentantem naszego kraju jest sernik krakowski, który łączy w sobie elementy kruchego ciasta i mocno zbitego, mokrego serowego wnętrza. Właśnie to wnętrze stanowi główną bazę dla wielu wersji. Często urozmaicamy ją o dodatki takie jak rodzynki, pomarańczowa skórka, a na wierzch stosujemy lukier bądź czekoladę.

Niezależnie od różnorodnych wersji sernika i z jakiej części świata pochodzą, tylko nasze osobiste kubki smakowe mogą zdecydować, która wersja jest naszą ulubioną. Możemy eksperymentować i poszerzać swoje preferencje, aby ostatecznie trafić na tę wyjątkową i najbardziej przez nas cenioną.

Po więcej ciekawostek na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”. Zajrzyjcie też na stronę www.alesernik.pl, gdzie odbywa się smakowity konkurs.

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.