Na każde święta szukam jakiejś nowej potrawy, która zaskoczy gości. W zeszłym roku razem z mamą przygotowałyśmy schab faszerowany jajkami. Po przecięciu na kawałki schab wyglądał fenomenalnie. Jeśli szukacie czegoś innego niż schab ze śliwką to polecam także keks z jajkami i szpinakiem.
Wszystkie przepisy na Wielkanoc tutaj.
Schab faszerowany jajkami
1,5 kg schabu
3-5 jajek ugotowanych na twardo
sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
olej
Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso tą mieszanką.
Zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia ugotować jajka na twardo.
Zrobić nacięcie w schabie do faszerowania i obrane ze skorupek jajka wciskać w szczelinę.
Piec mięso w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C. przez 1,5 godziny.
Świetny pomysł 🙂 Wygląda bardzo efektownie 🙂