Kiedy spytałam, gdzie można zjeść w Gdyni dobre zapiekanki to pisaliście o różnych miejscach, jednak to Świat Zapiekanek zdobył najwięcej głosów, dlatego w ramach kulinarnej ścieżki w Gdyni dla każdego, w dziale „ulubione miejsca lokalsów” przedstawiam Wam właśnie tę knajpkę.

ul. Świętojańska 49
Gdynia
Świat Zapiekanek oferuje przygotowywane na miejscu zapiekanki w różnorodnych kompozycjach. Lokal znajduje się na ulicy Świętojańskiej, można tu się rozsiąść i delektować zakupionym towarem. Tak rzadko spotyka się miejsca, gdzie można zjeść w lokalu zapiekanki, a o tym pomyśleli właścicieli, którzy od kilku lat sezonowo sprzedawali zapiekanki w Gdyni i Władysławowie.
W lokalu znajduje się kilka stolików, wnętrze jest artystyczne – ściana z lustrami w różnych kształtach, czerwona kanapa, mnóstwo kolorowych poduszek i mały kącik dla najmłodszych. Na zewnątrz przygotowano ogródek, dla tych, co starą zasadą zapiekanki wolą jeść na zewnątrz.
W lokalu serwowane są zapiekanki na kilkanaście sposób. Znajdziecie tu klasyk z pieczarkami lub szynką i pieczarkami, dla mięsożerców jest wersja z bekonem, kiełbasą lub salami, wegetarianie mogę wybierać z propozycji szpinakowej, serowej i wegetariańskiej, a dla fanów mocnych smaków przygotowano „kamikadze” na ostro. Przeniesiono tutaj też smak pizzowy – jest zapiekanka hawajska z szynką i ananasem – oraz kebabowy – zapiekanka z gyrosem. Zapiekanki mieszczą się w granicach 8 – 12 zł. Ponadto w lokalu można zamówić ciepłe kanapki po 8 zł, frytki, nachos z serem i napoje.
Do zapiekanek możemy wybierać spośród wielu sosów, czosnkowy przygotowywany jest na miejscu.
Zapiekanki tutaj nie są gotowcami – zawartość, która ląduje na bagietce (a mamy do wyboru pszenną lub grahamkę wypiekane w puckiej piekarni) nakładana jest po zamówieniu na pieczywo. Następnie nasze zapiekanki nie lądują w mikrofalówce, a piecu konwekcyjnym, dzięki któremu zawdzięczają chrupkość. Zamawiam wegetariańską zapiekankę (10zł) na grahamce, a na wierzchu znajduję ogórek, ogórek kiszony, kukurydzę, cebulę, pieczarki i pomidor. Pół zapiekanki z sosem czosnkowym, druga z musztardą – za sosy się nie dopłaca. Bagietka była chrupiąca, polana domowym sosem pomidorowym, ze świeżymi składnikami i ciągnącym się żółtym serem.
Drugą bagietkę zamawiam na pszennym pieczywie i wybieram pozycję „pepperoni” z salami i papryczką pepperoni w cenie 10 zł. Ta propozycja bardziej przypadła mi do gustu – salami, które bardzo lubię oraz łagodna, marynowana w occie zielona i czerwona papryczka pasowały do siebie. Poprosiłam o ketchup i sos serowy, to był strzał w dziesiątkę. Dodam, że zapiekanki są wielgaśne – mają po pół metra :). Kto podejmie wyzwanie? 🙂
Tak, jak pisałam w lokalu można zamówić ciepłe kanapki sporej wielkości z różną zawartością, a wszystkie za 8 zł.  Swoją biorę na wynos, bo po zapiekankach nie miałam już miejsca. Wybieram z szynką, ogórkiem, pomidorem i sałatą oraz z warzywami. Kanapki dostajemy w papierowej torebce, pieczywo jest cieplutkie i chrupiące, dodatków nie ma zbyt dużo, a kanapki lepiej zjeść od razu, bo potem mocniej nasiąkają sosem. W sam raz na drogę.
Obsługa jest tutaj sympatyczna, a cały biznes rodzinny, dzięki czemu wyraźnie dba się o jakość. Świat zapiekanek jest czynny do późnych godzin nocnych, latem nawet do 2 w nocy – dlatego, jeśli nie wiecie, gdzie zjeść, kiedy nadejdzie nocny głód to wybierzcie się tutaj.

5 Replies to “Świat Zapiekanek Gdynia”

  1. Marta Urbańska says: 5 listopada 2014 at 10:57

    byłam 🙂 jadłam i także polecam 🙂 do tego miła obsługa 🙂

  2. Anonimowy says: 7 listopada 2014 at 16:56

    Pani, która prowadzi Bloga Kulinarnego nie odróżnia najtańszego pieca do pizzy od konwekcyjnego.
    Trochę słabe 🙂
    Pozdrawiam,
    Grzegorz

    1. Dusia says: 7 listopada 2014 at 18:24

      Przykro mi jeśli wprowadziłam Pana w błąd, ale nie pracuję w gastronomii, nie mam takiego wykształcenia, więc skąd mam znać sprzęt gastronomiczny.
      Pozdrawiam

    2. Anonimowy says: 8 listopada 2014 at 09:39

      Na żadnym zdjęciu nie ma pieca a Pan wie jaki i do tego, że najtańszy:) Nie ma się co przejmować:)
      Bardzo ciekawy blog:)

      Pozdrawiam,
      Kasia

    3. Anonimowy says: 24 stycznia 2016 at 14:13

      Wystarczy mieć trochę pojęcia o gastronomii i tam być chociaż raz. Wtedy się wie, że faktycznie to jest jeden z tańszych pieców do pizzy, jak i cała reszta wyposażenia oraz "wystroju".

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.