Wołam wiosnę.
I zapadam.
W dalszy sen.
Zimowy.
Bananowiec
przepis rodzinny
spód:
200 gram masła
szklanka cukru pudru
1 kg bananów
łyżka soku z cytryny
galaretka cytrynowa
400 ml wrzącej wody
góra:
2 banany
galaretka agrestowa
400 ml wrzącej wody
Rozpocząć od rozpuszczenia galaretki cytrynowej we wrzącej wodzie, pozostawić do ochłodzenia.
Miękkie masło zmiksować na puch, dodać cukier puder i dalej miksować.
Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i skropić sokiem z cytryny.
Banany dodać do masła z cukrem i zmiksować.
Wlać przestudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać i przelać do tortownicy.
Zostawić do stężenia na min. 1 godzinę.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i zostawić do ostudzenia.
Po stężeniu wyłożyć na wierzch pokrojone w plasterki banany.
Zalać ostudzoną i tężejącą galaretką.
Trzymać w lodówce.
banany ! duuuzoo bananow ! 🙂
Wygląda pysznie 🙂 Aż mam ochotę na bananowca 🙂
—
Zapraszam również na kulinarnyblog.pl
Dusieńko, przywołuję wiosnę razem z Tobą! z całych sił!!!
bananowe ciacho ,wow ! wygląda cudnie *-*
ciekawie się prezentuje:)
Wygląda świetnie! Ja bym zrobiła z agrestową galaretką, chyba bardziej mi do banana pasuje 🙂
przecież jest agrestowa galaretka 🙂
Bananowiec zawstydzi wiosnę mam nadzieję:)
Obłędne! 🙂
Kolor rzeczywiście wiosenny i piękny, może to pomoże na te okropne chłody 🙂
Lubię takie proste, a efektowne przepisy, piękny bananowiec:)
Bananowce zawsze cieszą się powodzeniem. Mają coś w sobie
te zdjęcia z góry są super:) jak zabawkowy!:)
jakie wymiary ma blaszka?
średnica 21cm
Myślę, że ten kolor powstrzyma zimę;)
Ciacho prezentuje się fantastycznie:)
Zapachniało latem 🙂
wygląda bajecznie ;D
no mam nadzieję, że tym przepisem ściągniesz na nas lepszą pogodę, bo myślę, że nikt nie oparłby się temu ciastu nawet Pani Wiosna 🙂 hehe
Mimo, że nie lubię aż tak bananów to takiego kawałka ciasta nie mogłabym odmówić! 🙂
mam podobnie, a z przyjemnością zjadłam 2 kawałki 🙂
zrobie jak tylko sie post skończy ;D
czy ten spod jest na bokach czyms posypany? jakimis wiorkami czy czyms?
nie, te plamki to masło połączone z bananami
Śliczny jest:)
Uwielbiam ciasta z bananami! to robi naprawdę wrażenie… P.S Pysznie tu. – u Dusi 🙂
Twój bananowiec wygląda pysznie. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenie 🙂
Ostatnio zrobiłam podobny 🙂
Jutro wypróbuję ten przepis 😉 Ile czasu w sumie zajmuje zrobienie tego ciasta?
Super blog, pozdrawiam!
Bożena
1 etap to chwila – do 30 minut a nawet szybciej, ja galaretkę ochładzam wkładając miskę z nią do zimnej wody, potem około godziny czekania i zalanie kolejną galaretką 2-3 godziny w sumie tak myślę