Ziemniaki często goszczą na naszych stołach, warto pokusić się o przygotowanie ich w trochę innej formie, choć bardzo prostej – zapiekanka ziemniaczana, czyli gratin jest prostym i bardzo pysznym daniem sama, ale też świetnie pasuje podana przy mięsie. Inne potrawy z ziemniaków:
Zapiekanka ziemniaczana najprostsza – gratin
1 kg ziemniaków
300 ml śmietanki 30 %
100 ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
żółty ser
masło do wysmarowania formy
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Śmietankę połączyć z mlekiem i zetrzeć do tego odrobinę gałki muszkatołowej.
Ziemniaki układać warstwami, a każdą z warstw posypać solą i pieprzem.
Całość zalać śmietanką z mlekiem.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę, po tym czasie wierzch zapiekanki posypać serem i piec jeszcze około 15 – 30 minut – sprawdzać w między czasie czy ziemniaki są miękkie.
świetne,chętnie bym wykorzystała przepis ale niestety nie mogę jeść takich rzeczy:(
Super ta zapiekanka. Proste składniki, prosta w przygotowaniu – lubię to 🙂
kocham wszystko, co ziemniaczane, choć muszę unikać jak ognia 🙁