3/4 kostki masła (około 170 g)
szklanka mleka (3/4 i 1/4 szklanki)
opakowanie suszonych drożdży (7g)
4 łyżki cukru
szczypta soli
jajko
nadzienie:
pół szklanki cukru
płaska łyżka cynamonu
1/4 kostki masła
W małym garnku rozgrzać 3/4 szklanki mleka z masłem (do momentu aż masło się rozpuścić), a następnie całość ostudzić.
Wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą.
Dodać ostudzone masło z mlekiem, jajko i 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Zagnieść ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W miseczce wymieszać cukier z cynamonem na nadzienie, a masło roztopić.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt – posmarować masłem i posypać cukrem cynamonowym.
Zawinąć jak roladę, a następnie przez 3/4 długości przekroić -( instrukcja obrazkowa).
Zaplatać jakby w warkocz na przemian, następnie zwinąć w okrąg i połączyć końce.
Wierzch można posmarować dodatkowo masłem i posypać cukrem.
Piec przez 30 minut w temp. 200 st.C.