Babka cytrynowa ze Sprite

Mocno cytrynowa i turbo wilgotna babka na Sprite. Ten gazowany napój sprawia, że babka cytrynowa jest bardzo puszysta.



Babka cytrynowa ze Sprite

składniki na babkę:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 5 jajek
  • szklanka Sprite’a
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub wody

Masło zmiksować z cukrem na biało na wysokich obrotach miksera przez min. 5 minut. Dodawać sok z cytryny, skórkę z cytryny, a potem stopniowo jajko po jajku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślanej po 2-3 łyżki na zmianę ze Sprite’m. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec przez godzinę w temp. 180 st.C do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu babki przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z sokiem lub wodą i polewać nim babkę.