Najlepszą robiła babcia T.
Teraz już nie robi, więc ubłagałam o przepis.
Nie jest jednak tak samo.
Ale chociaż jakiś zalążek tego smaku.
Bo makowiec to tylko na Boże Narodzenie.
I dołącza do działu „pierwszy raz”.
Pierwszy makowiec, całkiem na tak.

Strucla z makiem babci Tereski
z tego przepisu wychodzą 4 strucle, ja robiłam z połowy ilości składników
1kg mąki pszennej
50gram drożdży
3 jajka
10 dag masła rozpuszczonego
pół szklanki mleka
15 dag cukru
szczypta soli
aromat dowolny
masa makowa gotowa 1kg
lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
do ozdoby: płatki migdałowe, ananasy suszone, skórka pomarańczowa, suszona żurawina
Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłego mleka, potem dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
Odstawić na 10min.
W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, letnie mleko, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże.
Dalej miksując dodawać rozpuszczone masło, aż wszystko się wchłonie.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części.
Każdą cienko rozwałkować w prostokąt na podsypanym mąką blacie i nakładać masę makową, zostawić 2cm brzeg ciasta bez masy makowej.
Następnie zwijać dłuższy bok w struclę, łączenie powinno znajdować się na spodzie, a boki podwijamy pod spód.
Zawijać w pergamin, zostawiając 2cm luzu, aby ciasto trochę mogło urosnąć.
Piec ok. godzinę w 180st.C.
Przygotować lukier, wymieszać cukier z sokiem.
Polać wystudzone ciasto lukrem i układać dowolne suszone owoce.

Print Friendly and PDF

23 Replies to “Strucla z makiem.”

  1. Siaśka says: 25 grudnia 2011 at 19:08

    Widzę, że robiłyśmy podobne struclę 😀 ja niedługo planuję zrobić masę twarogową, albo jabkową, albo dżem 😀

  2. Dorota says: 25 grudnia 2011 at 19:15

    DEBIUT UDANY BO MAKOWCZYK WYSZEDŁ PRZEPIĘKNIE:-)

  3. ola says: 25 grudnia 2011 at 19:32

    Za te makowce Was nie lubię 😛
    Skradne przepis i zrobie na wielkanoc 😀

  4. asieja says: 25 grudnia 2011 at 19:37

    u mnie najcudowniejsze makowce piecze Mama, w tym roku też się zajadałam.

  5. Majana says: 25 grudnia 2011 at 19:59

    Duś, wspaniały ten makowiec!
    u mnie tez na święta, obowiązkowo.

    Pozdrawiam świątecznie:)

  6. Kaś says: 25 grudnia 2011 at 20:16

    ja też w tym roku debiutowałam ze struclą 🙂 pięknie Ci się upiekła

  7. blog okularnicy says: 25 grudnia 2011 at 21:57

    jestem uzależniona od maku i wcale się z tym nie kryję 🙂

  8. Avelina says: 25 grudnia 2011 at 21:59

    Wygląda rewelacyjnie, gratuluje udanego debiutu. U mnie w domu królują serniki 🙂 i na święta kupuje mały kawałek makowca, żeby symbolicznie po kawałeczku każdy dostał. Kiedyś gdy w większym gronie spędzaliśmy święta to moja mama piekła podobny.

  9. kulinarne-smaki says: 26 grudnia 2011 at 07:46

    u mnie w tym roku jej brakuje, ale nadrabiam czym innym ;D
    Wygląda niezwykle apetycznie

  10. Anonimowy says: 26 grudnia 2011 at 10:26

    uwielbiam babcine strucle makowe:)

  11. Barbara says: 26 grudnia 2011 at 13:31

    Bardzo ładnie Ci wyszła jak na pierwszy raz 🙂 U mnie nie było takich dobroci, tylko makowe ciasto. Mama nie piecze makowca po nieudanych próbach we wcześniejszych latach, a ja muszę się przełamać 😉 Pamiętam, że najlepsze robiła babcia..

  12. pees says: 26 grudnia 2011 at 15:25

    pysznie wygląda!:)
    uwielbiam strucle,robiłam w tamtym roku.
    jak szkoda, że w tyym nie ma!:(

  13. Nemi says: 26 grudnia 2011 at 16:10

    Ciasta, które przygotowywały Babcie zawsze są najwspanialsze:)

  14. Asiek says: 26 grudnia 2011 at 18:06

    Pięknie Ci się upiekły!!
    Pozdrawiam już prawie poświątecznie!
    P.S. Świetnie zdjęcia Ciebie:):):)

  15. judik says: 26 grudnia 2011 at 18:07

    Wspaniały Ci makowiec wyszedł, na pewno był pyszny!:) Wszystkiego dobrego- spóźnione ale bardzo szczere:)

  16. Sue says: 26 grudnia 2011 at 18:30

    U mnie w tym roku z cukierni, za rok się zmobilizuję i zrobię. 🙂

  17. flusso says: 26 grudnia 2011 at 19:14

    Ślicznie zakręcone 🙂

  18. aga-aa says: 27 grudnia 2011 at 07:38

    o dawno nie jadłam strucli makowej, kiedyś trzeba ją zrobić, niekoniecznie dopiero za rok 😉

  19. klliisiaa says: 27 grudnia 2011 at 11:23

    nigdy nie robiłam strucli, zawsze zwyczalny makowiec, ale twoje wyglądaja pysznie 🙂

  20. Daria Anna says: 28 grudnia 2011 at 09:44

    O proszę, u mnie też debiut, więc gratuluję wypieku, wygląda zachęcająco.

  21. Olciaky vel Olcik says: 29 grudnia 2011 at 16:11

    strucla z makiem = mniaaam!

  22. mysza75 says: 13 grudnia 2012 at 18:07

    Piękna ta strucla jak zresztą wszystko u ciebie 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.