Szukałam inspiracji na żeberka i znalazłam takową na stronie Lidla. To drugi przepis, z którego skorzystałam z tej strony i kolejny trafiony w 100%. I nie jest to żadna reklama, tylko czysta chęć podzielenia się z Wami taką informacją, bo rzadko kiedy przepisy z różnych portali wychodzą tak dobrze. Koniecznie spróbujcie.
Żeberka miodowo-pomidorowe
1 kg żeberek
2 liście laurowe
łyżeczka ziaren pieprzu naturalnego
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżka soli
3 łyżki miodu
5 łyżek ketchupu
po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
4 łyżki sosu sojowego
Pokrojone żeberka zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól.
Zagotować, po wrzeniu gotować jeszcze 20 minut.
Wyjąć mięso z bulionu (bulion można wykorzystać do np. zupy krem).
Wymieszać marynatę: miód z ketchupem, papryką ostrą i słodką oraz sosem sojowym.
Mieszanką natrzeć obgotowane żeberka, zostawić w niej na min. godzinę.
Po tym czasie włożyć żeberka w marynacie do brytfanki (ja dodatkowo włożyłam w rękaw do pieczenia).