To było jakieś 3 lata temu.
Nie lubiąc placków ziemniaczanych.
Babcia P. zrobiła nam babkę.
Była pyszna. 
Teraz próbowałam odtworzyć ten smak.
Była to mała namiastka tego smaku.
Muszę kiedyś poprosić o oryginalny przepis.

Bugaj, czyli babka ziemniaczana

1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
200g wędzonego boczku
2 jaja
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć drobno.
Nadmiar wody odcedzić.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli.
Do ziemniaków dodać mąkę i jajka.
Do masy ziemniaczanej dodać cebulę z boczkiem.
Wymieszać masę z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 1-1,5 godziny (w zależności od ziemniaków) w 180st.C.
Podawać na gorąco, można podsmażać, z sosem czosnkowym lub grzybowym.

27 Replies to “Bugaj, babka ziemniaczana, rejbak.”

  1. Domi w kuchni says: 29 listopada 2011 at 11:24

    Jedno z moich ulubionych dań, wygląda tak pięknie 🙂

  2. shy says: 29 listopada 2011 at 11:37

    Twoja prezentuje się równie pysznie 🙂

  3. Anonimowy says: 29 listopada 2011 at 11:42

    uwielbiam!

  4. gin says: 29 listopada 2011 at 11:46

    Uwielbiam placki ziemniaczane (tylko nigdy nie chce mi się ich robić, bo nie mam żadnego wspomagacza, a tarcie ziemniaków to masakra), a takiej babki nigdy nie jadłam. Z pewnością by mi posmakowała 🙂

  5. Anonimowy says: 29 listopada 2011 at 12:19

    oooo, fajna babka! uwielbiam placki, więc na pewno wypróbuję 🙂

    kulinarnyoliwek.blox.pl

  6. Tyna says: 29 listopada 2011 at 12:51

    Po prostu pyszna:)

  7. pees says: 29 listopada 2011 at 14:15

    że u mnie babcia nigdy nie robiła czegoś takiego, ciekawe dlaczego!

  8. Barbara says: 29 listopada 2011 at 14:19

    U mnie czegoś takiego się nie jadło, ale ciekawie wygląda 😉

  9. Dominika says: 29 listopada 2011 at 14:48

    o, to dla mnie nowość 🙂

    ale wiesz, coś jest nie w porządku, bo Twój blog cały czas znika mi z listy blogów, które obserwuję. nie wiem, co jest tego przyczyną i dlaczego tak jest 🙁

  10. Asiek says: 29 listopada 2011 at 15:33

    Może i nie taka ja Babci, ale wygląda wyśmienicie! Bardzo lubię:)
    Pozdrawiam:)

  11. Sue says: 29 listopada 2011 at 16:29

    o nie! Czas ją upiec.

  12. Amy says: 29 listopada 2011 at 16:36

    Wygląda interesująco, choć chyba bardziej przekonuje mnie słodka wersja babki:)

  13. burczymiwbrzuchu says: 29 listopada 2011 at 18:59

    Pierwszy raz widzę ziemniaki w takiej formie:) Będę musiała spróbować! Pozdrawiam

  14. Majana says: 29 listopada 2011 at 19:54

    Też robiłam 🙂 Znam jeszcze pod nazwą kugiel 🙂
    Pozdrowienia:)

  15. Marta says: 30 listopada 2011 at 00:03

    Pysznie sie prezentuje. I zdjęcia piękne.

  16. monami says: 30 listopada 2011 at 09:05

    nie jadłam jeszcze nigdy takiej babki. Jestem wierna plackom 😉

  17. onionchoco says: 3 stycznia 2012 at 14:04

    Podobno tylko fajna babka umie zrobić dobrą babkę 🙂
    Wygląda baardzo kusząco. Pozdrawiam serdecznie

  18. Anonimowy says: 13 października 2012 at 12:42

    Bugaj to jedno a babka ziemiaczana to inna sprawa, powinnaś trochę bardziej zgłębić temat a nie zacierać dziedzictwo kulinarne naszego kraju przypadkowym, nieprawdziwym przepisem.

    1. Dusia says: 13 października 2012 at 17:58

      Nie zacieram dziedzictwa kulinarnego, u nas na Pomorzu mówi się zamiennie i robi się w taki sposób.

  19. Kamila Kim says: 20 czerwca 2013 at 13:08

    zrobiłam, ale szczere mówiąc to nie była zbyt smaczna, o niebo lepsze dla mnie sa zwykłe placki ziemniaczane

    1. Dusia says: 20 czerwca 2013 at 13:17

      kwestia gustu, ja z kolei wolę babkę

  20. Kamila Kim says: 20 czerwca 2013 at 13:08

    robiłam, ale szczere mówiąc to nie była zbyt smaczna, o niebo lepsze dla mnie sa zwykłe placki ziemniaczane

  21. Anonimowy says: 20 października 2014 at 21:27

    ja dodaje jeszcze przyprawe do ziemniaków

    1. Dusia says: 21 października 2014 at 06:39

      ja nie korzystam z gotowych mieszanek przypraw, chyba, że chińskich

  22. Unknown says: 3 grudnia 2018 at 18:43

    Bugaj jest już w piekarniku dodatkowo dodałem pieczarki zobaczymy jaki będzie efekt pozdrawiam

    1. Dusia says: 3 grudnia 2018 at 20:32

      I jak smakowało 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.