Pomysł na bezowe ciasteczka w kształcie bałwanków spodoba się najmłodszym. Na blogu znajdziecie bezowe choinki i bezowe czapki Mikołaja.
Bezy bałwanki
przepis na bezy

2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta perłowego barwnika w proszku (opcjonalnie)
Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Do masy dodać barwniki – barwnik perłowy spowoduje poświatę śniegową.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z okrągłą końcówką.
Na papierze do pieczenia wyciskać 3 koła różnej wielkości na kształt bałwana.
Piekarnik nastawić na 140 st.C. – włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim. 
Dekorować beziki kolorowymi pisakami i perełkami cukrowymi.

Print Friendly and PDF

3 Replies to “Bezy bałwanki”

  1. ✰ Justine ωith Ruth ✰ says: 3 grudnia 2014 at 11:46

    Przecudnie wyglądają te bałwanki -bezy 🙂

    buziaki

    xo xo xo xo xo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.