Dzisiaj jest jeden z ważniejszych dni – 3 URODZINY BLOGA !!!
Czas z Wami niesamowicie szybko leci, dziękuję, że jesteście ze mną i napędzacie do działania 🙂
Bezy czapki Mikołaja
2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik
Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Do około 2/3 masy dodać barwnik czerwony – jeśli w proszku wystarczy duża szczypta, jeśli w żelu to około łyżeczki – i zmiksować.
Masy przełożyć do dwóch rękawów cukierniczych z dowolnymi końcówkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na papier białe krążki.
Na krążki wyciskać czerwoną masę tworząc czapeczki.
Powrócić do białej masy i zrobić z niej pomponik.
Piekarnik nastawić na 140 st.C. – włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.
Dusiu, życzę kolejnych lat na blogu i równie fajnych przepisów, jak dotychczas.
Basia
Wszystkiego co najsmaczniejsze dla Dusiowej Kuchni, samych pieknych inspiracji i mnóstwa pomysłów 🙂
fajne:D
genialne!!!
🙂
https://www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/543328795802594/?type=1