Razem z nadejściem wiosny przygotowałam dla Was bardzo wiosenne muffinki szpinakowe – łączka z kwiatkami. Muffinki szpinakowe zrobią wrażenie nie tylko na wielkanocnym stole. Na pewno spodobają się dzieciom, a dorosłych skuszą wilgotnością ciasta.
Wszystkie przepisy na Wielkanoc zebrane są tutaj. 

Wiosenne muffinki szpinakowe „łąka z kwiatkami”

Wiosenne muffinki szpinakowe:
  • 220 g szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
Masa:
  • 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 125 g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie żółty barwnik
Do ozdoby:
  • kwiatki i listki opłatki, motylki cukrowe

Jak zrobić zielone muffinki szpinakowe?

Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody, a następnie zmiksować razem z olejem. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, do której następie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tej masy dodać szpinak z olejem i całość wymieszać dokładnie. Przelać ciasto do foremek na muffinki i piec przez 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić, a następnie ściąć wierzch babeczek, który rozkruszyć w miseczkach.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, połączyć z mascarpone ostrożnie i dodać (opcjonalnie) żółty barwnik. Masę wykładać na ścięte babeczki, a na krem wyłożyć okruszki zielonego ciasta, które kruszyliśmy. Muffinki ozdobić kwiatkami i motylkami cukrowymi.

One Reply to “Wiosenne zielone muffinki szpinakowe”

  1. Dawid says: 21 marca 2018 at 10:15

    Wyglądają na bajecznie pyszne, muszę poprosić dziewczynę o zrobienie 😀

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.