6 sztuk
jajko
2 łyżki śmietany 12%
3 łyżki oleju
6 łyżek mleka
3 płaskie łyżki budyniu bez cukru
3 łyżki cukru waniliowego
6 łyżek mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki/żurawina opcjonalnie
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Połączyć ze sobą w jednej misce mokre składniki – śmietanę, olej i mleko.
W drugiej wymieszać suche – budyń, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Zawartość oby misek połączyć ze sobą, ręcznie mieszając krótko i niezbyt dokładnie (mogą zostać grudki).
Ciasto przelać do silikonowych foremek do babeczek/muffinek.
Można dodać do ciasta rodzynki lub żurawinę.
Piec przez 25-30 minut w temp. 170 st.C.
Po wystudzeniu na kratce oblać babeczki lukrem przygotowanym z wymieszanego cukru pudru z sokiem cytrynowym.