I kolejna przepyszna babka dołącza do mojego zbioru udanych przepisów na Wielkanoc. Babka zebra ma takie paseczki, choć wiele zależy od tego jak ciasto urośnie. Razem z babką marmurkową są moimi ulubionymi babkami.
Wszystkie moje przepisy na Wielkanoc znajdziecie tu:
Babka zebra
składniki na babkę w temp.pokojowej:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół szklanki kakao
- 9 łyżek wody
- 300 g roztopionego i ostudzonego masła
- 5 jajek dużych
- pół szklanki mleka
masło+mąka do obsypania formy
składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 30%
- posypka cukrowa, jajeczka mm’s, beziki
Jak zrobić babkę zebrę?
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką. Do kakao dodać pół szklanki cukru oraz wodę i wymieszać – można mikserem, ale wystarczy ręcznie łyżką.
Do innej miski wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy, wlać masło i ucierać przez 2 minuty. Następnie ciągle miksując dodawać jedno jajko po drugim stopniowo aż całość się połączy.
Przesiać mąkę i połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodawać mączną mieszankę do masła z jajkami na przemian z mlekiem. Miksować aż wszystko się ładnie połączy.
Odmierzyć dwie szklanki jasnego ciasta i dodać je części z kakao i wymieszać.
Do formy na babkę ciągle w tym samym, jednym miejscu nakładamy 3-4 łyżki jasnego ciasta i 1 łyżkę ciasta ciemnego. I tak na przemian aż wykorzystamy całe ciasto.
Piec w temp. 170 st.C. przez godzinę do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu babki przygotować polewę. Do rondelka wlać śmietankę i doda połamaną czekoladą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści, ale nie dopuścić do wrzenia masy. Lekko przestudzoną polewę wylać na babkę i ozdobić.
Ta babka zebra wybitnie smakuje na 2, a nawet 3 dzień.