Po raz pierwszy robiłam sałatkę z tuńczykiem na Wigilię blogerów i okazała się strzałem w dziesiątkę. Wszystko, dzięki Ewci, która mnie zainspirowała do zrobienia jej. Na pewno powtórzę jeszcze nie raz, przy jakiś okazjach. Jeśli nie macie czasu na sałatkę jarzynowej to zróbcie sałatkę z tuńczykiem i ryżem.
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i groszkiem
2 puszki tuńczyka w kawałku w sosie własnym
puszka groszku
torebka ugotowanego ryżu
4 jajka ugotowane na twardo
4-5 ogórków kiszonych
4-5 ogórków kiszonych
sól, pieprz
kilka łyżek majonez
Tuńczyka i groszek odsączyć na sicie z zalewy.
Tuńczyka lekko rozdrobnić, wymieszać z groszkiem i ugotowanym ryżem.
Jajka posiekać na drobno, ogórki pokroić w kosteczkę.
Wszystko wymieszać ze sobą, dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem.