Co przyniesie nam 2023 rok w gastronomii? Co nowego pojawi się? Na jakie trendy gastronomiczne w 2023 roku menadżerowie restauracji powinni zwrócić uwagę i ich nie pomijać?

Trendy gastronomiczne 2023

Dania zero waste ku oszczędności

Ostatnie czasy nie należą do najłatwiejszych dla dwóch stron – dla właścicieli i menadżerów, ale także dla gości. Oszczędzamy już wszyscy. W ramach wprowadzenia oszczędności będą powstawać dania z wykorzystaniem resztek. Wykorzystanie produktu od początku do końca. Kreatywne wykorzystanie resztek będzie na wagę złota, a raczej taki szef kuchni, który będzie to potrafił zrobić. Takie informacje mogą być komunikowane dla gości, na pewno przyciągnie to osoby szukające nowych wrażeń lub te, dla których dbanie o ekologię ma znaczenie. Można to świetnie ograć marketingowo.

Coraz większą popularność zdobywają aplikacje, których zadaniem jest niemarnowanie żywności. Punkt gastro w atrakcyjnej cenie może wystawić na sprzedaż dania, które danego dnia się nie sprzedały. Gość w atrakcyjnej cenie zyskuje danie dużo droższe. Można też wykorzystać własne social media do tego i napisać np. po południu „zostało nam tyle i tyle drożdżówek sprzedamy je za 50% od teraz”. Widać rosnącą popularność tego w kawiarniach, piekarniach i cukierniach.

Wzrost natężenia kuchni i dań roślinnych

To się dzieje już w zasadzie od kilku lat, ale wtedy mowa była o pojawieniu się w ogóle takich dań w karcie menu. Obecnie trend idzie w kierunku otwierania typowo roślinnych restauracji albo poświęceniu w menu już przynajmniej kilku pozycji wegańskich. Coraz więcej osób otwiera się świadomie na kuchnię roślinną, ale mamy też już swoje wymagania. Hummus w menu już nie wystarczy. Chcemy kreatywnej kuchni roślinnej, która potrafi zaskoczyć nie jednego mięsożercę, ale nie tylko. Tu nacisk kładzie się też na żywność ekologiczną, ale też regionalną. Krótszy łańcuch dostaw to oszczędność dla gastronomii.

Krótszy czas działania restauracji

W poszukiwaniu oszczędności restauracje decydować będą się na krótszy tydzień pracy. Już coraz więcej miejsc nie otwiera się np. w poniedziałki. Część miejsc utnie godziny, zamiast zjeść od godz.12 w danym miejscu będziemy mogli dopiero np. od 15. W Trójmieście i tak mało miejsc otwartych jest do późnych godzin nocnych, więc cięcia będą raczej na śniadaniach.

Koktajle bezalkoholowe

Widać rosnący trend koktajli bez alkoholu lub o obniżonej zawartości jego. Otwierając aktualnie koktajl bar czy elegancką restaurację nie można zapomnieć już o dedykowanym dziale z koktajlami bez %. Ogółem w napojach ma być różnorodnie.

Dodatkowa rozrywka w restauracji

Rośnie popularność poszukiwania restauracji z muzyką na żywo. Jeżeli chcecie zatrzymać gościa na dłużej w restauracji, to go czymś dodatkowym zachęćcie. Atmosfera jest niezwykle ważna w restauracji, bo jeśli trzeba zostawić w niej więcej $ to będzie mniej bolało, jeśli będziemy wspominać nie tylko pyszne jedzenie. Im lepsze zrobi restauracja wrażenie tym głośniej o niej będzie w social mediach. Wyjście do restauracji to ma być pozytywne doświadczenie i emocje. Sporo osób szuka miejsc do tańczenia i jedzenia.

Jedzenie do dzielenia się

Wreszcie w Trójmieście pojawia się więcej miejsc z ideą talerzyków z przystawkami do dzielenia się w kilka osób. Podobnie poszukujemy desek przekąsek i co ważne również w dostawach. Wg raportu najpopularniejszej badaczki ds żywności to koniec posiłków, jakie znamy. Będziemy jeść więcej dań, ale mniejszych.

Co byście dodali do tej listy?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.