Ostatnio postanowiłam poznać produkty mi nieznane, w szczególności te, o których mawiają, że są naprawdę bogate w zdrowe składniki. Tym sposobem padło na zakup kaszy jaglanej. Po zabiegu stomatologicznym ciężko było cokolwiek zjeść i wtedy trafiłam na przepis u Delimammy, zasmakowało i teraz w słoiczku noszę jaglankę czasem do pracy.
Budyń jaglany z konfiturą
szklanka mleka
2 łyżki kaszy jaglanej
łyżeczka miodu
łyżeczka masła
konfitura – u mnie czereśnie w musie malinowym Twój Ogród
Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy.
Do garnka wsypać kaszę, dodać mleko, miód i masło.
Mieszać i podgrzewać aż zacznie wrzeć, wtedy zmniejszyć moc palnika i jeszcze 10 minut gotować ciągle mieszając.
Trzeba pilnować by kaszka się nie przypaliła.
Nakładać naprzemiennie do szklanki budyń jaglany z ulubioną konfiturą (w wersji do pracy nakładam w zamykamy słoiczek).
spróbuję :))
Kupiłam raz jaglankę aby zrobić krem jaglany i bardzo mi smakował . Ten budyń trochę go przypomina 🙂
Mam chęć na taki budyń Dusiu. Świetna propozycja.:)
Omomommm… Muszę zrobić ;D
JA również osttanio eksperymentuję z kaszą jaglaną.Nie mam czasu,żeby pokazać przepisów i dań ale zrobiłam super faszerowane papryki z kaszą jaglaną i mięsem,gołąbki z kaszą i placki.Postaram się pokazać za jakiś czas jak tylko uporam się z nadmiarem obowiązków w pracy:)Muszę wypróbować Twój budyń,bardzo jestem go ciekawa.
smakowity deser 🙂