Restauracja Papieroovka
ul. Łąkowa 60
Gdańsk (Hotel Sadova)
Restauracja Papieroovka znajduje się w Hotelu Sadova**** zlokalizowanym w pobliżu Długiego Targu i Pobrzeża, czyli w samym sercu Gdańska. Serwowana jest tu kuchnia gdańska, regionalna, opierająca się na sezonowych i zdrowych produktach.
Zapraszam do obejrzenia krótkiego video z restauracji Papieroovka.
Na zdjęciach pokazuję Wam tylko część wnętrza restauracji, ponieważ w bocznej, swoją drogą przepięknej, sali odbywało się wesele i było bardzo dużo gości. Restaurację urządzono w eleganckim i nowoczesnym stylu. Drewniana podłoga i szare ściany a’la beton nadają pewnej surowości wnętrzu, ale żółte zwisające lampy na kablach oraz botaniczne obrazy na ścianach dodają ciepłego klimatu. Mocnym akcentem jest śniadaniowa część, w której ściana pokryta jest farbą kredową i zdobią ją piękne malunki.
Lubię, kiedy zastawa czeka na mnie na stoliku, a tutaj miałam okazję zobaczyć, jaką uwagę przykłada się do tego, aby wszystko perfekcyjnie wyglądało (cały czas ktoś z obsługi obserwuje czy zastawa jest poukładana odpowiednio, czy nie trzeba czegoś zabrać do wypolerownia itp.). O obsłudze napiszę Wam jeszcze kilka słów później.
Przejdźmy do karty dań, a w niej tak jak pisałam tradycyjne, regionalne smaki serwowane na nowoczesne sposoby. Bardzo cieszę się, że promuje się tu naszą, gdańską kuchnię. Menu jest krótkie, sezonowe, obok głównych produktów przewija się dużo zdrowych warzyw.
Podczas obiadu z moją kochaną Mamą zdecydowałyśmy się na początku na półgęsek/ mus śliwkowy/ cebula czerwona (24 zł) i to była naprawdę udana przystawka. Niezwykle soczysta gąska, podwędzana na drzewie wiśniowym w towarzystwie marynowanej cebuli, słodkiego sosu i owoców sprawiła, że byłyśmy bardzo ciekawe, co będzie dalej.
Jak doskonale wiecie, ale powtórzę to kolejny raz, obok befsztyku tatarskiego nie mogę przejść obojętnie, więc zamawiam też tatar wołowy/ chipsy z marchewki i parmezanu/ żółtko (34 zł). Bardzo ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam ciekawą formę podania tej przystawki. Doskonałej jakości mięso wołowe było posiekane na większe kawałki i podano je z chipsami z parmezanu, chipsami z marchewki, drobno posiekanym ogórkiem konserwowym i cebulą. Niebo w gębie! Do przystawek podano pyszne, chrupiące i świeże pieczywo.
Do picia można zamówić piwo z naszego regionu – Złote Lwy o bursztynowej barwie, musicie koniecznie spróbować.
Czego szukacie na obiad w Gdańsku? Oczywiście ryby, dlatego specjalnie dla Was sprawdziłyśmy polędwicę z dorsza oraz łososia (którego coraz rzadziej można dostać w restauracjach, a ja tak bardzo go lubię).
Polędwica z dorsza/kolorowe marchewki/ kolorowy kalafior kosztuje tylko 39 zł, a na talerzu dostajecie duży kawałek, soczystej ryby, która dla nas była nieco za mało doprawiona. Kolorowe marchewki i puree z fioletowego kalafiora urozmaiciło całe danie, a jednocześnie sprawiło, że całość była lekka. Smaczna i zdrowa propozycja.
Łosoś/ puree z zielonego groszku/ szparagi (39 zł) to idealne danie dla mnie, wszystko, co lubię :). Łososia przygotowano w jakiś specjalny sposób, przez co zrobił się trochę za słony, ale z delikatnymi dodatkami całość była dla mnie bardzo smaczna. Ryba oczywiście słusznej porcji, serwowana ze skórką, soczysta. Wszystkie dodatki fajnie tu współgrały i była to też bardzo lekka propozycja.
Na deser najlepsze lody rabarbarowe, jakie miałam okazję jeść! Fenomenalne, kwaskowatość mieszała się tu ze słodyczą, konsystencją przypominały sorbet, pyszne! Lody rabarbarowe podano z ciastkiem cygaretkowym oraz jadalnymi kwiatami. Piękna estetyka podania dania.
Muszę jeszcze dodać kilka słów o profesjonalnej obsłudze, która bardzo dbała, abyśmy z mamą czuły się tutaj dobrze. Delikatne podpytywanie czy wszystko smakuje, czy mamy jeszcze na coś ochotę oraz zupełnie niepotrzebnie przepraszano nas za dłuższe oczekiwania na dania (w związku z weselem; robiąc rezerwację już wtedy poinformowano mnie, że będzie większa impreza, więc wiedziałam na co się godzę 🙂 ). Wyobrażacie sobie, że czas oczekiwania na przystawki umilano nam poniższymi daniami??? Ja byłam w wielkim, pozytywnym szoku, nigdzie jeszcze nie spotkało mnie takie pyszne wynagrodzenie za cierpliwość :). Kelnerzy podają dania/talerze mając nałożone rękawiczki, wygląda to bardzo elegancko. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to chciałabym aby obsługa serwując danie dokładnie opowiedziała, co mam na talerzu, a nie tylko tyle, co mogę wyczytać w menu.
Podsumowując muszę napisać, że Papieroovka to bardzo elegancka restauracja z profesjonalną obsługą oraz smacznym, sezonowym menu na bazie zdrowej kuchni. To taka odmieniona kuchnia polska, bo dotąd kojarzyła mi się ona raczej ciężko.
Na koniec dodam, że w restauracji byłam pod sam koniec sierpnia, więc pewnie menu się już zmieniło. Jeśli byliście po tym czasie dajcie znać, czy dalej jest smacznie.