Z mojego urlopu na Krecie (zobacz: co warto zwiedzić na Kecie) przywiozłam sobie zapas aromatycznych, greckich przypraw i zapas dobrej jakości oliwy. Kiedy wpadł w moje ręce kawałek schabu od razu wiedziałam, że przygotuję go w greckich przyprawach. W prosty sposób, dodając inne przyprawy, można wyczarować pyszną wędlinę na kanapki. 

Schab w greckich przyprawach

1,5 kg schabu
przyprawa do souvlaków (w skład której wchodzi oregano, tymianek, kolendra, estragon, rozmaryn)
sól, pieprz ziołowy
ostra i słodka papryka
2 łyżki miodu
1/3 szklanki oliwy

Do oliwy dodać miód i wszystkie przyprawy (ilość danej przyprawy według własnych upodobań).
Wysmarować mięso marynatą z każdej strony i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia piec w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st.C. przez 1,5 godziny.

One Reply to “Schab w greckich przyprawach”

  1. Danuta says: 10 kwietnia 2017 at 14:29

    aż ślinka cieknie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.