image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Przez ostatnie kilka dni muszę jeść różne papki, a dlaczego to dowiecie się na obserwując mnie na Instagramie. Rozejrzałam się po kuchni i zobaczyłam, że jest i ona – królowa jesieni, czyli dynia. Pomyślałam, że zrobię mój ulubiony krem z dyni, ale przypomniałam sobie, że mam jeszcze bataty i tym sposobem powstał przepis na krem z dyni i batatów.

Zapraszam do obserwowania mojego IG

Krem z dyni i batatów

około 1,5 kg dyni hokkaido (przed obraniem)
2 bataty
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
ok. 1,5 litra wody lub bulionu
mleczko kokosowe
sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka, suszony imbir
do podania: grzanki, wędzona papryka, pestki granatu
Dynię pokroić razem ze skórką na kilku cm kawałki (usunąć miąższ z pestkami).
Obrane bataty pokroić na podobnej wielkości kawałki.
Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w plasterki.
W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż się zeszkli.
Wrzucić dynię, bataty, czosnek i 2 minuty razem smażyć, a potem zalać całość wodą lub bulionem (tuż nad warzywa).
Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 minut.
Przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładko, wlać mleczko kokosowe i całość doprawić wszystkimi przyprawami.
Zagotować i gotować około 5 minut.
Podawać krem z dyni i batatów z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się tu kolendra.
tak powstają zdjęcia na bloga 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.