image_pdfPDFimage_printWydrukuj

I kolejna przepyszna babka dołącza do mojego zbioru udanych przepisów na Wielkanoc. Babka zebra ma takie paseczki, choć wiele zależy od tego jak ciasto urośnie. Razem z babką marmurkową są moimi ulubionymi babkami.

Wszystkie moje przepisy na Wielkanoc znajdziecie tu:

Babka zebra

składniki na babkę w temp.pokojowej:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół szklanki kakao
  • 9 łyżek wody
  • 300 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 jajek dużych
  • pół szklanki mleka

masło+mąka do obsypania formy

składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • posypka cukrowa, jajeczka mm’s, beziki

Jak zrobić babkę zebrę?

Formę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką. Do kakao dodać pół szklanki cukru oraz wodę i wymieszać – można mikserem, ale wystarczy ręcznie łyżką.

Do innej miski wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy, wlać masło i ucierać przez 2 minuty. Następnie ciągle miksując dodawać jedno jajko po drugim stopniowo aż całość się połączy.

Przesiać mąkę i połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodawać mączną mieszankę do masła z jajkami na przemian z mlekiem. Miksować aż wszystko się ładnie połączy.

Odmierzyć dwie szklanki jasnego ciasta i dodać je części z kakao i wymieszać.

Do formy na babkę ciągle w tym samym, jednym miejscu nakładamy 3-4 łyżki jasnego ciasta i 1 łyżkę ciasta ciemnego. I tak na przemian aż wykorzystamy całe ciasto.

Piec w temp. 170 st.C. przez godzinę do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu babki przygotować polewę. Do rondelka wlać śmietankę i doda połamaną czekoladą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści, ale nie dopuścić do wrzenia masy. Lekko przestudzoną polewę wylać na babkę i ozdobić.

Ta babka zebra wybitnie smakuje na 2, a nawet 3 dzień.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.