image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Życzę Wam, Kochani, aby te święta wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję. Wesołych Świąt Wielkiej Nocy i smacznego jajka życzy Dusia. 

Mazurek różany

kruche ciasto:
300 g mąki pszennej (krupczatka najlepsza)
150 g masła
80 g cukru pudru
jajko
łyżka śmietany gęstej
konfitura z płatków róży
płatki migdałów
jajeczka czekoladowe
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dosypać cukier puder i wrzucić jajko.
Zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche dodać śmietanę.
Włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Rozwałkować na pożądane kształty, u mnie jajko z plecionka i inne kształty wycinane foremkami.
Piec w temp. 180 st.C. przez 20-30 minut aż będzie suche, a następnie wystudzić na kratce.
Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą z płatków róży i ozdobić płatkami migdałów oraz jajeczkami czekoladowymi.
Przechowywać w lodówce.

2 Replies to “Mazurek różany”

  1. Dorota Owczarek says: 26 marca 2016 at 16:57

    Piękny, wesołych świąt Dusiu 🙂

  2. AniaGotuje.pl says: 26 marca 2016 at 20:00

    Świetny przepis i cudny mazurek. Wyglądaja bardzo smacznie!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.