Opublikowałam na blogu 2 tysiące wpisów! Uwierzycie? Przypomniało mi się, że miałam opracować przepis na szarlotkę, taką najpyszniejszą, jaką jadłam w górach czy w najlepszych restauracjach. I wiecie co? Udało się! Przetestowałam ciasto na 6 osobach i zachwytów nie było końca. Kiedy usłyszałam, że to najpyszniejsza szarlotka na świecie to moje serduszko się uradowało! Udało mi się i ja też wcinałam bez opamiętania. Przepis na pyszną szarlotkę macie poniżej! Zróbcie na weekend! Natomiast po inne przepisy z jabłkami zapraszam tu.
Najlepsza szarlotka na świecie
Szarlotka – składniki
przepis na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła 200 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka + 1 jajko
- szklanka cukru
nadzienie na szarlotkę:
- 2 kg jabłek szara reneta
- 150 g cukru
- łyżka cynamonu
- opcjonalnie: rodzynki
Szarlotka – jak zrobić?
Przygotować nadzienie: obrane jabłka pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem podsmażyć aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Pod koniec dodać cynamon (jeśli lubicie dodajcie też rodzynki), wymieszać i zostawić do lekkiego ostudzenia.
Składniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą i podzielić na 2 części. Jedną cześć włożyć na chwilę do lodówki, a drugą rozwałkować na szerokość blaszki 20×30 cm. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem o pieczenia, a potem wyłożyć nadzienie jabłkowe. Wyjąć drugą część ciasta, rozwałkować i położyć na wierzchu. Piec ciasto przez godzinę w temp.180 st.C.
Wygląda przepysznie! Aż mnie naszła ochota na coś słodkiego 🙂
Szarlotka wygląda naprawdę pysznie, nie dziwię się, że tyle osób się nią zachwyciło. 🙂 Sama jestem na diecie roślinnej, więc niestety nie mogę sobie pozwolić na jej wykonanie, ale być może przerobię przepis na nieco bardziej wegański. 🙂
wygląda idealnie i na pewno tak samo smakuje
Już patrząc na ciacho, wierzę, że pyszne…