To było jakieś 3 lata temu.
Nie lubiąc placków ziemniaczanych.
Babcia P. zrobiła nam babkę.
Była pyszna.
Teraz próbowałam odtworzyć ten smak.
Była to mała namiastka tego smaku.
Muszę kiedyś poprosić o oryginalny przepis.
Bugaj, czyli babka ziemniaczana
1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
200g wędzonego boczku
2 jaja
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć drobno.
Nadmiar wody odcedzić.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli.
Do ziemniaków dodać mąkę i jajka.
Do masy ziemniaczanej dodać cebulę z boczkiem.
Wymieszać masę z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 1-1,5 godziny (w zależności od ziemniaków) w 180st.C.
Podawać na gorąco, można podsmażać, z sosem czosnkowym lub grzybowym.
Jedno z moich ulubionych dań, wygląda tak pięknie 🙂
Twoja prezentuje się równie pysznie 🙂
uwielbiam!
Uwielbiam placki ziemniaczane (tylko nigdy nie chce mi się ich robić, bo nie mam żadnego wspomagacza, a tarcie ziemniaków to masakra), a takiej babki nigdy nie jadłam. Z pewnością by mi posmakowała 🙂
oooo, fajna babka! uwielbiam placki, więc na pewno wypróbuję 🙂
kulinarnyoliwek.blox.pl
Po prostu pyszna:)
że u mnie babcia nigdy nie robiła czegoś takiego, ciekawe dlaczego!
U mnie czegoś takiego się nie jadło, ale ciekawie wygląda 😉
o, to dla mnie nowość 🙂
ale wiesz, coś jest nie w porządku, bo Twój blog cały czas znika mi z listy blogów, które obserwuję. nie wiem, co jest tego przyczyną i dlaczego tak jest 🙁
Może i nie taka ja Babci, ale wygląda wyśmienicie! Bardzo lubię:)
Pozdrawiam:)
o nie! Czas ją upiec.
Wygląda interesująco, choć chyba bardziej przekonuje mnie słodka wersja babki:)
Pierwszy raz widzę ziemniaki w takiej formie:) Będę musiała spróbować! Pozdrawiam
Też robiłam 🙂 Znam jeszcze pod nazwą kugiel 🙂
Pozdrowienia:)
super
Pysznie sie prezentuje. I zdjęcia piękne.
nie jadłam jeszcze nigdy takiej babki. Jestem wierna plackom 😉
Podobno tylko fajna babka umie zrobić dobrą babkę 🙂
Wygląda baardzo kusząco. Pozdrawiam serdecznie
Bugaj to jedno a babka ziemiaczana to inna sprawa, powinnaś trochę bardziej zgłębić temat a nie zacierać dziedzictwo kulinarne naszego kraju przypadkowym, nieprawdziwym przepisem.
Nie zacieram dziedzictwa kulinarnego, u nas na Pomorzu mówi się zamiennie i robi się w taki sposób.
zrobiłam, ale szczere mówiąc to nie była zbyt smaczna, o niebo lepsze dla mnie sa zwykłe placki ziemniaczane
kwestia gustu, ja z kolei wolę babkę
robiłam, ale szczere mówiąc to nie była zbyt smaczna, o niebo lepsze dla mnie sa zwykłe placki ziemniaczane
ja dodaje jeszcze przyprawe do ziemniaków
ja nie korzystam z gotowych mieszanek przypraw, chyba, że chińskich
Bugaj jest już w piekarniku dodatkowo dodałem pieczarki zobaczymy jaki będzie efekt pozdrawiam
I jak smakowało 🙂