Razem z nadejściem wiosny przygotowałam dla Was bardzo wiosenne muffinki szpinakowe – łączka z kwiatkami. Muffinki szpinakowe zrobią wrażenie nie tylko na wielkanocnym stole. Na pewno spodobają się dzieciom, a dorosłych skuszą wilgotnością ciasta.
Wszystkie przepisy na Wielkanoc zebrane są tutaj.
Wiosenne muffinki szpinakowe „łąka z kwiatkami”
Wiosenne muffinki szpinakowe:
- 220 g szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
Masa:
- 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 125 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
- opcjonalnie żółty barwnik
Do ozdoby:
- kwiatki i listki opłatki, motylki cukrowe
Jak zrobić zielone muffinki szpinakowe?
Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody, a następnie zmiksować razem z olejem. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, do której następie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tej masy dodać szpinak z olejem i całość wymieszać dokładnie. Przelać ciasto do foremek na muffinki i piec przez 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić, a następnie ściąć wierzch babeczek, który rozkruszyć w miseczkach.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, połączyć z mascarpone ostrożnie i dodać (opcjonalnie) żółty barwnik. Masę wykładać na ścięte babeczki, a na krem wyłożyć okruszki zielonego ciasta, które kruszyliśmy. Muffinki ozdobić kwiatkami i motylkami cukrowymi.
Wyglądają na bajecznie pyszne, muszę poprosić dziewczynę o zrobienie 😀