Stacja to największy foodhall w Trójmieście zlokalizowany w Galerii Metropolia tuż przy stacji Gdańsk Wrzeszcz. Od momentu otwarcia bardzo polubiliśmy to miejsce. Co można zjeść na Stacji obecnie? Jakie koncepty teraz tam działają? Jak sobie radzi Stacja w obecnych czasach?

Czy wiedzieliście, że Stacja działa cały czas, nawet jeśli sklepy w galeriach muszą być zamknięte?

Czy wiedzieliście, że mają własną aplikację do zamawiania jedzenia?

Czy wiecie jakie konkretnie koncepty są otwarte i co można w nich zamówić?

Czy wiedzieliście, że bar jest otwarty i można zamawiać na wynos kawę i koktajle?

Nieee? No to już wszystko Wam opisuję! Chciałabym Wam przedstawić dzisiaj wszystkie działające punkty gastronomiczne, jak również opisać zalety zamawiania z aplikacji Stacji w czasach na wynos i dowóz.

Wpis powstał w ramach współpracy ze Stacją, do której zgłosiłam się, aby zrealizować swój projekt.

STACJA FOOD HALL GDAŃSK – CO MOŻNA TU ZJEŚĆ?

Lokalizacja

ul. J. Kilińskiego 4, Galeria Metropolia, 2 piętro

Aktualne godziny otwarcia

  • poniedziałek-czwartek: 12:00 – 20:00
  • piątek-sobota: 12:00 – 21:00
  • niedziela :12:00 – 20:00

Zamawianie w czasach na wynos i dowóz

Oczywiście po pierwsze możecie wpaść do Stacji i zamówić bezpośrednio w wybranych konceptach, ale również na dowóz można składać zamówienia poprzez stronę https://stacjafoodhall.pl, telefonicznie +48 609 906 686 oraz poprzez aplikację Stacji Food Hall Android: bit.ly/Stacja_Android iOS: bit.ly/Stacja_Apple.

9 restauracji i 1 dostawa

Składając zamówienia przez www lub aplikację nie musicie się ograniczać do jednego konceptu. Możecie wybierać dania z różnych restauracji, czyli różnych kuchni. Oczywiście za dostawę płacicie raz i wszystko przyjeżdża w jednym zamówieniu! Genialna opcja!

W lepszych czasach apka będzie dalej działać i jej zadaniem będzie informowanie nas o przygotowanym już zamówieniu.

KONCEPTY GASTRONOMICZNE

MUMBAI STREET

Serwowana jest tu aromatyczna i intensywna indyjska kuchnia prosto spod rąk szefa kuchni Jigara, który przyjechał do Polski 5 lat temu prosto z Indii. Zjecie tu dania mięsne z kurczaka czy jagnięciny, są krewetki, ale również dania roślinne. Możecie wybierać spośród klasyków jak butter chicken, tikka masala czy korma. Oczywiście są też indysjkie naany. Hinduski ser paneer robiony jest na miejscu. Świetnym daniem jest chilli chicken, czyli mięso z udka z kurczaka w sosie sojowym z pastą imbirowo-czosnkową na ostro podane na ryżu basmati.

stacja food hall gdańsk

SINGHA THAI STREET FOOD

Dziewczyny z Singha chcą Was zabrać w kulinarną podróż po Tajlandii i pokazać autentyczne tajskie danie. Są prawdziwymi pasjonatkami i podkreślają, że tajska kuchnia to nie tylko pad thai. Dania stąd są niezwykle kolorowe i bujne w smaku. Słodki, kwaśny i słony to smaki, które się tu przeplatają w towarzystwie wielu aromatycznych przypraw. Każde danie jest do wyboru w wersji mięsnej lub roślinnej z tofu. Wszystkie składowe dań robione są od podstaw i tylko z oryginalnych składników. Zamawiając bezpośrednio w Singha możecie poprosić o danie idealne pod Wasze kubki smakowe np. mniej lub bardziej ostre. Dostaniecie tu nie tylko curry, zupę tom yum, ale też robione na miejscu bułeczki bao oraz fantastyczne dania z woka jak np. pad med mamuang z jabłkiem, chrupiącymi warzywami, nerkowcami i sosem sweet chilli.

stacja food hall gdańsk

MOJA GRUZJA

To rodzinna restauracja z kuchnią gruzińską, której tradycyjnego smaku pilnują Gruzini. Jest to siostrzany koncept do tego znajdującego się na gdańskiej Zaspie. U nich nie znajdziecie żadnych gotowców, nie ma tu drogi na skróty i każdy składnik, w tym sery, przygotowują sami. Specjalnością lokalu są chaczapuri, czyli drożdżowe placki wypełnione różnymi farszami. Wśród farszów są właśnie domowo wyrabiane robione sery sulguni i imeruli. Najbardziej charakterystyczną propozycją jest adżaruli chaczapuri z serami i jajkiem sadzonym w kształcie łódki. Dostępne są też placki lobiani z czarną fasolą i kubdari z mięsem, ale zdecydowanie popisowym daniem Mojej Gruzji są obłędne chinkali, czyli pierożki sakiewki z mięsem wieprzowo-wołowym i bulionem w środku. W wersji dla wegetarian przygotowuje się je z serem.

stacja food hall gdańsk
stacja food hall gdańsk

NEON NOODLE BAR

Neon Noodle Bar na Stacji to brat gdyńskiego lokalu, w którym serwowane są autorskie makarony w azjatyckim stylu. Noodle pszenne są własnej produkcji, podobnie zresztą jak wszystkie dodatki. Każde danie smażone jest na woku. Dostaniecie tu jedno z najpopularniejszych tajskich dań w Polsce, czyli pad thai podawany z różnymi dodatkami: krewetkami, kurczakiem, wołowiną lub tofu. Znajdziecie tu też bardzo poszukiwaną w Trójmieście aromatyczną zupę pho, a jeśli chodzi o noodle to jest ich wersja z wieprzowiną po syczuańsku, z kurczakiem w sosie kokosowym lub wegańska z warzywami.

stacja food hall gdańsk

SPANISH TICKET

To miejsce inspirowane kuchnią hiszpańską, więc jak łatwo się domyśleć królują tu tapasy i paella. Dostępne są tu tapasy takie jak np. faszerowane papryczki jalapeno, krewetki, kalmary w cieście, marynowane oliwki i ser, frytki z batata czy smażone chorizo, które sprawdzą się jako przekąski do wspólnego dzielenia się nimi. Świetną opcją są hiszpańskie dechy. Pomysł na kolację macie z głowy zamawiając deskę hiszpańskich wędlin i serów lub mix piwosza. Na większy głód poleca się paella z różnymi dodatkami – są owoce morza, kurczak i wersja wegańska. Hitem są też hiszpańskie bagietki, a już na deser polecają się churrosy.

stacja food hall gdańsk
stacja food hall gdańsk

ALOHA BURGERS i BANDITOS BURRITOS

Te dwa koncepty obecnie połączyły siły, dzięki czemu możecie zamówić tu zarówno amerykańskie burgery, jak i meksykańskie potrawy. Jeśli chodzi o burgery to zjecie tu burgery z wołowiną i klasycznymi dodatkami oraz tytułowego Aloha burgera z ananasem i karmelizowaną cebulą w sosie bbq. Jest również coś dla fanów szarpanej wołowiny. Każdego burgera można zamówić w opcji XL na większy głód. Dla osób na diecie roślinnej czeka buła z grillowanym burakiem. Natomiast jeśli chodzi o dania z Banditos to do wyboru macie 5 rodzajów burrito, 3 quasidelle i nachosy jako samodzielna przekąska np. z salsami lub z mięsnymi dodatkami.

stacja food hall gdańsk

SYRIA

Ismail, który jest właścicielem i szefem kuchni przyjechał do Polski 7 lat temu i obecnie serwuje na Stacji kuchnie syryjską. W Syrii możecie zamówić oryginalne dania syryjskie według receptur prosto z rodzinnego domu. Nierozłącznym elementem tej kuchni są meze, czyli zakąski takie jak np. hummus, pasty czy pita, których tu nie brakuje. To miejsce, gdzie fani mięsa mogą wybierać m.in. spośród szaszłyków z kurczaka, kofty z grillowanej cielęciny czy zapiekanej baraniny z serem zwanej toszka. Dla wegetarian przygotowano oprócz hummusu z falafelami również kotleciki z kalafiora. Na szybko do ręki możecie zamówić wrapy z falafelem, wątróbką lub sharoma. Na deser zza lady wypatrujcie baklavy, którą właściciel przygotowuje własnoręcznie.

stacja food hall gdańsk
stacja food hall gdańsk

TRAPPOLA

Wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej powinni kierować się do Trappoli. W menu królują makarony na przeróżne sposoby. Zjecie tu np. prawdziwą carbonarę po włosku z guanciale robionym na miejscu, żółtkiem, oliwą i parmezanem, klasyczne spaghetti bolognese czy zdobywające tu ogromną popularność zapiekane cannelloni z jagnięciną. Dla fanów ryb przygotowano zapiekany makaron farfalle z wędzonym łososiem, brokułem i red cheddarem. Nie zabrakło tu mięciutkich kluseczek gnocchi na kilka sposobów. Najciekawszą opcją są te z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi.

stacja food hall gdańsk

MIASTOWA – ZWIEDZAJ POLSKĘ SMAKIEM

W Miastowej możecie zwiedzić kubkami smakowymi mnóstwo ciekawych pierogów. Do wyboru jest 5 mich pierogowych z różnymi farszami. To co je wyróżnia to fakt, że każde z dań ma nazwę miasta, są naprawdę spore oraz słynną z nietypowych i ciekawych dodatków. Tym sposobem zjecie „Gdańsk”, czyli pierogi z twarogiem i ziemniakami z okrasą z szyjek rakowych. „Otwock” reprezentuje pierogi z mięsem wołowym z dodatkami takimi jak sos pomidorowy, grillowany bakłażan czy krążki cebulowe. „Katowice” to pierogi z kaszanką z popcornem z kaszy gryczanej, z jabłkiem i anyżem i wędzoną śmietaną. „Braniewo” natomiast to roślinna propozycja z warzywami. Słodkie pierogi to „Zamość”, są z białą czekoladą i owocami oraz granolą z jogurtem.

stacja food hall gdańsk
stacja food hall gdańsk

BAR CENTRALNY

W normalnych czasach bar centralny działa na naprawdę wysokich obrotach. To centralne miejsce na Stacji, w którym zawsze są kolejki po różne trunki. W czasach na wynos wpadnijcie tu po kawę na spacer, na pewno zrobią Ci taką jaką lubisz. Jeśli jednak potrzebujesz czegoś mocniejszego to w ofercie nie brakuje koktajli z %. Na wynos dostępny jest m.in Aprerol Spritz czy Pornstar Spritz, klasyki takie jakie gin&tonic, jaggerbomb, cuba libre, whisky sour czy long island. Są też koktajle na bazie kawy jak irish coffee i bailey’s coffee.

Stacja Food Hall Gdańsk – podsumowanie

Dodam jeszcze słowem podsumowania, że Stacja świetnie się rozwinęła od momentu otwarcia. Pamiętam jeszcze Stacje, kiedy była placem budowy, chwilę później miałam przyjemność być na jej hucznym otwarciu, a potem zostałam stałym gościem. Często zabieramy tu naszych gości, bo każdy może wybrać coś z różnych kuchni. Obecny poziom restauracji jest naprawdę dobry! Koniecznie musicie wypróbować któryś z konceptów.

Na koniec mam dla Was dobrą wiadomość! Już 15 maja otwiera się dach Stacji!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.