image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj jest jeden z ważniejszych dni – 3 URODZINY BLOGA !!!
Czas z Wami niesamowicie szybko leci, dziękuję, że jesteście ze mną i napędzacie do działania 🙂
Bezy czapki Mikołaja
bezy czapki mikołaja, świąteczne beziki, bezy święta

2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik
Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Do około 2/3 masy dodać barwnik czerwony – jeśli w proszku wystarczy duża szczypta, jeśli w żelu to około łyżeczki – i zmiksować.
Masy przełożyć do dwóch rękawów cukierniczych z dowolnymi końcówkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na papier białe krążki.
Na krążki wyciskać czerwoną masę tworząc czapeczki. 
Powrócić do białej masy i zrobić z niej pomponik.
Piekarnik nastawić na 140 st.C. – włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.
Print Friendly and PDF

5 Replies to “Bezy czapki Mikołaja”

  1. Anonimowy says: 20 grudnia 2013 at 13:49

    Dusiu, życzę kolejnych lat na blogu i równie fajnych przepisów, jak dotychczas.
    Basia

  2. Dorota Owczarek says: 20 grudnia 2013 at 16:36

    Wszystkiego co najsmaczniejsze dla Dusiowej Kuchni, samych pieknych inspiracji i mnóstwa pomysłów 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.