Szarlotka sypana
inspiracja

1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy mannej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek
3/4 kostki masła (prosto z lodówki)
cynamon, cukier brązowy
cukier puder do posypania na wierzch dla wielbicieli prawdziwej słodkości

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać, a potem podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (duże oczka).
Tortownicę o średnicy 21-23cm (u mnie większa, więc ciasto wyrosło mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować masłem.
Układamy tak:
na sam dół pierwsza część suchych składników
połowa startych jabłek + posypujemy cynamonem i cukrem brązowym
suche składniki
jabłka
suche
Na ostatnią warstwę ścieramy na tarce masło i rozkładamy równomiernie na cieście.
Piec w 180st.C przez ok godzinę.

19 Replies to “Szarlotka.”

  1. kulinarne-smaki says: 21 marca 2011 at 21:11

    Miałam kiedyś na nią ochotę 🙂 Teraz już wiem, że kiedyś ja wykonam Zrobiłaś mi smaka

  2. Maggie says: 21 marca 2011 at 21:16

    Jestem chyba jedna z niewielu osob, ktore nie dosc, ze takiej szarlotki jeszcze nie robily, to nawet jej nie jadly. Koniecznie musze nadrobic – wyglada oblednie!

  3. wrotka_online says: 21 marca 2011 at 21:16

    Kiedyś spróbowałam zrobić taką szarlotkę i na tym froncie poniosłam całkowitą klęskę. Moja tortownica była za mała, warstwy szarlotki za grube i nie byłam zadowolona z wyniku. Gości jedli z grzeczności 🙂 a ja wyrzuciłam przepis. Może spróbuje jeszcze raz skoro ponownie do mnie "wrócił" ?:)

  4. Mirabelka says: 21 marca 2011 at 21:36

    Robiłam ją już 2 razy, ostatnio w zeszłym tygodniu, kiedy to w czwartek ni stąd ni zowąd dopadła mnie nagła ochota na szarlotkę. Robi się ją błyskawicznie, a potem tylko czeka, aż się upiecze i jako tako ostygnie 🙂
    Jest bardzo smaczna 🙂

  5. Arvén says: 21 marca 2011 at 22:50

    Ja się dopinam do Maggie -też jej jeszcze nie robiłam. A opinii jest tyle, co ludzi którzy ją piekli…może jednak, skoro teraz po drożdżówce mam ochotę na ciasto z jabłkami??

  6. Dusia says: 21 marca 2011 at 22:55

    U nas to ciasto zrobiło furorę, szczerze polecam, góra jest chrupiąca, dół miękki noo pyszności 🙂

  7. aga says: 22 marca 2011 at 08:26

    narobilas mi smaku… mam ten przepis do realizacji, ale jakos jeszcze nie wyszlo:)

  8. Sassy says: 22 marca 2011 at 14:14

    Lovely blog :). If you want, you follow me and I'll follow you too :).
    Alla moda e con stile

  9. Sassy says: 22 marca 2011 at 17:17

    Thanks. I follow you. Have a good day ^^

  10. ana says: 22 marca 2011 at 17:51

    Uwielbiam szarlotki,ale takiej wersji jeszcze nie jadłam, a wygląda kusząco…

  11. Biedr_ona says: 22 marca 2011 at 19:14

    Szarloteczka.. jak ona smakowicie wygląda.. zjadłabym sobie jeden kawałeczek 😉 Znajdzie się jeden? :>

    http://www.przysmakiewy.pl

  12. mollisia says: 23 marca 2011 at 10:35

    Dusiu, twoja szarlotka wygląda bardzo odświętnie! i tak domowo! 🙂

  13. Olciaky vel Olcik says: 24 marca 2011 at 19:25

    Mniam,
    uwielbiam szarlotkę.

  14. lo says: 26 marca 2011 at 07:09

    Zjadłabym kawałek od razu. Uwielbiam szarlotki.

  15. KUCHARNIA, Anna-Maria says: 26 marca 2011 at 12:48

    Wiesz, sypana szarlotka to było jedno z pierwszych ciast jakie sama upiekłam:) Mam do niej wielki sentyment! Fajnie, że ją przypomniałaś:)
    Pozdrawiam i cieszę się, że trafiłam na kolejny ciekawy blog;)

  16. Barbara says: 26 marca 2011 at 13:32

    Dawno temu u mnie w domu mama często piekła taką szarlotkę i była pyszna 😀 Już przypomniałam jej ten przepis i trzeba będzie ponownie upiec.

  17. magda k. says: 29 marca 2011 at 18:30

    ja sobie już gdzieś nawet zapisałam przepis i koniecznie muszę w końcu ją zrobić, a teraz po Twoim wpisie to już nie mam wątpliwości 🙂

  18. Holga says: 31 marca 2011 at 19:56

    Zawsze chciałam ją zrobić. Niestety, skończyło się na 'chciałam'. U Ciebie wygląda cudnie.

  19. Evitaa says: 5 kwietnia 2011 at 12:36

    Widziałam podobny przepis już na wielu blogach, ale jeszcze nie próbowałam. To dobrze, że i u Ciebie się pojawia. Przypomina mi o tym, że powinnam upiec :). Bardzo apetyczna szarlotka!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.