Polędwica wołowa pieczona w cieście francuskim z grzybowym farszem, czyli beef Wellington to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni angielskiej. Jest to na pewno danie wyjątkowe i sprawdzi się na świątecznym stole. Fani wołowiny będą zachwyceni.
Beef Wellington przepis – polędwica wołowa w cieście

składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej eko (polecam ze sklepu mięsnego Bekon – można kupować online z dostawą na całą Polskę)
- suszone grzyby 80 g borowiki i prawdziwki
- mała cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz świeżo mielony
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
- 100 g boczku wędzonego surowego w plasterkach lub szynki parmeńskiej
- opakowanie ciasta francuskiego
- żółtko
Jak zrobić polędwicę Wellington?
Przygotowanie rozpoczynam dzień wcześniej od namoczenia grzybów w wodzie. Następnego dnia grzyby trzeba odsączyć na sicie, a następnie zmielić przy użyciu malaksera lub bardzo drobno pokroić jeżeli nie macie takiego sprzętu. Cebulę drobno pokroić. Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć grzyby z cebulką i doprawić je solą oraz mocno pieprzem.
Wołowinę obficie posypać solą z każdej strony, a następnie przesmażyć ją również z każdej strony na patelni. Odłożyć na talerz i jeszcze gorącą przesmarować całą musztardą.
Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą – ułatwi nam cały proces zawijania. Na folii rozłożyć plastry boczku jeden obok drugiego. Na boczek wyłożyć masę grzybową i wyrównać. Na to wszystko położyć polędwicę i zawinąć, aby całość była jak najbardziej ściśnięta. Owinąć całość folią i włożyć do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie delikatnie rozwinąć mięso z folii spożywczej i ułożyć na cieście francuskim. Mięso owinąć szczelnie ciastem, a potem znowu zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kolejne 20 minut.
Zdjąć folię, przełożyć wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć ciasto delikatnie przez cały środek, a potem delikatnie jeszcze boki. Posmarować całość roztrzepanym żółtkiem i posypać z wierzchu solą. Piec przez 35 minut w temp. 180 st. C. Mięso powinno pozostać różowe w środku. Po 15 minutach od wyjęcia ciasto podawać pokrojone na kawałki.


