Bez słów.
Rolada czekoladowa z jabłkami
szklanka cukru pudru
3 jajka
100 ml wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
szklanka mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
mus jabłkowy:
1 kg jabłek
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
dodatkowo:
cukier puder
konfitura żurawinowa
Mus: Jabłka obrać i przekroić na małe kawałki.
Przełożyć do garnka, dodać wodę i cukier.
Smażyć aż staną się miękkie.
Zostawić do ostygnięcia.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować.
Wylać do długiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200st.C 17 minut.
Ciasto wyjąć na ściereczkę, papierem do góry.
Oderwać papier delikatnie i rolować ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie:
Delikatnie rozwinąć roladę i rozsmarować na niej mus jabłkowy.
Zawinąć ponownie, spód ma być na dole i włożyć do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać konfiturą.
Dusiu, jaka piękna! I czekoladowa! Pyyycha!:)
pięknie wygląda!:)
tak świątecznie mi się kojarzy 🙂
Czekoladowe cudo <3
Uwielbiam rolady! Jest przy nich troszke pracy, ale za to efekt powalający. Pycha!
O lala rolada to za mną chodzi już od dawna, jeszcze czekoladowa ? Mniam!
Pyszota….daj kawałek, wezme kawke i pędzę:-)
Apetycznie wygląda!
Mam mnóstwo jabłek i zastanawiałam się co z nimi zrobić, teraz już wiem 🙂
Oh zjadłabym taką roladkę 🙂
rozkoszna!
Ale mam ochotę na coś słodkiego, właśnie na taką roladę:) Wczoraj zjedliśmy wszystkie słodkości, a dziś rozkoszuję się na Dusiowym blogu:)
bardzo smakowita propozycja:)
Pysznie wygląda
mmmm czekolada )
Smakowicie się prezentuje…:-)
Wow! rewelacja!:)
mniam jak pysznie!:D
o matulu! to musi być pyszne! : ))))
Bardzo smakowicie wygląda 🙂
wygląda smakowicie 🙂
Cudowna !!!
Bardzo jesienne to ciacho Ci wyszło – jabłka i czekolada 🙂 Musi smakować naprawdę ciekawie 🙂