3 żółtka
80 gram cukru
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka
Żółtka utrzeć z cukrem na biało.
Mleko i śmietanę zagotować, wyłączyć palnik, wlać łyżkę płynu do żółtek i szybko wymieszać.
Po chwili dodać resztę.
Całość ponownie przelać do garnuszka, włączyć palnik i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzoną masę schowaj do lodówki.
Zimną masę przelej do maszynki do robienia lodów.
Lody powinny się kręcić około godziny, następnie w celu formowania gałek można masę dodatkowo schłodzić w zamrażalniku.
Jeśli nie macie maszynki – gotową mieszankę schłodzić w zamrażalniku, co godzinę miksować na wysokich obrotach w celu pozbycia się kryształków zmrożonej wody.
Ale mi narobiłaś smaku 🙂 Aż muszę sobie spróbować!
Idealne na lato! Ja od kilkunastu tygodni zastanawiam się czy kupić maszynkę do lodów czy nie… Pozdrawiam
Mniam mniam 😉
pyszne wyglądają:) chętnie bym zjadła takie mimo, że u mnie chłodno dzisiaj:)
Pycha:)
Mam identyczny przepis bazowy tyle że wziełam go z kotleta tv. :))))
Nie znalazłam na kotlecie tego przepisu, nawet tych samych proporcji 🙂
można gałeczkę:) bajeczka!:D
a, przepis na lody dla tych co nie mają maszynki ….. ?
lody bez maszynki nigdy nie będą smakować tak samo – można spróbować mieszankę zamrozić i co godzinę miksować aby pozbyć się kryształków zmrożonej wody
Do takich lodów ciężko się nie uśmiechnąć 🙂
Do takich lodów ciężko się nie uśmiechnąć 🙂