Żeberka słodko-pikantne pieczone w piwie
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe”
przepis na pieczone żeberka, żeberka ostro słodkie, żeberka na słodko pikantnie, przepis na żeberka, żeberka na piwie
1,5 kg żeberek
szklanka piwa Książęce Jasne Ryżowe
2 łyżki ostrej papryki chilli 
łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu gryczanego
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka oliwy + do smażania
łyżeczka pieprzu naturalnego
1-2 łyżeczki soli
Min. 12 godzin wcześniej przygotować marynatę – najlepiej mięso w marynacie zostawić na noc.
Pokrojone żeberka na mniejsze kawałki włożyć do garnka lub miski.
Wlać pół szklanki piwa i dodać: ostrą i słodką paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę, pieprz naturalny i sól. 
Po odstaniu mięsa w marynacie przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i obsmażyć ze dwóch stron.
Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałą marynatę dolać jeszcze pół szklanki piwa i zamknąć rękaw.
(jeśli nie chcesz używać rękawa mięso przełóż bezpośrednio do brytfanki i nałóż pokrywkę).
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 90 minut. 
przepis na pieczone żeberka, żeberka ostro słodkie, żeberka na słodko pikantnie, przepis na żeberka, żeberka na piwie

przepis na pieczone żeberka, żeberka ostro słodkie, żeberka na słodko pikantnie, przepis na żeberka, żeberka na piwie

4 Replies to “Żeberka na słodko ostro”

  1. wiosenka27 says: 22 lipca 2013 at 06:07

    Niesamowicie apetycznie wyglądają:)

  2. Karmel-itka. says: 22 lipca 2013 at 07:41

    to żeberko wygląda obłędnie!

  3. Majana says: 22 lipca 2013 at 15:28

    Wieki nie jadłam zeberek. Fajna propozycja!:)

  4. Anonimowy says: 23 lipca 2013 at 17:20

    Kobieto robisz takie pyszności, że aż mi szkoda, że nie mogę ich skosztować!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.