Mazurek ma wieloletnią tradycję w Polsce i jak mówią stare książki kucharskie to ciasto oblane lukrem. Na najbliższe święta proponuję Wam przepis na mazurek różany z białą czekoladą, super słodki! Ten mazurek powstał z połączenia mooich dwóch ulubionych mazurków, tego z białą czekoladą i tego z konfiturą różaną. Różowa polewa, różany środek i kwiaty na łące. Jeżeli szukacie czegoś innego na Wielkanoc to polecam:
Mazurek różany z białą czekoladą
- 200 gram mąki krupczatki
- 100 gram masła
- łyżka cukru pudru
- jajko
- łyżka śmietany
- kilka łyżek konfitury z płatków róży
- tabliczka białej czekolady
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- opcjonalnie: płynny różowy barwnik, sok z buraka
- dekoracje: kwiatki z opłatka, perełki cukrowe, motylki cukrowe
Jak zrobić mazurka? Do mąki dodać pokrojone masło, ucierać między palcami masło z mąką. Dodać cukier puder, jajko i zagnieść ciasto. Jeśli trzeba dodać łyżkę śmietany. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i podzielić na dwa mazurki. Piec 15 – 20 minut w 180 st.C do zrumienienia. Na wystudzony mazurek nakładać konfiturę z płatków róży. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę pokruszonej białej czekolady ze śmietanką kremówką. Pod koniec dodać barwnik i całość wymieszać. Lekko przestygniętą czekoladę wylać na mazurek i potem ozdabiać.
Śliczności! Aż szkoda go jeść!
a pyszny był hihi 🙂