Przepis na barszcz czerwony.
Barszcz czerwony wigilijny
barszcz czerwony, przepis na barszcz, barszcz wigilijny, barszcz na święta, przepis na barszcz czerwony, jak zrobić barszcz czerwony

garść suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
4 średnie buraki
2 litry wywaru warzywnego
2 liście laurowe
3 łyżki majeranku
6 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, zostawić na noc do namoknięcia.
Buraki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą ponad ich powierzchnię.
Gotować do miękkości, średniej wielkości buraki gotują się około 1,5 godziny.
Wyjąć z wody, zostawić do ostygnięcia.
Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku, zajmie to około 20 minut.
W między czasie obrać buraki i zetrzeć na tarce.
Wywar podgrzać i do wrzącego dodać: majeranek, pieprz, ziele angielskie.
Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem.
Barszcz przecedzić przez sito.
Do przecedzonego dodać wywar z grzybów (razem z grzybami) i sok z cytryny.
Po rozlaniu do miseczek dodaję majeranek i pieprz.
Print Friendly and PDF
barszcz czerwony, przepis na barszcz, barszcz wigilijny, barszcz na święta, przepis na barszcz czerwony, jak zrobić barszcz czerwony
barszcz czerwony, przepis na barszcz, barszcz wigilijny, barszcz na święta, przepis na barszcz czerwony, jak zrobić barszcz czerwony

20 Replies to “Barszcz czerwony wigilijny”

  1. Antenka says: 10 grudnia 2012 at 08:31

    u mnie barszcz u ciebie barszcz, ale się zgrałyśmy;) pycha!

  2. Aga Strzęciwilk says: 10 grudnia 2012 at 08:56

    Barszczyk świąteczny to podstawa! tylko w ten jeden dzień smakuje wyjątkowo. U mnie buraczki gotują się z jabłkami, cebulą, czosnkiem i plastrami cytryny razem. Tylko na Wigilię robię taki inny barszczyk. Twój wygląda obłędnie smacznie! pozdrawiam

  3. Olka says: 10 grudnia 2012 at 10:39

    Uwielbiam barszczyk 🙂 Sam jego kolor wprawia mnie w dobry nastrój. I pomyśleć, że jako dziecko barszczu nie lubiłam i próbowałam tylko trochę zawsze na wigilię 🙂

  4. panti says: 10 grudnia 2012 at 13:46

    Dusiu…zgłaszaj do Akcji tecza Smaków – cudny kolor – i takie przedswiateczne dania tez zasluguja na pokazannie swiatu 🙂 ja tez bede robic w tym roku – wedlug przepisu mej mamy ! bardzo podobnie !!! 🙂

  5. blog okularnicy says: 10 grudnia 2012 at 14:54

    nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczyku mojej Mamy 🙂

  6. k.m.w. says: 10 grudnia 2012 at 15:09

    ale mam ochotę teraz na taki barszcz 🙂

  7. Kamciss says: 10 grudnia 2012 at 18:31

    Oh już niedługo będę mogła się takim zajadać 🙂

  8. veronika says: 10 grudnia 2012 at 19:31

    gorący barszczyk po spacerze po śniegu to jest to:)

  9. Majana says: 10 grudnia 2012 at 19:43

    Nie ma jak barszczyk:)

  10. MartynCia ^^ says: 10 grudnia 2012 at 20:02

    wspaniały kolorek 😉

  11. Monica says: 11 grudnia 2012 at 09:22

    Barwę ma idealną 🙂

  12. Ela.M says: 11 grudnia 2012 at 21:42

    Piękny kolor barszczu. Nigdy nie robiłam barszczu w ten sposób. Na pewno jest dobry a w wigilię ciężko się wyrobić z ugotowaniem na czas. A tak to można dzień wcześniej ugotować a w wigilię tylko doprawić. Nie uznaje barszczów z torebki.

  13. mapik27 says: 13 grudnia 2012 at 12:38

    Super barszczyk 🙂 Wyrazy podziwu za tak precyzyjne podanie składników… nawet co do liczby ziarenek 🙂

  14. Anonimowy says: 30 marca 2013 at 15:13

    This site was… how do yоu say іt?
    Relevаnt!! Finally I've found something which helped me. Thank you!

    Also visit my web blog – reverbnation promo

  15. Recenzje filmów says: 16 grudnia 2013 at 15:40

    Mmm, przepis wygląda na ciekawy. Chyba jeszcze dzisiaj go zrobię 😀 Dzięki!

  16. Anonimowy says: 3 października 2014 at 21:57

    zrobiłam ten barszcz 🙁 niestety wyszedł niedobry. Całość do wylania. Nie mogłam nic zepsuć bo przepis jest prosty jak…barszcz 🙂 obawiam się że może to wina składników? ale sama już nie wiem, buraczki były ładne, grzybki też, wywar warzywny z Twojego przepisu też wyszedł dobry. Nie wiem w czym rzecz 🙁 a taką miałam ochotę na barszcz.

    1. Dusia says: 14 października 2014 at 12:35

      Niestety nie mam pojęcia czemu się nie udało, może jednak coś z burakami było nie tak? Ale czemu wyszedł nie dobry?

  17. Patienta says: 21 grudnia 2016 at 12:11

    Robiłam ten barszcz w zeszłym roku i smakuje jak taki robiony z prawdziwego zakwasu, przepis jest genialny! Polecam!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.