image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Przepyszna, wilgotna, czekoladowa babka! Przygotowałam ją specjalnie dla wszystkich bliskich, którzy prosili o wielkanocne inspiracje. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a zadowoli nie jedno podniebienie :). 
Babka czekoladowa
babka kakaowa, babka kakaowa na oleju

5 jajek
szklanka cukru
szklanka oleju
pół szklanki wrzącej wody
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do wysmarowania formy: masło i bułka tarta
polewa:
mleczna czekolada
łyżka masła
3 łyżki mleka
+ kandyzowane wiśnie
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę, która podwoi objętość.
Wlać olej i wrzątek, zmiksować.
Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, a następnie wsypać do masy.
Całość krótko zmiksować.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Piec w temp. 180 st.C. przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Roztopić czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej – odstawić na 2-3 minuty i oblać polewą ciasto. 
Można ozdobić kandyzowanymi wiśniami.
babka kakaowa, babka kakaowa na oleju

babka kakaowa, babka kakaowa na oleju

babka kakaowa, babka kakaowa na oleju

babka kakaowa, babka kakaowa na oleju

3 Replies to “Babka czekoladowa”

  1. Maria says: 19 kwietnia 2017 at 20:34

    Zrobiłam na święta ! Doskonala

    1. Dusia says: 19 kwietnia 2017 at 20:44

      o jak super, może masz jakieś zdjęcie do galerii czytelników? 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.