Ryba po grecku to jedno z tych dań rybnych, na które czekam cały rok. Uwielbiam to danie, bo można je jeść na ciepło i na zimno.
Ryba po grecku
przepis na rybę po grecku, ryba po grecku przepis, ryba po grecku jak zrobić

1 kg filetów z dorsza 
mąka do panierowania
olej do smażenia
4 cebule
500 g marchwi
pietruszka
mały kawałek selera
pół pora
szklanka przegotowanej wody
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, łyżka cukru, łyżeczka słodkiej papryki
Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę i pora pokroić w piórka.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, po tym czasie wrzucić resztę warzyw.
Podsmażyć 3 minuty, dolać szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości około 20 minut.
Dodać koncentrat, sok z cytryny – jeśli jest za gęste dodać trochę wody jeszcze, chwilę smażyć, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, cukrem i słodką papryką.
Odstawić i przygotować rybę – można rybę przygotować w trakcie smażenia warzyw.
Filety pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, panierować w mące.
Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Na dno głębszego naczynia wyłożyć trochę warzyw, które przykryć warstwą ryby – czynność powtórzyć, pamiętając by górną warstwą były warzywa.
przepis na rybę po grecku, ryba po grecku przepis, ryba po grecku jak zrobić

a tu wersja z całymi kawałkami ryby

14 Replies to “Ryba po grecku”

  1. MatczyneFanaberie says: 16 grudnia 2014 at 10:28

    Próbowałaś może z innej ryby robić tę wigilijna potrawę?

    1. Dusia says: 16 grudnia 2014 at 10:52

      można wykorzystać każdą białą rybę np. mintaja czy pangę, ale nie smakuje tak samo – dwa te ryby nie należą do najzdrowszych

    2. MatczyneFanaberie says: 16 grudnia 2014 at 10:56

      Panga jest u mnie na czarnej liście.
      O mintaju nie słyszałam, że nie jest zdrowy. Muszę zatem poczytać 🙂
      W mnie zawsze ryba po grecku jest z dorszem i zaczęłam się zastanawiać nad jakąś zmianą, ale chyba jednak nie ma za bardzo na co zmienić 🙂

    3. Dusia says: 16 grudnia 2014 at 11:44

      Zdecydowanie nie ma co, jeszcze może tilapia by się nadawała, ale wtedy polecam tą z polskiej hodowli, bo jest zdrowsza. Co dorsz to dorsz 🙂

  2. Anonimowy says: 23 grudnia 2015 at 20:27

    Moim zdaniem ryba po grecku najlepsza jest z sandaczem 🙂

  3. Aneta says: 13 listopada 2016 at 12:18

    JA również czekam na to danie cały rok, przeważnie robię rybę po grecku z dorsza

    1. Dusia says: 13 listopada 2016 at 13:00

      z dorszem smakuje najlepiej 🙂

  4. Anonimowy says: 21 grudnia 2016 at 20:07

    Ja robię z miruną , testowałam z różnymi rybami i pozostałam przy mirunie 🙂

  5. Elżbieta says: 21 grudnia 2016 at 20:09

    Bardzo dobra jest miruna 🙂

    1. Anonimowy says: 22 grudnia 2016 at 21:20

      Zdecydowanie miruna.

  6. Anonimowy says: 23 grudnia 2016 at 10:24

    morszczuk, też jest ok

  7. Anonimowy says: 23 grudnia 2016 at 18:32

    a co myślicie o flądrach?

    1. Dusia says: 25 grudnia 2016 at 09:16

      Mało mięsa yrzeba by dużo usmażyć. U nas flądra to sama lub w occie.

  8. darek says: 24 grudnia 2016 at 03:31

    dorsz jest najlepszy:)sandacz tez,nie jest zly.ale ogolnie morskie rybki bardziej smakowite po grecku:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.