Przed Wami najsłodsza sesja, jaką udało mi się zrobić. W roli głównej amerykańskie doughnuts, czyli drożdżowe pączki z dziurką. Pieczone donaty są puszyste, słodziutkie, a z dodatkiem kolorowego lukru i posypek niezwykle urocze. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko, a jeśli potraficie oprzeć się pokusie i lukrowaniu to będziecie mieć prawie fit dietetyczne pączki pieczone.
Amerykańskie doughnuts
(donaty, czyli pączki z dziurką)
500 g mąki pszennej
opakowanie suszonych drożdży
2 jaja
3/4 szklanki ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki wody lub soku z cytryny
barwniki
posypki kolorowe
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść aż masa będzie elastyczna, jednak wciąż lekko lepka.
Przełożyć ciasto do miseczki, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia przez godzinę w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze).
Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i szklanką (lub kieliszkiem do wina) wycinać koła, a dziurki zrobić przy użyciu kieliszka do wódka lub nakrętki plastikowej.
Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C. przez 15 minut.
Upieczone przekładać na kratkę i zostawić do ostudzenia.
Przygotować lukier – wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny.
Część przełożyć do mniejszych miseczek, dodać po kropelce barwnika w żelu lub proszku, wymieszać.
Dowolnie dekorować – wystarczy też sam cukier puder do ozdobienia.
wyglądaja obłędnie 😀
dziękuję, starałam się by były słodziutkie 🙂
mmm ależ cudne 🙂
o jak słodko i kolorowo:)
Basia
właśnie rośnie sobie w cieplutkim miejscu ciasto -mam nadzieję,że mi wyjdą:)
mam pytanie- ile ich wychodzi z tej porcji?
Basia
Basiu udało się?
Mi wyszło około 12-15 sztuk
udały się,wyrosły pięknie:)polecam wszystkim ten przepis!
rzeczywiście są fit,bez cieknącego tłuszczu po brodzie i bez smrodku smażonego oleju w kuchni
a ile radości sprawiło moim córeczkom ich dekorowanie i ozdabianie;)