Żeberka słodko-pikantne pieczone w piwie
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe”
1,5 kg żeberek
szklanka piwa Książęce Jasne Ryżowe
2 łyżki ostrej papryki chilli
łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu gryczanego
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka oliwy + do smażania
łyżeczka pieprzu naturalnego
1-2 łyżeczki soli
Min. 12 godzin wcześniej przygotować marynatę – najlepiej mięso w marynacie zostawić na noc.
Pokrojone żeberka na mniejsze kawałki włożyć do garnka lub miski.
Wlać pół szklanki piwa i dodać: ostrą i słodką paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę, pieprz naturalny i sól.
Po odstaniu mięsa w marynacie przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i obsmażyć ze dwóch stron.
Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałą marynatę dolać jeszcze pół szklanki piwa i zamknąć rękaw.
(jeśli nie chcesz używać rękawa mięso przełóż bezpośrednio do brytfanki i nałóż pokrywkę).
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 90 minut.
Niesamowicie apetycznie wyglądają:)
to żeberko wygląda obłędnie!
Wieki nie jadłam zeberek. Fajna propozycja!:)
Kobieto robisz takie pyszności, że aż mi szkoda, że nie mogę ich skosztować!